2023. február 9., csütörtök

Szeretetkertben önmagunkkal



Piczkó Katalin: Szeretetkertben önmagunkkal

Úton belső szabadságunk felé





                                                  






Alapos, sokoldalú önsegítő könyv, ami számtalan fontos témát érintve nyújt kapaszkodót. Olvasás közben egyértelműen önvizsgálatra készteti az olvasót. Piczkó Katalin alapvetően önismereti témákkal foglalkozik, amiket új aspektusból közelít meg. Az egyes témáknál a fejezetek végén kérdések, feladatok segítik a jobb elsajátítást. Őszinte szembe nézésre sarkall, ami minden kapcsolat alapja. Fontos dolgokról szól, kiderül, a pszichológus is ember.



Érdekesnek találtam, hogy az emberek különféle konfliktusokban elfojtják az érzéseiket. Ha tisztában vagyunk az erősségeinkkel, a félelmeinkkel vagy a céljainkkal, a vágyainkkal, teljesebb, harmonikusabb, jobb életet élhetünk. A kibeszélés, a problémák megoldása jobban segít, mint a szőnyeg alá söprés. A lelki béke, egyensúly elérése, annak megtartása, soha nem egyszerű feladat. Az elfojtott düh, sok mérgező tünetet produkálhat a szervezetben. A szeretetkertben idilli béke és nyugalom vár ránk, ha betartunk néhány egyszerű szabályt. Az énképünk tisztán látása fontos, tudjuk mit tudunk, mit akarunk elérni. A belső szabadság megtalálásához vezető út harmonikus háttérből fakad. Az "örökölt sors" az otthonról kapott mintákon alapul életünk nagyobb része. A változtatni akarás vágya sokunkban él. Az elfogadás, odafigyelés és a megelégedettség fontos mindig. A szöveg olvasmányos, könnyen érthető, követhető. A feladatok pedig segítenek elsajátítani azt, ami életünket megkönnyítheti. 

A terapeuta saját életét is példának állítja, amivel egy közvetlen, baráti hangot ad a kötetnek. A tartalomban akad, ami nagyon betalált, lehet ez egy görbe tükör is, ami a szembenézésre késztet. Tanulságos ez a belső önvizsgálat, ami a konkrét helyzeteket mutatja be. Igazán érdekes, közérthető és elgondolkodtató könyv, ami a tudományt segítségül hívta. Számtalan idézet is bekerült híres kollégáktól, ami magyarázatot is kap.

Örömmel, szabadon szeretni a lélek legszebb támogatása. Napjainkra az odafigyelés és a különféle traumák kezelése legtöbb esetben, némi segítséggel, de elsősorban rajtunk múlik. Belső világunk útvesztőiben eligazodni csak mi magunk tudunk. Mindenki más, komplex személyiség, ezért az elégedettség, elfogadás mellett a türelem is fontos. A könyv nem a tuti jó tanácsokat adja, példákat állítva segít. Ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, a körülöttünk lévő világ is rendben van. Ide eljutni érdemes, és nem lehetetlen. Belső stabilitásunkat a világnézetünk is segíti. A lélek és a test egysége adja a belső harmóniánkat. Összességében jól felépített, könnyen olvasható, amit Gáti Ráhel szépséges illusztrációi tesznek hangulatossá. Ajánlom a könyvet azoknak, akiket érdekelnek az emberi lélek titkai, rejtelmei, aki nyitott arra, hogy megértse, átérezze, a másik embert.






Tolerance-Training, 2022
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150161518 · Illusztrálta: Gáti Ráhel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése