2014. március 1., szombat

Pompeji (2014. - 3D)

Pompeji 3D a film
  (Pompeii 2014.)                           




Történelem órákról erre szerintem biztosan mindenki emlékszik, mi is történt ezzel a várossal. A tananyag egyik legizgalmasabb, érdekesebb része. Ami már önmagában is nyomot hagy.
Némi visszatekintő:

A Római Birodalom  egyik leggazdagabb városát Kr. u. 79-ben a Vezúv kitöréséből származó vulkáni hamu teljesen betemette és a környéket lakhatatlanná tette az elkövetkező évszázadokra. A vulkán mindent és mindenkit elpusztított. A kitörésben elpusztult város romjai ma az UNESCO Világörökség  részét képezi.

A filmeseknek ez bizony hálás téma. Igaz, itt igazán a kosztümökön és a látványon van a hangsúly. Főleg azért is, mert a film 3D-ben jelent igazi élményt. Valóban nagyon jó a látvány, hatásos a film.

Tehát: időszámításunk szerint 79-et írunk. Pompeji, a Római Birodalom ékköve, a korrupció virágzik itt is. A birodalom gazdag lakói élik fényűző életüket, míg a rabszolgák az arénában harcolnak a túlélésért, de egy valamire senki nincs felkészülve: a szunnyadó tűzhányó pusztító erejére. Szinte már feledésbe merült, hogy előző időkben is voltak jelek, kisebb kitörések...

A film nyitójelenete egy teljes falu lemészárlásával indul. A római csapatokat Corvus vezeti. Egyetlen túlélőként egy kisfiú, Milo marad életben. Akiből mi más is lehetne, mint gladiátor. A felnőtté vált harcos a bosszúért és a szabadulásáért küzd.
Pompeji vezetője Perselus és felesége, Aurelia, boldogan várja haza egyetlen leányát Rómából. 
Nos, a szerelmi szál már adott is. A rabszolga-gladiátor Milo és Cassia közt egy pillanat alatt izzani kezd a levegő! Apja városfejlesztő nagy terveket szövöget, amihez anyagi segítséget az új császártól remél. A császári követ, aki a városba érkezik nem más, mint a közben szenátorrá avanzsált Corvus.


                                             Corvus - Kiefer Sutherland

 A tervek és a siker érdekében ünnepi játékokat szerveznek a városban. Persze, Corvus kegyetlensége mellett saját hasznát is szeretné bezsebelni, nevezetesen Cassiát akarja...
Nos, bonyodalomnak ennyi éppen elég egy kellemes és izgalmas kikapcsolódást nyújtó filmhez. Milo bosszúterve, szabadulási vágya mellé Atticus is csatlakozik. Az örök szerelem és a Vezúv kitörése pontot is tesz a film végére. Igazi szandálos-film lett, ami a látvánnyal operál. Nem is lesz hiány, már csak ezért is érdemes megnézni a filmet!

Összefoglalva a tartalmat: Gladiátor barátság, bosszú, szerelem és a Vezúv.  


                                           Atticus, aki szintén a szabadulásáért küzd - 
                                                     Adewale Akinnuoye-Agbaje


 Főbb szerepekben:
Emily Browning, Kit Harington, Carrie-Anne Moss, Kiefer Sutherland, Jared Harris.
Rendező:  Paul W.S. Anderson
  

                                           Az igazi főszereplő a Vezúv.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése