2013. március 28., csütörtök

Nemtelen nemesek

Urbánszki László: Nemtelen nemesek
Jól élni, délig heverészni, és bejutni minden szoknya alá








Első olvasásom az írótól. Remek hangulatú, kalandokban bővelkedő regényt olvashattam. Ez valóban a magyar vadnyugat!

Nagyszerű mesélő, jól megírt karakterek és szép tájleírások színesítik a történetet. Kalandokban nincs hiány! Lecsúszott nemesek, rablók, haramiák, kikapós fogadósnék, marhakupecek a szereplők. Hol véres csaták, hol sikamlós történetek részesei lehetünk, az ízes magyarsággal megírt regényt olvasva.
Olyan szépen mesél, mintha ott lennénk a fogadóban, a tűz körül ülve, vagy a hideg hóban a farkasokkal harcolva. Tét a túlélés!

Ladányfi Bene apjának másodszülött fia, a dolgozni nem szertő, lecsúszott nemes, és a piaci csavargó árva gyerek, Urlas barátsága adja a történet alapját. Kettejük egymásra találása számtalan kaland forrás lesz. Hozzájuk csapódik még a magányos Szabolcs az erdei ember, így alkotnak remek kis csapatot. Baráti összefogásukra, harci erejükre és Bene pörgő nyelvére szükségük is van. Jól kiegészítik egymást. Az olvasót viszi a kalandok sora, benne él a történetben. miközben jól szórakozik a hősök kalandjain.

A remek kártyás Bene a marhakupecektől, rablóktól sem fél, Ő a holtat is kidumálja  a sírból.
Urlas jó tanítványa lesz. Szabolcs magánakvalósága, félszegsége a lányokkal sok humoros kaland forrása. Ízes beszéde üde szín a történetben, humora eredeti.

"Kít napig talán ölíg a' ennivaló, ha jól beosztjuk, gondolta, közben komoran megrántotta a vállát,
és vigyorgott. A holnapon ráérsz akkor agyaskodni, ha megíred. Okos ember ez a nemes, hogy ilyen jókat kitalál."

Nagyon tetszett az íjkészítésről írtak. Sok érdekességet tudtam meg, hogyan is készül e jó íj.
 Szerethető, igazi csibészek, hús-vér karakterek a szereplőink. Afféle "rejtői humor" jellemzi  ezeket az alakokat. Gyönyörű, hangulatos  tájleírások színesítik a regényt. Lírája is gyönyörűséges.

"Az ég fekete takarójában rideg fénnyel tündököltek a csillagok. Néha-néha megzizzent egy gally, amikor elengedte hóterhét, vagy reccsent, mert eltört a súlya alatt.Újra csönd uralta a tájat, a Gerecse erdejében elcsitult az élet zaja."

Elvarázsol, magával ragad, beszippant. Igazi kalandok részeseiként sok  humorral találkozhatunk a regény lapjain. A szereplőkkel lehet azonosulni, Urlas és Szabolcs figurája nagyon kedves, életre való, vagány  srácok. Míg Bene leleményessége, harci tudása irigylésre adhat okot, jó csapatot alkotnak. Valódi farkasok mellett, emberfarkasokkal, rablókkal is megküzdenek. Kitartásuk, erejük példaértékű, ha vesztésre állnak sem adják fel. Történelem egy másik megközelítésben, ami az iskolai könyvekből kimaradt: életképek avagy a  középkori Magyarország alulnézetből. Az egész történetből árad az életszeretet, a túlélni, humorral, leleménnyel, némi huncutsággal legyőzni az akadályokat. Olyan igazi magyar virtus módra.

"Most azonban, közvetlenül a nagyvásár után, nem a lányoké volt a főszerep, hanem a kártyáé. Nemrégiben hozták be Szent István országába az Ördög bibliáját, de a magyar nemeseket mintha az Odafent Lakozó is arra teremtette volna, hogy hajnalig tartó, hatalmas csatákat vívjanak."

Azért a szerencse is mellettük áll. Nagy harcok, a pusztában és a fogadók asztalánál kártyában, buja bókok, borok, és a magyar vidék élete olvasható a lapokon. Mindegyik szereplő a saját boldogulását keresi, ki így ki úgy. Maga a történet kisemberekről szól, nem a lovagok, nemes urak a főszereplők.
Jól szórakoztat, élmény volt olvasni!
Keressétek, olvassátok,  kalandozzatok Benével és barátaival! Jó móka lesz.

A könyvhöz remekül illő, szemet gyönyörködtető szép borítót  Viola Ferenc készítette.


 5/5

Urbánszki László - az Odakint, a pusztában egyedi hangú szerzője - új könyvében esendő emberek indulnak neki a világnak, és keverednek torokszorítóan izgalmas kalandokba. Életművészek, szeretni való csibészek, buja fogadóslányok és veszett emberfarkasok élik világukat a "magyar vadnyugat" színes forgatagában.
http://youtu.be/iCg-D2wzXxQ

www.historiumkiado.eu
www.facebook.com/historiumkiado


Historium, Dunaszerdahely, 2013
256 oldal · ISBN: 9788089649006

3 megjegyzés:

  1. Köszönöm, rendkívül megtisztelő a véleményed a regényemről!
    Jó érzés volt olvasni! Azon emlékeim közé teszem el, amit akkora tartogat az ember, ha lehúzza az élet. Előveszem, elolvasom... majd még egyszer elolvasom (esetleg harmadszor is, mert nagyon erős bennem a hiúság), és újra azt érzem, hogy: jó dolog élni!

    VálaszTörlés
  2. Ütős, pörgős, kalandos, üresjárat nuku, egyedi a stílus, a hangvétel! Kb. így jellemezhető a regény! Ez a magyar vadnyugat semmiben sem marad el az eredetitől! Tele van váratlan fordulatokkal! Üdv.: Vilmos

    VálaszTörlés
  3. Igazad van a pusztai vadromantika, avagy az egyszerű emberek élete a pusztán.
    Zsiványok, lecsúszott nemesek, kikapós fogadósnék, marhacsordák és nagy kártyacsaták!
    Hamarosan írok az Odakint, a pusztában-ról is! Az is zseniális.

    VálaszTörlés