2023. március 17., péntek

A saját érdekedben

 

Samantha Downing: A saját érdekedben





                                                            






Bár még nem olvastam eddig Samantha Downing előző megjelent munkáit, de ez a regény beváltotta az előzetes elvárásaimat. Jó stílusban megírt, kiválóan szórakoztatott az igazán csavaros krimije. Tetszett az alapötlete, nem mindennapi történetről van szó. Fordulatos, izgalmas emberi dráma, ahol az egész ötlet nyerő. A szereplők és a történet összetett.


Elit iskola, befolyásos családok, gazdag szülők gyerekei, az év tanára cím körüli bonyodalmak és harcok, okoznak gondokat. A váratlan gyilkosságok sora is borzolja a kedélyeket. Főhősünk Teddy Crutcher, több mint elkötelezett tanára a Belmont Akadémiának. Ilyen tanárral már biztosan találkozott az olvasó. Úgy gondolja, hogy neki küldetése van. Cseppet nem kedves figura, a jó szándéka vitriolba van csomagolva. Élet-halál ura a továbbtanulást illetően. Ki is használja a lehetőségeit. Teddy nem szereti a gyerekeket. Teddy soha nem kapta meg azokat a lehetőségeket, mint ezek az elkényeztetett kölykök.

Samantha nem rejtegeti az elkövetőjét, végig szem előtt van. Látjuk a mögöttes érzéseit, gondolatait, tetteinek mozgatórugóit. A gyilkos lelkivilága nyomorúságos, ha nem az ő elképzelt szabályai szerint történnek a dolgok... Az első esetben a véletlenre gyanakodik mindenki, de a mérgezések, rosszullétek folyatódnak. Teddyt kicsinyes komplexusai gyötrik, aminek mások lesznek igazán áldozatai. A probléma érdekes, ahogyan ál-profilokat hoz létre és figyeli ahogyan a gyerekek a közösségi-médiában mit reagálnak az eseményekre. Szomorú történet, melynek végén kiderül az igazság, de addig többen belehalnak. Mivel tudjuk ki a tettes, inkább a logikára épül a sztori. Rövid, olvasmányos fejezetei, az apránként adagolt információk járulnak hozzá ahhoz, hogy gyakorlatilag letehetetlen legyen a könyv.

A kis zárt közösség belső élete, titkai folyamatosan állnak össze. Rendőrségi nyomozás nem sok van, de izgalom és fordulat bőven akad. Több átlagos, szerethető karakterről hullik le az álca. A felszínes mosolyok mögött bizony vicsorognak néha a szereplők. Ettől emberiek.  Mögöttes társadalomkritika is fellelhető a krimiben. Teddy házassága és párkapcsolata is megér egy misét, hiszen ez is egy indok neki az ítélkezésre. Rögös úton jár, zaklatott elméje nem pihen. Tudatosan árt kollégáinak, a gyerekeknek, aki szerinte másképp viselkedik. Végig kérdéses volt nekem, vajon pszichopata vagy csak lelkileg nyomorék Teddy? Meglehetősen gyalázatos és szövevényes ügy bontakozik ki előttünk. Különösen felpörögnek az események, amikor az iskola egy régi diákja is színre lép. A szereplőkön eluralkodó bizonytalanság tapinthatóvá válik. 

Elgondolkodtató lelki drámák sora adja a pörgős cselekményt. Minden percét élveztem, tetszett a háttérben kialakuló kapcsolatok szövevényes hálója. Miután az intézményben rövid időn belül több gyanús haláleset is történik, maga az iskola léte is veszélybe kerül. Jól összerakott krimi, ami nem az akciókkal kápráztat el. Az emberi tényező pedig döbbeneteset produkál ismét. Úgy tűnik, senki sem teljesen feddhetetlen, és mindenkinek van néhány sötét titka. Élveztem a macska-egér játékot, bár végig az orrunk előtt van az elkövető. Talán a befejezés lehetett volna ütősebb, nagyot dobott volna a méltó büntetés. Csavaros és furfangos történet, ahol a befejezés sem ad igazi megnyugvást. 



ITT  lehet tiéd a krimi kedvezménnyel!  



      


Samantha Downing 2019-ben robbant be a köztudatba Elbűvölő feleségem című regényével, melyben mesteri thrillert szőtt a házastársi viszony nehézségei köré. Ez a harmadik krimije.







Magnólia, Budapest, 2023
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635980307 · Fordította: Bosnyák Edit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése