2023. szeptember 15., péntek

Végzetes ​ajánlat



Anders de la Motte & Mans Nilsson:
Végzetes ​ajánlat


(österleni gyilkosságok 2.)





                                                      








Micsoda történet, micsoda fordulatok, rejtélyek! Itt az olvasó megfigyelőképességét tagadhatatlanul alapos próbának veti alá a két szerző. Már az első rész is tetszett, de ez most még jobb. Remek kikapcsolódás, igazi szórakoztató ága ez a skandináv kriminek, amit de la Motte és Nilsson művelnek.

         
     
Aki laza, kikapcsolódásra, szórakoztató titkokra vágyik, annak nagyon ajánlom mindkét könyvet. Könnyen olvashatók, jól megírtak, élvezetesek és humorosak. Az a fajta krimi, ami a régi típusú detektívtörténetet idézi meg, és leginkább bevonja az olvasót. Rengeteg apró konfliktus van a történetben, amelyek fontosak a háttérben, de gyilkossághoz vezethetnek.

Peter Vinston nyomozófelügyelő befejezve az első nyomozást, még a volt felesége nyaralójában marad. Néhány nap gondtalan pihenésre vágyik, de az élet ismét közbeszól. Hiába az idilli környezet, a festő svéd táj, tengerpart, ezekről a gyönyörű tájleírásokról is jó volt olvasni, de ismét gyilkosság történik.

A nyár végi Österlendben ragyog a nap, az éves régiségpiacra készül mindenki. Egy öreg műgyűjtő rálel élete álmára a sok ócskaság között. Hiába a remek lehetőség, egy másik, mindenki által ellenszenvesnek tartott társa, Nelle, ráígér és lecsapja az orra elől az egész eladó limlomot. Néhány órával később a piaci forgatag közepén holtan találják a kereskedőt. Adott is egy rejtélyes gyilkosság és egy csomó különc karakter a jó történethez.

Vinston is éppen a piacon van volt feleségével és annak új férjével, valamint régi barátjukkal, Fabian Anderklew-val, aki közismert műértő. Ő egy tv-felvételre érkezett barátai kastélyába. Vinston gyorsan átveszi az irányítást a tetthely felett, és hamarosan erősítést kap Tove Espingtől. A két nyomozó elég furcsa páros, némi ellenszenv is munkál közöttük, ezt az előző részből is kiderült. Izgalmas látni ennek a kapcsolatnak az állomásait, ami a végére szinte barátsággá szelídül. A színes szereplőgárdával, könnyed humorral és látványos képekkel megírt krimiben ezúttal is feltűnik Plútó, a fekete kandúr. A két szerző humorral még a megoldáshoz vezető útnál is szerepet ad a macskának. Hiába, sötétben tényleg minden macska fekete.  


        
A történet során többször megváltozott a gyanúm arról, hogy ki is a gyilkos. Apró régi titkok, elmúlt barátságok, szerelmek állnak a háttérben, így több elkövető is lehetséges. Az emberi kapcsolatok szövevényéből lassan bontakozik ki a valóság, ami igen szórakoztató folyamatot ad. Izgalmas kérdések merülnek fel: egy embert hányszor lehet megölni? Színre lép egy igen rámenős ügyésznő is, aki eléggé felbolygatja Tove és Vinston kapcsolatát. Az idővel futnak versenyt, és amíg a kastélyban nyüzsög mindenki, a tv-felvételre készülve, a gyilkos újból lecsap. 


Érezhető a megoldás közel, a fináléban itt rejtőzik a megoldás. Aukciók, régiségek, műtárgyak világába vezetnek a nyomok, de az irigység és a pénz motivál mindenkit.A kacskaringós nyomozás után a megfejtés egy pillanat alatt érkezik. Ügyesen megírt, jól felépített, könnyed krimi, ami végig lekötött. 
A befejezés előtt még csak sejtettem mi áll a háttérben, ki az igazi elkövető. Anders de la Motte és Måns Nilsson mérsékelten véres és mértéktelenül vicces története remek kikapcsolódást ad az olvasónak. A két szerző története érett, kidolgozott, új szín a skandik között. Jó volt olvasni, várom Vinston újabb kalandos nyomozását.




ITT kedvezménnyel tiéd lehet a krimi, akár e könyvben is!









General Press, Budapest, 2023
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634528043 · Fordította: Dobosi Beáta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése