2014. április 1., kedd

Szabadesés

Pacskovszky Zsolt: Szabadesés
 Nem vagy többé ártatlan






                                                                                 



 "Szorongva alszik el, és szorongó érzéssel ébred." 





Remek könyv volt! Többszörösen is meglepett és felzaklatott.
Először is a kiadó a Móra, ahol főleg és elsősorban gyerekkönyvek széles választékát találjuk évtizedek óta.  Nos, ez a legkevésbé sem gyerekkönyv! Ifjúsági könyvnek is kissé meredek, szerintem. Igaz, ott az ordító piros karikában a  TABU könyvek felirat, ami jelzi is ezt, mire számíthatunk. Bátor vállalkozás ez a könyvsorozat, ám hiánypótlóan szükséges.

A sorozat kötetei elhallgatott  témákról, kényes kérdésekről, megrázó történetekről szólnak, többek között családon belüli erőszak, pedofília, iskolai erőszak, tanár-diák viszony, fogyatékossággal élők.
A kiadó oldalán már eddig megjelent 5 ilyen témájú könyv egyike ez a kötet, ami üdítően friss és mai. Ráadásnak magyar írótól jelent meg, míg a többi négy külföldi szerzőké.


Teljesen életszerű és hihető történetet olvastam. A közismert közmondás jutott eszembe a könyvről: Kicsi a bors, de erős! Az alig 150 oldalnyi történet nagyon is erős és ütős! A sorozat cím sejteti a szexuális tartalmat. Véleményem szerint igazából nem ezen van a hangsúly. Bár, bizonyára az eladási statisztikát megdobta, de annyira magyar a történet, annyi sok jó karakter van benne. Többről szól ez a kis könyvecske. Elidegenedés, beilleszkedés és elmagányosodás, a szüzesség elvesztése, ami legalább olyan fontos, mint az érettségi. A felnőtté válás nehézségei a család szétesése csak nehezítő tényező a kamaszok életében. Ma pedig lassan a kerek, ép család lesz a ritkább a válások miatt.
Remek életpillanatokat, helyzeteket villant fel, mesél el nekünk az író.

Először is Bence a főhősünk: 17 éves, szülei házassága éppen szétesett. Anyja új kapcsolatra talált, folyamatban a válóper. Apu birkózik a magánnyal és iszik. Bence a saját világához, saját megszokott kis szobájához ragaszkodna. Ott érzi magát biztonságban. Barátai csak felszínes kamasz-barátok.
Nagy gondja, hogy még szűz... Jó lenne valaki, aki rá is figyel, törődik vele, tanácsokkal segíti. Tipikus kamaszgondok ezek. Még a saját anyja sem veszi komolyan a felnőttek világában a fiát. Mindenki hajszolja a boldogságot, szeretne rátalálni, de közben a másikra nem figyel. Mindenki magával van elfoglalva, pedig néhány kis beszélgetés is sokat jelentene. Ha lenne kivel!

Ekkor lép színre az új tanárnő... combközépig érő, vörös csizmában bebilleg a fiúk közé a szakmunkásképzőbe. Na, nem egy tipikus pedagógus ő sem... harmincas és magányos.
Milyen képet sugároz magáról? Ne firtassuk. Vele alakul valami, ő legalább felfigyel a fiúra. Érzi, több van benne, nem csak tesztoszteron. (szokásos szülői szigor: előbb legyen valami szakmád! felkiáltással nem engedték gimibe a jó képességű fiút). Bence lelkes, hiszen a tanerő kíváncsi rá:

 "Egy cukrozott eperre emlékezteti – talán az aznap viselt piros garbó miatt. Egy cukrozott eperre, amelytől összefut az ember szájában a nyál."

Nem részletezem, még mi is történik kettejük közt, de komolytalan és önző dög ő is. Tudja min
megy keresztül a srác, mégsem veszi őt komolyan, nem segíti. Hol itt a pedagógus? Egy önző nő
van csak a színen.

Olvassátok el a könyvet, mert érdemes. Nem a szex miatt. A további néhány epizód is tartogat izgalmakat. Eleinte olvasás közben volt, amit túlzónak találtam ( a wc-s rész a pálinkával).
Aztán eszembe jutott néhány már megtörtént "diákcsíny", ami valójában nem az. Zárt világ, ahonnan kiközösítve lenni bizony nehéz. A gyerekek egymással is tudnak nagyon gonoszak lenni. Sajnos láttunk erre már példákat a való életben is. Egy könyv a kamaszok lelkivilágáról, ami még tetszett. hogy az egész könyv teljesen mai és valósághű volt.
Elég lehangoló volt olvasni, hogy amikor minden tönkrement, akkor senki nem állt ki Bence mellett. Sajnos ilyenek is a szülők, pedagógusok egy része. Meg sem hallgatják a gyereket, elég az ettél, ittál, iskolában minden rendben? Rutinból, nem odafigyelésből. Főleg nem törődésből, pedig a kamaszok lelkét is kellene ápolni!

A vége a vágyról szól… szeretne beesni Szonjához, valakihez tartozni, kellene valaki, akinek ő a fontos, rá figyel, vele törődik. Bár a fiút mindig vonzotta a zuhanás, remélem tényleg beesett Szonja ablakán. Kár lenne fiatal életéért, remélem fogta a kezét valaki!

Figyeljünk, beszélgessünk kamasz gyermekeinkkel. Sok apró alkalom és esemény kell, hogy a bizalmukba avassanak. Nem szabad félvállról venni az ő nagyon is komoly gondjaikat, problémáikat. Kapjuk el őket még zuhanás előtt...
Kamaszoknak és szülőknek is ajánlom bátran.
Szülőként ezért is volt még megdöbbentő nekem. Elgondolkodtató olvasmány, az egészen biztos.
Csupán a borítóval nem tudok megbékélni, ijesztőek azok a ronda karmok a srác nyakán...


Móra, Budapest, 2013
150 oldal · ISBN: 9789631194357

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése