2023. szeptember 6., szerda



John Banville : Hó






                                              








"Gyónás nélkül nincs feloldozás.
"



A Hó egy lassú folyású, de érdekfeszítő krimi, amely egy súlyos társadalmi problémát állít a középpontba. Az áldozat egy katolikus pap, aki bizony nem bűntelen. Egy lendületes és brutális kezdéssel nyit a történet, ahol az atya utolsó perceinek lehetünk tanúi. Már itt felsejlik, hogy a háttérben nagyon sötét és gonosz bűn lapul. Mindez 1957 telén, Írországban néhány nappal karácsony előtt zajlik.


         
Szerettem a könyv stílusát és hangulatát, különc karaktereit. John Banville kétségtelenül remek író, megérdemelten kapta meg 2005-ben a Man Booker-díjat A tenger című regényére. Ez a regénye is néhány mondattal jól kidolgozott, jellemző karaktereket állít elénk, a történet számos fordulattal, mögöttes tartalommal bír. Aki pörgős krimire vágyik, ne ezt válasza. Maga a krimiszál izgalmas, bár lassan építkezik a szerző, de galád, sötét erők állnak a háttérben, valóban elkeserítő, mocskos a háttér. Elemi indulatok szabadulnak el, egy bosszútörténettel van dolgunk.

Az azonnal sejthető, hogy az áldozat az igazi gazember, súlyos bűnt követett el. Az 1950-es évek végén játszódó események a katolikus egyházon belül még mindig jól őrzött titkokra épül. Szégyenletes, hogy ez napjainkig így van, léteznek ilyen bűnösök és a hatalom rejtegeti őket, míg az áldozatok egy életre megnyomorodnak. A gyerekek elleni visszaélésekre, a pedofíliára nincs mentség, nem lehet feloldozás. Jók voltak háttérnek az Ír Köztársaság életének történelmi részleteit megidéző elemek. Katolikusok, protestánsok és az életről alkotott felfogás is nagy hangsúlyt kap a krimiben. Az eltussolás, az egyház hozzáállása sajnos nem meglepő. Ez a mentegetés vagy magyarázat elkeserítő. Még Mindszety bíboros és az 1956-os események is megidéződnek egy mozzanatra.


A könyv mindenesetre szépirodalmi igényességgel megírt, olvasmányos, ügyesen felépített történet, amely a mélyen titkolt múlt és jelen összefüggéseinek hatását mutatja meg. A kevés szereplőt mozgató esethez maga az időjárás is ad egy sajátos hangulatot, szinte épp olyan fontos és meghatározó elem. A szereplők életének mozzanatai több helyen kapcsolódnak. Olvasás közben egyre hűvösebb lett, ahogyan a szereplők lelkébe láttam. Mindenki őriz, vagy tud valami titkot a kisközösségben, amit nem akar elárulni a nyomozónak. Az is egyértelmű, hogy a tettes és áldozat jól ismerték egymást. Igazából senki nem sajnálja, a ház lakóival különleges kapcsolatot ápolt papot. Furcsának találtam több mellékes körülményt, hiszen az Osborn-ház is tartogat titkokat a múltból.



Tetszett a légkör, amit Banville teremtett furcsa szereplőinek. A lélektani drámában a humor is megvillan. Vannak utalások a krimi királynőjére. Az házigazda így indít: "- A holttest a könyvtárszobában van." Strafford felügyelőt több oldalról, még a felettes szervek is akadályozzák, de Ő határozottan folytatja a gyilkos keresését. Ahogy a hó folyamatosan hull, Ballyglass lakóinak eltökélt szándéka, hogy megőrizze titkait. Tetszett az Osborn család furcsa, lázadó testvérpárjának karaktere, ez színt visz az eseményekbe, igazi fricskát ad a társadalomnak is. Azonban a brutálisan meggyilkolt Tom atya életéből egyre több sötét elem derül ki, a mozaikok kezdenek összeállni. A téli hideg, a ködös, fagyos idő atmoszférája tökéletesen adja a borzongató hangulatot. A lakók mélyen őrzött titkai és a pap életének sötét háttere lassan áll össze. Az utolsó lapokig meglepetést tartogat a regény. A gyilkos személye a végső fordulat igazából csak a lezáró epizódból derül ki. Amilyen egyszerűnek látszik az eset, annyira meglepő lesz a befejezés, mire mindenkiről lehull az álca. A regény érzelmi hatása még jóval a könyv elolvasása után is az olvasóval marad. 


Kedvezménnyel ITT megvásárolható, ekönyvben is kapható!



    

William John Banville (1945. december 8.) ír regényíró.
Több regénye is Benjamin Black álnéven jelent meg.
Elnyerte az 1976-os James Tait Black Memorial Prize-t, a 2003-as Nemzetközi Nonino-díjat, a 2005-ös Booker-díjat, a 2011-es Franz Kafka-díjat, a 2013-as Osztrák Állami Európai Irodalmi Díjat és a 2014-es Asztúria Hercegének irodalmi díját.

























Helikon, Budapest, 2023
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634798880 · Fordította: Pordán Ferenc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése