2025. január 17., péntek

Főzelékbiblia

 



Szatmári Ferenc: Főzelékbiblia
A borsó meg a héja





                                              








Szatmári Ferenc "Főzelékes Feri" tíz éve baráti biztatásra gondolt egy merészet és agrármérnökből lett szakács és blogger. A bevezetőből kiderül a folyamat, a siker hatalmas volt, élete megváltozott, talán még önmagát is meglepte ez a nagy érdeklődés.

Új könyve egyféle összegzés is, természetesen jónéhány újabb recepttel kiegészítve. Elsőként kitér a legfontosabb eszközökre, amik nélkülönözhetetlenek a konyhánkban. A fűszerek is sorra kerülnek, amik az ízesítésnél fontosak. A frissnek nincs párja, de meglepetésre a pirított magvak is szerephez jutnak. Sűrítésre a hagyományos liszt nélkül is van számtalan mód. 

                   
Könyvének címe is egyedi és igen találó választás. A klasszikus főzelékek elmaradhatatlanok, megidézve a nagyi konyháját, avagy afféle "ószövetségi rész" ez.

Sok olyan eredeti és néhol talán merész, de ötletes párosításra is találunk az "újszövetségi részben" a kötet második felében, ami merésznek tűnhet elsőre. Itt nem a megszokott főzelékek szerepelnek, a zöldségek izgalmas párosításokban bukkannak fel. Eredeti sűrítési megoldásokat mutat, kerülve a klasszikus lisztet, és nagy hangsúlyt helyez az egészséges táplálkozásra. Mindaz benne van ebben a receptgyűjteményben, amit a főzelékről tudni kell. Nap mint nap forgassuk, használjuk. A klasszikusok közül a spenót nagy kedvencem, de a kelkáposzta, lencse is verhetetlen, ahogyan a borsó is a kedvenc főzelékek közt van. A tök cukkini párosítás is kiváló, ezt tapasztalatból mondhatom.
Ha szeretnél egészségesebben táplálkozni, netán rendszeresen mozogsz, és a szervezeted számára szükséges tápanyagokat ebben a formában szeretnéd bejuttatni, nosza rajta! Könnyen, gyorsan elkészíthetőek a receptek, különösebb szaktudás nélkül is bátran belevághatunk a főzésbe. Talán az is fontos lehet, hogy táplálkozásoddal javíthatod általános mentális állapotod, így ezáltal is elégedettebbé, boldogabbá válhatsz.

        
A könyv valóban ötletes, frappáns és mutatós! Főzelékrajongóként néhány receptre már "rárepültem" én is, és jónéhány vár kipróbálásra. A "Nyár főzelék" már a nevével megfogott, ahogyan a "Mediterrán lencse", vagy a "Lengyeles" zöldbab is. A főzelék önmagában is finom, nem feltétel számomra a feltét. A könyvben találunk azonban néhány izgalmas feltétet: a hagyományos bundáskenyér helyett jöhet a borsófasirt, babpogácsa vagy a zöldséges rizsgolyó. Csak bátran, merészen vágjunk bele! A paradicsomos, padlizsános dolgok mindig is nyerőek voltak nálam, így örömmel fedeztem fel néhány idevágó receptet. Persze, akadt egy-két számomra is meghökkentő recept, de talán ha bevállalósabb kedvem lesz, kipróbálom őket.




Használható és finom receptek vannak benne, aki egy kicsit is szereti a főzelékeket, imádni fogja. Főzelékes Feri remek receptjei mellett megvillan személyisége, stílusa is. A csodaszép képek is a főzésre, kipróbálásra biztatják az olvasót. Hasznos és sokat forgatott könyv lesz a konyhámban, ebben biztos vagyok.


A szép és jól használható könyv IDE kattintva rendelhető kedvezménnyel!






XXI. Század, Budapest, 2024
puhatáblás · ISBN: 9789635685745

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése