2013. március 6., szerda

Egy tucat esztendő

Muhary Zalán: Egy tucat esztendő 





                                                                           












A kalandos és fordulatos regényt így tudnám összefoglalni: Orvoslás, politika és egyházi intrikák a 18. századi Egerben!
Kis történelmi emlékeztető:
Markhot Ferenc (Vittenc, 1718 (?) – Eger 1792.május 25.) a 18. századi magyar orvostörténet kimagasló személyisége. Orvosi tudása messze földön híressé tette. Tevékenységére fölfigyelt Barkóczy Ferenc egri püspök is, aki 1758-ban Egerbe hívta.
 1769. november 25-én nyitotta meg Egerben, az irgalmas barátok kórházában az első hazai orvosiskolát. A Scola Medicinalisnak a nyitó tanévben tíz hallgatója volt. Orvosképzési elvének a maga korában kimagasló voltáról tanúskodik, hogy a hallgatók nem csak elméleti képzést kaptak, de tudásukat kórházi gyakorlattal is fejlesztették; így vált iskolája a klinikai rendszer korai előfutárává. Mária Terézia 1772-ben megtiltotta, hogy az iskola doktori oklevelet adhasson ki. Ezért az intézményt 1775-ben be kellett zárni, de az itt végzett medikusok a Nagyszombati Egyetemen csak csekély tanulmányok után megkapták az orvosi diplomát.

Magyarországon a Kalapos király, II. József uralkodik., Egerben az egyház és  egyéb szerzetesrendek küzdenek a hatalomért (szerviták, ciszterciek, jezsuiták, minoriták, ferencesek, rácok, habánok). 1781 őszén kezdődik a regény. Fontos megjegyezni, bár a történetben több valós szereplő van, maga a történet fiktív. Nagyon izgalmas, korhű, néhol misztikus a történet, amolyan "bepillanthatunk a függöny mögé". Muhary József sebészmester, Markhot tanítványának naplója adja az alapot.
Teljesen szubjektív, egyes szám első személyben meséli el az eseményeket a szerző. Érezhető a gondos és alapos háttérmunka. Tetszett a regény felépítése, nyelvezete is illett hozzá, adta a hangulatot. Itt említeném meg Kovács Péter szemet gyönyörködtető grafikáit is. Csodaszépek, illenek ide, még hihetőbb, még valósabb a történet.

A történéseket Miklós a minorita szerzetes öngyilkossága indítja el... erről a két orvos gyorsan kideríti, bizony ez egy álcázott gyilkosság volt! Nincs megállás, pörögnek az események a püspöki könyvtárban, palotában épp úgy, mit az Eger alatt húzódó pincerendszerben. Micsoda titkokat rejtenek ezek! A korabeli város eleven és színpompás képekkel jelenik meg a regényben. Nem csak az eltűnt ládákat, titkos iratokat, könyveket, gyémántokat. Helyszínként feltűnik Bécs, Budapest, részesei lehetünk több hónapos országgyűlésnek, titkos császári látogatásnak is. Markhot és Muhary valós  küzdelme az orvosi iskoláért, a politika kereszttüzében elgondolkoztató. Szívhez szóló volt olvasni az idős mester haláláról:

„A jó pap holtig tanul, a jó orvos pedig a pap halála után is.” 

Igaza volt, Esterházy alatt tovább fejlődtünk, és a Mester halála napjáig küzdött. Bár az orvosi iskola ügye másodszor is elvérzett, de a betegeit nem hagyta cserben, búskomorságán felülkerekedett. Most viszont elment. Messzire és végleg. Itt hagyott."
Emberi sorsok, egyéni drámák, harcok, intrika bőséggel. Lendületes, élvezetes olvasmány.

A kötet végén található "ajánlott irodalom" remek kiegészítést ad, a szövegben előforduló korabeli szavak, események magyarázata is a lapok alján rögtön olvasható. Minden történelem iránt érdeklődőnek ajánlom.Akár, mint helytörténeti kalandregényt is. Magával repít egy eltűnt korba, sétálhatunk gondolatban  a barokk Egerben. Mesélnek az utcák, épületek, könyvek. Nagy öröm volt olvasni, napokkal később még él bennem a történet, örülök, hogy a kezembe került! Végre egy kiadó, akinek fontos a magyar történelem! Személyes kedvencem Eger, így még érdekesebb élményt kaptam a könyv által. Bár Muhary Zalán a legenda szerint valóban élt a múlt század elején Egerben, (1892. december 12-én született) ez esetben most írói álnévről van szó a szerző személyét tekintve. Aki valóban Egerben él és orvos, járatos az orvoslásban, ismeri az idevágó történelmi dokumentumokat.











Köszönet a Historium Kiadónak.
 A kötet videóelőzetese:
http://youtu.be/BieVSjyn9Ic
 A barokk Eger:
http://youtu.be/tLbTyW6VHyY

Historium, Dunaszerdahely, 2012
312 oldal · ISBN: 9788097077891 · Illusztrálta: Kovács Péter 


3 megjegyzés:

  1. Nagyon sok, gyerek és felnőttkori élmény köt Egerhez, nekem csak egy ugrás, mégis mostanában ritkábban járok errefelé. Hogy miért? Mert mindig úgy gondolom, már nem nyújthat újat. Pedig ez nem igaz, mindig felfedezek egy új részletet. Ez a könyv is hozzsegíthetne ahhoz, hogy új élményekhez jussak.

    VálaszTörlés
  2. Az biztos! Egészen új élményt adna. Másképp sétálnál, néznél az ismert dolgokra. Nagyon jó élmény volt olvasni!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó volt olvasni. A szerző fiától kaptam kölcsön. Mikor adják ki újra?

    VálaszTörlés