2013. április 1., hétfő

Non nobis, Domine 1-2.

 Bíró Szabolcs: Non nobis, Domine I-II.
Nem miérettünk, Uram

Kelet oroszlánja  I.
Az utolsó vörös barát II.

Részlet a könyv fülszövegéből:
"A Sub Rosa című nagy sikerű regény fiatal írójának fordulatos új könyve – egy történelmi sorozat első kötete – a magyar história mozgalmas, vérzivataros korszakába vezeti az olvasót. Közelről követheti nyomon az Árpád-ház kihalását, ehet-ihat és mulatozhat a lovagkirályok aranykorának hajnalán, hősként harcolhat a rozgonyi csatában és a középkor egyik leghírhedtebb eseményénél, a Templomos Lovagrend máglyára vetésekor."

 Nagyon szeretem az izgalmas, kalandos, történelmi  könyveket. Az meg csak hab a tortán, hogy magyar szerző, magyar történelmi regényéről van szó. A könyv két részre osztható.

 Az 1300-as évek Magyarországán járunk.Bátor Vilmos a meghasonlott, csatákba belefáradt Templomos lovag hosszú távollét után hazatér Magyarországra. Itt szembesül a ténnyel: imádott húga felnőtt, férjhez is ment, sőt, részeg állat férje miatt meghalt. Ám van egy kisfia, az 5 éves Attila.
A maga módján igazságot tesz, párbajban megöli a sógort, majd Attilát magához veszi, és mint a remény, szökken szárba a gondolat Vilmosban, lovagot nevel belőle! Az ő neveléséről, férfivá éréséről, közös életükről mesél a történet. Belső vívódások, kitartás, az elhívatottság diadala, csatákkal, remek karakterekkel.Tetszett a Károly Róbert kori Magyarország leírása, az akkori élet bemutatása. Persze a szerelem sem maradhat ki, hiszen Attila igazi kiscsikó módra egy fogadós lányába szeret bele. Mert ugye a testnek lehet parancsolni, de a szívnek nem!
Remek mellékalakok színesítik a mesét, Umberto a bukott énekes, Vilmos régi barátai, vagy akár Carobertó karaktere, László a gyerekkori barátból fegyvernökké előlépő hű barát, és igen Ágnes.
Ő képviseli a szenvedélyes, tiszta érzéseket a regényben. Nagyon szép, őszinte és szívhez szóló ez a romantikus vonal a regényben. Nagyon jó arányban keveredik a történelmi csatákkal, harcokkal.
Letehetetlen, olvasmányos kalandok sora mellett végig érdekesen alakul a történet sora.

A második könyv: Az utolsó vörös barát

Ez a története már a férfivá és sikeres lovaggá érett Attila története.
A könyv fülszövege jól összefoglalja a történéseket:
 "Míg Károly hatalma egyre erősödik, Ottó a Szent Koronával Erdélybe menekül, hogy a vajdától kérjen segítséget. Eközben Franciaországban Szép Fülöp katonái elfogják a templomos lovagokat, Kelemen pápa pedig bullát küld Európa uralkodóinak, melyben megparancsolja, hogy a rend tagjait minden egyes királyságban vessék tömlöcbe. Végül Károly Róbert első lovagjának, Attilának is választania kell: vagy esküszegőként marad a király mellett, vagy kegyvesztettként tér vissza nagybátyja, Bátor Vilmos dubicai birtokára."

" Attila szájában keserű íz áradt szét. Tudta, mi következik.
– Választanod kell, barátom – lépett elé az uralkodó.
– Liliomos lovag leszel, az én lovagom, a király lovagja, vagy…..
– Templomos lovag – fejezte be helyette Attila. – Mindkettő ezentúl nem lehetek."

Attila választását Vilmos nem igazán fogadja örömmel, ám 
a zord külső érző szívet takar...Vilmos haragja messze száll, megtudjuk Ő is volt szerelmes, az érzés pedig egy életre elkísérte. Attilával kibékül, sikeresen vesz részt az utolsó nagy csatában, és hősként, harcoshoz méltóan tér meg őseihez. Attila és Ágnes szerelme kiteljesedik. Nagyon szép ez a romantikus szál a történetben. Megható, mély szerelemről mesél. Vegytiszta érzelmek ezek.

A 14. század brutális kiskirályharcai, Anjou Károly hatalmának megszilárdulás sok véres csatán át ért célt. "Végre megkezdhette igazi országlását, melynek többek között új, állandó értékű pénz, katonai és gazdasági reformok, és a Magyar Királyság legszebben virágzó, valaha volt leggazdagabb száz évét köszönhette a nép."
 A Templomosok üldözése egész európán át, a bukásuk okai remekül megírt történetbe szőve, olvashatóak. Beépítve a magyar történelem alakulását, a harcok hatásaival olyan letehetetlenül izgalmas kalandok során át, korhű, izgalmas könyvet ad olvasói kezébe Bíró Szabolcs.

 Gratulálok Bíró Szabolcsnak, a könyv írójának és köszönöm a remek olvasmányélményt!
 A sorozat két kötete egyben is megjelent: http://moly.hu/konyvek/biro-szabolcs-non-nobis-domine

Ulpius-ház, Budapest, 2012
448 oldal · ISBN: 9789632546025
 Ulpius-ház, Budapest, 2012
400 oldal · ISBN: 9632547077
http://youtu.be/HFAJypisDGA 

4 megjegyzés:

  1. Na most megint kedvet csináltál egy jó történelmi regényhez, csak az a baj, én hozzád képest nagyon lassan olvasok. De erre a könyvre biztos sort kerítek majd.

    VálaszTörlés
  2. Érdemes, jól megírt, nem száraz, sőőőt...olvasmányos, letehetetlen, a fiam is most olvassa. Szerinte: ez qu... jó! Kaland, szerelem, történelmi tabló, hagyományok. Kedvenc lett.

    VálaszTörlés
  3. Most vettem meg őket, előbbre kerültek a várólistán :)

    VálaszTörlés
  4. Nem fogsz csalódni! Nekem leesett az állam! Nagy öröm volt magyar írótól, magyar történelmi regény, ami kalandos, olvasmányos, értelmes és letehetetlen!

    VálaszTörlés