2013. április 13., szombat

Az iker

 Gerbrand Bakker: Az iker






Nagyon megfogott ez a könyv. Van, amikor érzi az ember EZT nem lehet kihagyni, ez fontos könyv.
Bár sem az író neve, sem a cím nem árult el sokat a fülszöveg alapján ígéretes történet bontakozik ki a lapokon. Az csak amolyan plusz adalék, hogy holland szerző regényéről van szó, ami elég ritka idehaza. ( és kedvelem Hollandiát). Nézzük előbb ki is Gerbrand Bakker:

Gerbrand Bakker, holland író, gazdálkodó, kertész. Korábban írt szótárat gyerekeknek és egy ifjúsági regényt. 2010-ben jelent meg második felnőtteknek szóló regénye, A terelőút (De Omweg). Télen korcsolyaoktatóként dolgozik. A kertészkedést és az írást rokon foglalkozásoknak tekinti.




A Magvető Kiadónál megjelent regénye:
Az iker (2013)


"Nem tudom, mi van itt, de most egy dolmányos varjú szemez velem a kopasz kőrisfa ágáról. Eddig még sosem láttam errefelé dolmányos varjat. Igéző madár, de kezd az idegeimre menni, egy falat sem csúszik le a torkomon. Átülök egy másik helyre, a kisablak elé. Az asztal körül négy szék van, oda ülhetek, ahova akarok, a maradék három úgyis üres."



A történet néhány hónap alatt meséli el a főhős,  Helmer van Wonderen életét. Mind az 55 évet.
A regény a magányról, annak okairól, a családon belüli kapcsolatokról,  a szeretet hiányáról illetve annak vágyáról szól, kedvesen, ironikus humorral elmesélve. Mi az oka, hogy egyedül maradt Helmer? Talán az apa meghatározó figurája, az ő elképzelései? A szeretett ikertestvér váratlan, tragikus halála? Helmer elfogadta, beletörődött ebbe az életbe, bár nagyon is érzi a társ hiányát. Vajon miért nem tesz ellene semmit, hosszú éveken át? Miért boldogtalan a szamaras ember?

Mozgásképtelenné vált, megöregedett apjával él egy tanyán bezárva az állataival, sok sok éve. Apja, nagyapja is ezt tette, sikeres gazdálkodók voltak. Apu egyszerűen elképzelhetetlennek tartotta hogy ez ne legyen jó, a fia ne ezt az életet élje tovább. Helmernek ugyan megvolt az esélye egy más életre, beteljesülhettek volna vágyai, hiszen az ikertestvére volt az igazán "apja fia", akinek tovább kellett volna vinnie a családi vállalkozást. Ám ő egy véletlen balesetben meghalt. A tragédia után kérdés sem volt, Helmernek KELL átvenni a helyét a gazdaságban. Tanulmányait otthagyva apja akarata szerint beállt a sorba, tette a dolgát. Szabályosan rákényszerítette apja a saját akaratát. Ő pedig tette
a dolgát zokszó nélkül, ahogyan elvártak tőle.

"Apámnak még volt mondanivalója.
„És te befejezted ott Amszterdamban.”
Apám fia lettem. Anyám csak sírt."

Szívhez szólóan ír az életről, a ki nem mondott szeretetről, illetve annak a vágyáról.
A családon belüli magányról, erőszakról, emberi sorsokról ír egyszerűen és átérzéssel.
Nagyon meghatott ez a könyv. Idei olvasmányaim közül kimagaslóan az egyik legjobb. Akit kicsit
is érdekelnek az emberek, mi van a tettek mögött, mi játszódik le a lelkek mélyén elgondolkodtató regényt kap. Biztosan el fogom még olvasni, helye van a kedvencek közt! Ironikus, finom humora pedig nagyon is oldja a magányt, nem teszi szomorúvá a mesét.

Apa-fia kapcsolata a végéhez közeledik. Az öreg gazda is végig gondolja, ráérez, talán nem azt adta
a fiának, ami biztosan jó lett volna neki. Helmer megfelelt ugyan az elvárásainak, de élni "elfelejtett". Most kezdi végre a saját életét. Lehet még 55 évesen új életet kezdeni? Lehet, sőt kell!  Egyszerű dolgokkal: kifesti, átrendezi a házat, végre, oda ül az asztalnál, ahová épp kedve tartja, meztelenül járkálhat a házban. Közben ő maga sem érti, eltelt az élete nagyobb része, mégis próbálja pótolni a kimaradt élményeket.

"Néha nem értem, hogy vénülhettem meg ennyire. Amikor a tükörbe nézek, viharvert arcom mögött mindig egy tizennyolc-tizenkilenc éves fiút látok.”




Apró örömök ezek az életében. Amikor feltűnik a halott testvére volt menyasszonya, aki időközben megözvegyült újabb szín jelenik meg Helmer életében. Társat kap, az asszony a fiát bízza rá.  Végre történik valami új az életében. Felidézi az emlékeit, mesél a fiúnak, aki vele dolgozik, segít neki a tanyán. Aztán megjelenik még valaki, aki alaposan felkavarja Helmer érzelmeit. Valaki, aki egykor bizony fontos volt Helmernek, de nem mesélném el miért és hogyan. Hiszen ezt a könyvet el kellene olvasni mindenkinek. Elgondolkodtató, lélekemelően szépen megírt történet van a lapokon: a szülő-gyerek kapcsolat, az apa erőszakosan erőteljes alakjában teljesedik ki.
Miért, mitől, kitől maradt magányos a szamaras ember? Mély érzések az életről, összetartozásról, magányról, szeretetről, illetve annak vágyáról, finoman, ironikusan átszőtt humorral.
Aki teheti NE hagyja ki, olvassa, jó szívvel ajánlom, nem fog csalódni. A kert mellett a lelket is kell ápolni, utalnék az író véleményére.
Szívesen olvasnám az író másik regényét is. Köszönet az élményért a Magvető Kiadónak!





Magvető, Budapest, 2013
312 oldal · ISBN: 9789631430424
 Fordító: Szőcs Petra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése