2023. március 28., kedd

Álmok földjén


Nicholas Sparks: Álmok földjén






                                                         





Nicholas Sparks új regénye hozza a tőle elvárható, megszokott és könnyed, romantikával meghintett szórakoztató történetet. Colby a tehetséges fiatal zenész, és magánélete közötti összhang a csúcspont, míg a másik szálon Beverly menekül egy bántalmazó kapcsolatból kisfiával. Ami érdekessé teszi a regényt, hogyan érnek össze a végére szálak, kapcsolódik egybe a szereplők élete.


A két szálon futó történet gyorsan olvasható, rövid fejezetek váltják egymást. Colby élete maga az amerikai álom. Floridába hívják egy fellépéssorozatra, ahol véletlenül (?) természetesen a szerelem is rátalál. Miközben Colby életét megismerjük a visszaemlékezéseiből, kiderül élete traumája, sorsának elkeserítő háttere. Ami elég eltérő a lány élete mellett. Colby keményen dolgozik, egy farmon. Morgan tehetős szülői háttere éles ellentétben áll a fiú életével. Zenei képzettsége is magasan kiemelkedő, egy zenés táncos csoport tagja. A két fiatalt eleinte csupán a zene köti össze, ami lassan kibontakozó szerelemmé lesz. A gondtalan hetek gyorsan elröpülnek, miközben megismerik egymás életét. Ez teszi ki a regény egyik vonalát. Influenszerek, TikTok, zene, álmok -vágyak és szerelem a napfényes tengerparton. Amikor Colby váratlan telefonhívást kap minden felborul. A fiú elengedi a lányt, hiszen az ő karrierje fordulóponthoz ér, Nashwille várja Morgant. Sajnos a karakterek laposak és egysíkúak voltak, a cselekmény elég mesterkélt, hatásvadász. A felbukkanó mentális betegség is csak egy eszköz, mélységek nélkül. Ettől is mai (divatos) a történet.

Beverly sorsa a másik vonal, ahol minden a feje tetején áll. Hatéves kisfiával megszökött terhelt sorsa és a férje elől. Zaklatott, élete szétesőben, nem tudja kezelni saját sorsát sem, amit fia, Tommie csak nehezít. Képtelen voltam vele rokonszenvet, sajnálatot érezni, főleg, mikor Tommie egyszer csak úgy "eltűnik" a történésekből. A menekülés, a félelemben való életük, a múlttól való rettegés éles ellentétben áll Colby napfényes, nyári romantikával bélelt történetétől.Végig rejtély volt, hogyan kapcsolódik egybe a két élet? Végül persze összekapcsolódott, de nem hiszem, hogy ezt kitalálja az olvasó. Megkapjuk a magyarázatot, ami drámai és szomorú. Kissé talán hihetetlen is. 

Colby az érzelmeit kénytelen feláldozni a családjáért. Ez a regény egy habkönnyű szerelmi történet, amely egyensúlyt teremt a személyes álmok és a család között. Gondját viselni idős nagynénjének, és a beteg nővérének. A tragikus életek egymásba kapaszkodva érnek a végkifejlethez. Amit mégis a szerelem old majd fel. Sparks a romantika királya kissé sablonos története erőtlen és velőtlen. Csak a felszínt kapargatja, a hangsúly a szórakoztatáson van. Bár mindent belepakolt, csak egy könnyed és felejthető kikapcsolódás. Úgy éreztem, Sparks a szokásos boldog véget akarta, így szentimentális végkifejletbe torkollik a regény. Kár érte. Nicholas Sparkstól ez csak egy ujjgyakorlat, volt már jobb.



A regény ITT  kedvezménnyel megvásárolható! 

   
Nicholas Sparks: 1965. december 31-én született amerikai szerző. Első művének sikere után New Bernbe költöztek. Ezt követően sorozatban írta a nemzetközi bestsellereket, és 12 művéből film is készült.


Regényeinek témája többek között az Istenben való hit, a szerelem, tragédia és sors. Tizenegy regényéből film is készült: Üzenet a palackban (1999), Séta a múltba (2002), Szerelmünk lapjai (2004), Éjjel a parton (2008), Kedves John (2010), Az utolsó dal (2010), Igaz hittel (2011),Szerencsecsillag (2012)


General Press, Budapest, 2023
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634527299 · Fordította: Pejkov Boján

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése