2013. április 25., csütörtök

Kísértet

 Jo Nesbo: KÍSÉRTET
 (Harry Hole 9.)








Jo Nesbo tud újat hozni!

Idehaza most megjelent krimije tele van sok régi  ismerőssel,
a történetvezetés pedig nagyot üt! Jó ismét Harry Hole-val találkozni, viszontlátni. Három év után Harry visszatér, és jobb formában van, mint valaha. Ráfért egy kis pihenés, erőgyűjtés.


"Beírta kereszt- és vezetéknevét a megfelelő rubrikákba.
Miközben a születési dátumát körmölte, azon gondolkodott, hogy most talán valóban negyvenes évei közepén járó férfinak látszik, nem úgy, mint három évvel ezelőtt, az elutazásakor. Akkor inkább tűnt összetört vénembernek."


A történet kiforrott, kidolgozott, csavarosan agyafúrt, minden a helyén van. Jó újra Rakelről
olvasni, aki ugyan megpróbált Harry nélkül élni, de rájött együtt teljesebb a kép.
Oleg kis kamaszból nagy kamasz lett. Szerelmes. Lázad, drogozik, sodródik, bajban van...
Hiányzik egy "apafigura" az életéből. Oslo, hétköznapok, szerelem és drog, a bűn terjed.
Az új drog, a violin,  ami Oslót elárasztja, és a Kísértet, aki végig ott van, nagyon izgalmassá teszi
a krimit. Igazi karakter a negatív főhősünk is. Amúgy mindenki gyanús, vagy gyanúba keveredik.

"Ahol kereslet van, mindig lesz kínálat is" 



Mondhatnám, igen: Mr. Nesbo hozza a formáját! Sőt, még jobbat írt. Nálam eddig a Hóember-Leopárd, és A Megváltó vezette a top listámat, de a Kísértet most helyet kér. Ha lehet fokozni az eddigi talán legjobb Nesbo történetet kaptam! Tízből tizenegyes! Pedig minden regényét magas színvonalon adja olvasói kezébe. A bűn fogalmát több szemszögből is bemutatja. Az eddigieknél mindig az motoszkált bennem: na, ettől jobbat már biztos nem tud, nem lehet kitalálni.

Nagyon kerek a történet, csavaros és összetett, letehetetlen, pedig minden olyan ismerős, egyszerű
a végére. Van beépített rendőr, van némi szex, itt van a nagyszerű képességű Beate, Harry segítője,
a végén feltűnik Jim Beam is, a nyomozás is lezárult, de Harrynak ez "túl sima" ügy... és igaza van!

A felszín alatt minden más, mint aminek tűnik. Gyomorgörcs, feszült,  hajnalig tartó olvasás, minden mást félretéve faltam az oldalakat. Kevesebb a brutalitás, a krimi mégis nagyot szól! Utólag minden olyan egyszerű, a figurák, a sztori, mégis mellék vágányon voltam végig. Nagyon jól felépített történetet kaptam. A történetbe remek társadalomkritika is van csomagolva: Oslo bűnnel teli alvilága mellett a politikai korrupció, ami a rendőröknél is jelen van. Mocsok, nyomor és gazdagság.

Annyit talán még elárulok: a halott srác "meséli el" mi is történt, Ő a narrátorunk, míg Harry közben nyomoz. Az Ő gondolatait, érzéseit olvashatjuk, amiből összeáll a kép, amíg az életéről mesél. Roppant érdekessé téve így az egész sztorit. A Psycho híres története jutott eszembe… Hitchcock kérte az embereket, akik már megnézték a filmet, NE mondják el mi a vége…. ez annyira ide is illik!
Aki olvasta, NE mondja el, ne vegye el az olvasás, nyomozás élményét, ne legyen poéngyilkos.
Nekem leesett az állam a megoldástól. Itt éreztem rögtön kérem a következő részt a Police-t!
Csak néztem, most akkor mi van? Levágtuk az arany tojást tojó tyúkot?? Na, nee... ezt a kérdést nyitva hagyta a mester... Na, és Oleg? Az Ő sorsa merre fordul? Fontos kérdés ez is. Erre a záró
kötet adhat választ.

A humora, hangulata is nagyon remek. Haryy emberi oldalát, gondolatait ebben a részben
ismerjük meg legjobban. nagy harcot vív önmagával, az alkohollal és a szerelemmel.
Kihagyhatatlan minden Jo Nesbo és skandináv krimi rajongónak. Mert ugye vannak a skandináv krimik és van JO NESBO! A "norvég krimikirály" jelzőt megérdemli, kétség nem fér hozzá.


A fordítás is a megszokott minőséget adja és a jól illeszkedő borító ismét az Animus Kiadó profi munkáját mutatja. Természetesen a végén a Kísértetről is lehull a lepel... a meglepetés nem marad el!
Hatalmas akciójelenettel zárul a regény.

"A klausztrofóbia egy akadályozó, hamis vészjelzés, valami, amit le kell küzdeni. A fenébe is. Ellenőrizte a tárat az MP5-ösben. Kísértetek csak akkor vannak, ha az ember hisz bennük."


5/5


Jo Nesbø (1960. március 29. –) a norvég krimikrirály, író és zenész, aki labdarúgó-tehetségként indult, de a profi karrierről
egy sérülés miatt le kellett mondania.

Főszereplője az iszákos Harry Hole nyomozó. Regényeinek erőssége – a duplacsavaros cselekmény mellett –, hogy társadalmi problémák és összetett karakterek köré építi történeteit. Könyveit már több, mint nyolcmillió példányban adták el világszerte, és negyven nyelvre fordították le. Első gyerekkönyve 2007-ben jelent meg. Első kéziratát álnéven küldte el az egyik vezető norvég kiadóhoz, mivel nem szerette volna, ha rocksztárként való ismertsége befolyásolja bírálóit. Könyvével azonnal zajos sikert aratott, elnyerte vele az Üvegkulcsot, azaz a legjobb skandináv krimiért járó díjat, melyet másodszor is kiérdemelt első, magyarul is megjelenő művével, a Vörösbeggyel.













Animus, Budapest, 2013
544 oldal · ISBN: 9789633241028 · Fordította: Petrikovics Edit

2 megjegyzés:

  1. Ígéretes könyv, pedig először nem volt szimpatikus a címe, azt hittem, holmi kísértet história. Szeretem az olyan történeteket, melyek önállóak, csak a szereplők kötik össze az előzőekkel. Úgy látom, ez is olyan szeretni való könyv.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon találó a címe! a Psycho híres története jutott eszembe…Hitchcock kérte az embereket, akik már megnézték, NE mondják el mi a vége….ez annyira ide is illik!
    Fontos, hogy ne tuddelőre, mi a vége, mi a poén, de nagyot szól az tuti! Van a skandináv krimi, és van NESBO!

    VálaszTörlés