2023. március 21., kedd

Az ​embereket szeresd, ne a tárgyakat



Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemus:
Az ​embereket szeresd, ne a tárgyakat


A minimalizmus dicsérete 

 


                                                         







Egy olyan társadalomban élünk, ahol folyamatosan olyan reklámokkal bombáznak bennünket, amelyek azt sugallják, hogy egyre többet vegyünk, fogyasszunk. A minimalisták üzenete ezért is elgondolkodtató. Hogyan lehetne jobb, minőségibb az életünk, ahol kevesebb a stressz, az együtt töltött idő pedig felértékelődik. Egyáltalán az idő, mint életünk meghatározó momentuma, hogy legyen amit okosan töltünk el. A könyv nem csak a minimalizmusról mesél. Élj tejesebb, értelmesebb életet. Ehhez kapunk ötleteket, hasznos tanácsokat.


A minimalisták elvei szerint élni bizony érdemes lenne. Az amerikai álom hajszolása, ez a látásmód, az életünk minősége és a bennünket körülvevő tárgyak mennyisége valóban meglepő. Ehhez nem kell költözés, csak egy alapos és átgondolt selejtezés. Minek is 30-50 póló a szekrényben, vagy a sok éve "kinőtt" ruha? Nem csak a helyet foglalja, de olyan energiákat köt le, amit másutt tudnánk hasznosítani. A két szerző elég meglepő módon tette vizsgálat alá a tárgyak hasznosságát. Mindent becsomagoltak a lakásban felhalmozódott eszközökből, ruhákból. Csak azokat vették elő, amire valóban szükség volt az élet működéséhez. Nos, a dobozok 75%-a egy hónap múlva is érintetlenül maradt.... Persze a kinek mi is a fontos elve is meghatározó. Kell érettség, élettapasztalat amíg ráébredünk, hogy a vagyon, a tárgyak nem nyújtják azt, amire igazán vágyunk. Ezek csak afféle pótszerek. Ugyanezt leképezik az emberi kapcsolatainkra is. A Minimalisták saját életükből merítenek, hoznak izgalmas példát a teljesebb életre. A tárgyakhoz, emberekhez és a pénzhez való viszonyunk az értékrendünket is meghatározzák. A rossz döntéseink hatása kihat mindenre életünkben. Érdemes átgondolni az élet pillanatnyi örömei mit is érnek.


A valódi emberi, társas kapcsolat érték. Mint egy jól működő barátság. Szeresd és figyeld a körülötted élő embereket, a minőségi kapcsolat is meghatározó érték! A gondoskodó én meghatározója annyira egyszerű, kéznél van mindenkinek, csak tenni, figyelnie kéne érte. A minőségi étkezés, a mozgás öröme, az életünk jól funkcionáló léte meghatározó. Ezek többsége agyban, gondolatban dől el, és a tetteinkben nyilvánul meg. Az élet értéke a kezünkben van. A hazug kényelem délibábja előttünk lebeg, csak tudni kellene szakítani a társadalmi elvárásokkal. A minőségi élet és a kapcsolataink hálója adja a saját életünk boldogságát. A könyv a dolgokhoz való viszonyunkról szól, elgondolkodtatóan. A stressz már szinte életünk része, amit sok esetben önmagunknak teremtünk meg. Lassítsunk, éljük és élvezzük is az életet.

Joshua és Ryan arra buzdít minket, hogy ugorjunk le a fogyasztás futószalagjáról, és menjünk egy egyszerűbb, de gazdagabb, teljesebb élet felé. Van néhány értékes és hasznos felismerés a könyvben. Nem csak az emberekkel, különböző kapcsolatainkkal, hanem életünk minden kulcsfontosságú területével érdemes rendet teremteni. Minden fejezet őszinte értékelést ad ezekkel a dolgokkal kapcsolatban. Minden fejezet végén található egy csomó kérdés, amelyet végig kell gondolnunk. Ki mit talál ebből hasznosnak az természetesen egyéni döntés. A könyv egy módja annak, hogy „irányítsd” az életedet, vedd kezedbe sorsodat. Végső soron az igazi értékek felé mozdít gondolkodásban, és arra terel, ami értelmet ad az életednek. Ezt kell megtalálnunk és alkalmaznunk., kissé átszervezni életünket. A tartalmat életünknek mi adhatjuk meg. 


















                      
A SZERZŐKRŐL

Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemus, akiket közönségük a Minimalisták (The Minimalists) néven ismer, weboldalukon, könyveiken, podcastjukon és filmjeiken keresztül több mint 20 millió embernek segítenek abban, hogy kevesebbel éljenek tartalmas életet. Tevékenységüket méltatta a The New York Times, a The New Yorker, a The Wall Street Journal és a Time magazin is, előadásokat tartottak többek között a Harvardon, az Apple-nél és a Google-nél. Dokumentumfilmjeik, a Minimalizmus: Egy dokumentumfilm a fontos dolgokról(Minimalism: A Documentary About the Important Things) és a Minimalisták:A kevesebb most több(The Minimalists: Less Is Now) nagy sikert arattak a Netflixen. Mindketten az ohiói Daytonban nőttek fel, jelenleg Los Angelesben élnek.



HVG Könyvek, Budapest, 2023
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635652334 Fordította: Garamvölgyi Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése