2023. február 26., vasárnap

A Kind of Magic – a Queen A-tól Z-ig

   
Mark Blake: A Kind of Magic – a Queen A-tól Z-ig



                                                    






Freddie Mercury a rock egyik meghatározó frontembere volt. Amikor 1991-ben meghalt, a zenei világ elvesztette egyik legeredetibb karakterét, valamint egy rendkívül tehetséges, egyéni énekest. A Queen énekese elképesztő négyoktávos hangjával a zenekar egyedi hangzásának jellegzetes eleme volt. Ennek eredményeként az 1970-es, 80-as és 90-es évek elején több millió eladott album született.

Freddie Mercury rendkívüli karrierjét a rocksztárság fényében élte meg, a könyv életének meghatározó pillanatait mutatja be. Freddie neve összeforrt a Queen sikereivel, tudatosan felépített karrierjével. Valóban legenda lett. 


  A Queen azóta kedvencem, ahogy még anno fekete-fehérben először láttam a Bohemian ​rapsody-t az Egymillió fontos hangjegy adásában. Tátott szájjal bámultam a csodát, meghatározó élmény lett, bár nem mostanában történt. A "Bohemian Rhapsody" a harmadik legtöbbet eladott kislemez a brit zenetörténelemben. Ennek a dalnak egy külön fejezetet szentelt a könyv, bár még számtalanszor említésre kerül, és olvashatunk a keletkezéséről, hátteréről. Amint említettem életem végig kísérte a Queen zenéje, így sok újdonságot nekem nem tartogatott a könyv. Meglepő volt a temetési szertartásról olvasni már az első 100 oldalon, majd visszaugrunk a kezdetekhez...ez végig jellemző hibája a kötetnek, hogy a kronológiai sorrendet nem tartja.  Az időben való ugrálás így kifejezetten idegesítő, zavaró volt, rontotta az élményt. A könyvben 132 történet, anekdota és érdekesség olvasható, aminek alapja Brian May gitárossal és Roger Taylor dobossal készült eredeti interjúk szolgáltak. Tagadhatatlanul alapos, néhol már túl részletes-elemző is. 



Mark Blake tollából megelevenednek az előzmények, összefüggések, a zenekaron belüli személyes kapcsolatok. Freddie Zanzibárban töltött évei, szüleivel való viszonya, vagy hogyan került Angliába, majd a Queen-be. May és Taylor már 1968-ban együtt zenélt a Smile zenekarban. A siker lépcsőiről, a lemezek, dalok születéséről, sikerlistákról, zenésztársakkal való kapcsolatokról is olvashatunk. A kezdeti amerikai siker megszűnéséről, a '82-es Hot Space album bukásáról is megemlékezik a szerző, ahogyan a Live Aid fellépés pillanatai is még mindig frenetikusan hatásos képekkel kelnek életre. Filmzenék, Freddie bajusza, hobbijai mellé állatszeretete is megjelenik. Izgalmas volt olvasni a Queen azon dalairól, amik zeneileg ugyan kiemelkedőek, mégsem lettek átütő sikerek.

1981-ben az együttes fennállásának tizedik évfordulójára jelent meg a Gratest Hits válogatáslemez, ami az első héten fantasztikus eladást produkált Angliában. 300 000 példány került a rajongókhoz egy hét alatt, ami platinává nemesítette a korongot. Fájón megható volt Freddie betegségéről olvasni, vagy a hatalmas lendületéről, ami egyre fogyott. Az 1992-es emlékkoncert fellépői, az AIDS-alapítvány is kikerülhetetlenül felbukkan. Talán fő erénye a könyvnek, hogy alapos képet, bepillantást ad a tagok életébe, családi hátterébe. A könyv elolvasása után még mindig nem érzem, hogy valóban ismertem volna Mercuryt. Talán mert kiismerhetetlen volt, és őrzik a rajongókban kialakult képet.


     

Ennek ellenére, hogy sok az ismétlődés és zavaró az időben való ugrálás, sok szórakoztató és érdekes információt olvashattam. Ezek közül a Sun Cityben abszolvált 8 koncertjük volt még érdekes. Ez ugyanis az ENSZ tiltólistáján volt, de ők is bevállalták, sok más művész mellett. Aminek lett is böjtje azért, nem maradt büntetlenül.

Meglepő, hogy a Queen sokkal népszerűbb volt Angliában vagy Európában, mint Amerikában. A sztárságában kiemelkedik a dobos, aki attól lett elsőnek milliomos a zenekaron belül, hogy a legendás kislemez"B" oldalára az ő dala került fel..erről is több ízben ír Mark Blake.

John Deacon zenészként és dalszerzőként is fontos tagja volt a Queen-nek, mégis mint egy szürke eminenciást állítja elénk a szerző. Pedig olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint az Another One Bites The Dust, az I Want To Break Free, a You're My Best Friend és az Under Pressure, a basszusgitározás mellett pedig billentyűs hangszereken is játszott. Ahogyan idehaza a Republic esetében, amikor a meghatározó énekes sajnálatosan korán meghalt, úgy Deacon is 1997-ben visszavonult, lezárta a Queen-korszakot. Freddie nélkül már nem volt ugyanaz semmi. Bár ezek is a zenekar történetéhez tartoznak, mégis egy elágazás, nem szorosan része már annak. Adam Lambert mondja, nem azért van ott, hogy pótolja Mercury-t, hanem megőrizze emlékét, és megossza velünk, mennyire inspirálta őt fiatal énekesként.

         

Összességében tetszett, bár kicsit olyan érzésem volt, a Queen nevével még mindig el lehet adni bármit, ez a könyv is még egy bőr, arról a bizonyos rókáról. Mercury 45 évesen halt meg, de ez a könyv, bár sok mindent megad nekünk, amit tudhatunk, vagy már tudtunk is, de nem megy túl egy sor fontos esemény felsorolásán.












Cartaphilus, Budapest, 2022

528 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632668611 Fordította: Végh Orsolya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése