2014. március 14., péntek

A 7 halálos bűn könyvekbe burkolva

A hét bűn könyvekbe burkolva
  @robinson szerinti verziója

 



 A bejegyzés eredetileg innen indult, ehhez csatlakozva jött létre:
  http://nancykonyvei.blogspot.hu/2014/02/a-het-halalos-bun-konyvekbe-burkolva.html

1: Kapzsiság:
Melyik a legolcsóbb könyved és melyik a legdrágább?

 Legolcsóbb (bár biztosan nem az) a 4ft-os, Olcsó Könyvtár sorozat 1955-ben kiadott darabja: Ez pedig Móra Ferenc: Aranykoporsó című kötete lenne.
Az idei év első beszerzése potom 300 ft-ért András László: Egy medvekutató feljegyzései volt. Olvasatlan, hibátlan példány, tizedáron.
Legdrágább: A film Krónikája, vaskos és tartalmas könyv. Olyan 7000 ft volt tíz évvel ezelőtt, vagy a U2 by U2 14.500 ft.

Ám igazából nekem legdrágábbak a dedikált könyveim. Akár már eltávozott íróktól, akár külfölditől, akivel nem könnyű összetalálkozni: Fehér Klára, Dés Mihály, Kőrösi Zoltán, Bíró Szabolcs, Fábián Janka, Vámos vagy Grecsó dedikálásai épp olyan "drágák" nekem mint Jo Nesbo, Tore Renberg, Steven Saylor Gabi Gleichmann vagy a legfrissebb trófea Kim Leine aláírt könyvei.
                                    



2: Harag
Melyik szerzővel állsz utálom/szeretem viszonyban?

Egyiket sem utálom. Olyan volt már, hogy nem tetszett egy egy könyv. De ezért nem utálok senkit, legfeljebb nem olvasom többet...
Egy régi kedves kedvencem hoztam, akitől sokat olvastam, majd miután a politika felé fordultak írásai jó húsz éve nem olvasom... Moldova György. Aztán a rendszerváltás óta valahogy nincs affinitásom a könyveihez. Igen lenéző, negatív nyilatkozata Tar Sándorról végkép törölte az olvasandók közül.
Remek régi olvasmányok kötődnek a nevéhez: Elhúzódó szüzesség, A Szent Imre- induló, hogy csak kettőt emeljek ki, de lehetne folytatni: A bűn az élet, A pénz szaga, A napló, Akit a mozdony füstje megcsapott már szinte klasszikus tőle.

3: Falánkság
Melyik könyvet faltad újra és újra minden megbánás nélkül?

 Faludy György fordításában a Test és lélek című verseskötetet. Ez mindig megnyugtat, kitisztítja az agyamat. A világirodalom 1400 verse közt remek alkotások akadnak, minden hangulathoz több is!
Említhetném még: Wass Albert A funtineli boszorkány, Tizenhárom almafa, Elvész a nyom köteteit is. Mindegyiket többször is olvastam, remek hangulatú és olvasmányos mindegyik. Ide tartozik még József Attila bármelyik verse is.
                                           
4: Lustaság
No, ezen kellett a legkevesebbet gondolkodnom. Egyértelműen Steinbeck: Édentől keletre kötete.

Legalább 20 éve állt a polcon, mikor tavaly nyáron végre elolvastam. És leesett az állam! Egy kedvencre bukkantam... az ok elég egyszerű és naív: láttam a filmet, minek is olvasnám el? Szégyenletes bevallom. Csak ajánlani tudom, remek könyv! Persze a film is James Dean-nel, de a könyv és film alig van köszönőviszonyban egymással. A könyv több, kerekebb!

5: Büszkeség
Melyik az a könyv, amiről beszélni szoktál, ha nagyon intellektuális olvasónak akarsz tűnni?

Nem igazán vagyok az, bár sokszínű az érdeklődésem, de a bölcsek köve nincs nálam.
Wass Albert élete és művei, vagy kortárs mai magyar írókat emelek ki szívesen.
Sok klasszikus megfordult a kezeim közt, olyan is volt nem is egy, ami bizony nekem nem jött be, nem tetszett. (1984, Mester és Margarita). Szóval nem gondolnám, hogy intellektuális olvasó vagyok, max. érdeklődő és nyitott.

6:Bujaság
Mely tulajdonságok legvonzóbbak egy férfi és egy női karakterben?

Vagány és humoros, vagy leleményes legyen. mint Harry Hole és John Carr vagy Robinson. Életszeretete pedig olyan legyen, mint Tánczos Csuda Mózsi, vagy Regős Bendegúz és Ábel.
Nőknél hasonló: szenvelgő szépasszonyok, naív libákat ne! Legyen talpraesett, határozott, de nem erőszakos az a nő. Vagány irodalmi nő az így hirtelen Lisbeth Salander: ő A tetovált lány.
   
                                                Jacques de Backer-Luxury- Bujaság, 1565-70  

7: Irígység
Mely könyveket szeretnéd leginkább megkapni ajándékba?

 A Helikon Kiadó újracsomagolta Márai-összest. Na, azt nagyon!






"Vannak, akik szórakozásból olvasnak, és vannak, akik műveltségüket akarják olvasmányaikkal gyarapítani; de én a harmadik olvasóra gondolok, arra, akinek az olvasás életfunkció és ellenállhatatlan kényszer – csak ez az igazi olvasó.”

Szerb Antal

























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése