2022. november 25., péntek

Végzetes ígéret

Angela Marsons: Végzetes ígéret

(Kim Stone 9.)



                                                                 







Angela hozza a kötelezőt, ismét egy elgondolkodtató krimit olvashattam. Illik a sorba, még úgy is felülmúlja sok átlag krimik történetét, hogy van ennél jobb része is a sorozatnak. Itt azt éreztem, bár fordulatos és meglepő a krimiszál, az csupán a körítés, kevésbé fajsúlyos, mint az előzőekben. A Prológus elég komor, drámai kezdést ad, csupán a legvégére derül ki, mi is áll a háttérben.

Ez egy erős érzelmi töltésű regény. Most az emberi oldala lesz kiemelkedő a kriminek, a nyomozó csoport tagjain van a hangsúly. Itt és most egy remek karakterépítésnek lehetünk tanúi. A bánat itt a központi kérdés: Kim és csapata társuk halála után érzelmileg és szakmailag is kibillen az egyensúlyból. Később ez a gyilkosunkra is igaz lesz, az hajtja bele őrült tettébe. A veszteség feldolgozása, a döntések súlya adja a történet mondanivalóját.

      
Ez esetben érdemes a sorban olvasás, azaz csak a nyolcadik rész, a Gyilkos igazság után jó kézbe venni ezt az újabb történetet. Az említett előző rész döbbenetes vége után igazi gyászmunka folyik a nyomozócsoport tagjainak lelkében. Kim az orvosi szabadság után visszatér dolgozni, hogy csapata maradék két tagját, Bryan és Stacey üdvözölje. Csapattársuk, Kevin tragikus elvesztésével a csoport szétesett, szó szerint is, hiszen máshová helyezték a tagokat, amíg Kim felépülésére vártak. Így a frissen újjászervezett csoport kap egy új tagot, akit érthetően mindenki ellenérzéssel fogad. Dawson-t nem pótolhatja senki... Penn erről tudomást sem véve, lelkesen veti magát bele a munkába, próbál a csoport hasznos tagja lenni, ám nincs könnyű helyzetben. Penn nem egy "új arc", sőt korábban már segítette Kimet és csapatát. Mégis, maga Kim is úgy viselkedik sok esetben vele, mint egy hisztis óvodás, ami egy idő után elég idegesítővé válik. Mégis csak ő lenne a főnök.. Nem véletlen küldi pszichológushoz főnöke, ami az egyik nagyjelenetet adja a krimi végén. Már ezért is érdemes elolvasni. A másik fontos nagyjelenet Penn családi hátteréhez kapcsolódik majd. Kétségtelenül ez a sorozat egyik legjelentősebb epizódja. Angela ezúttal is nagyszerű munkát végez a feszültség fenntartásában.

Annak ellenére, hogy ezek a gyászfeldolgozós részek picit túl lettek ragozva mindenkinél. A gyászmunka nehéz, de felnőtt emberekről van szó, akik érezhetően nem tudnak, nem akarnak túllépni ezen. Kim és a többiek már-már az új fiút okolják társuk elvesztése miatt, szinte esélyt sem adva neki a bizonyításra. Szerencsére adódik egy durva gyilkosság, ami leköti energiáikat. Itt lép be az előző regény szereplőgárdája az a bizonyos csoport is. Az áldozat is már feltűnt a nyolcadik részben. Az egyre biztosabb, hogy a Russells Hall Kórház körül valóban több zavaros történés van. Kim is szinte vakon, erősen egy irányba hajt, Terminátor-üzemmódba kapcsol. Pedig a rutinos olvasó sejtheti, ami annyira egyértelmű egy krimiben, na az nem lehet igaz. Bosszú, hazugságok, felelős döntések súlya áll a háttérben. Az kifejezetten ügyes húzás, hogy még a törvényszéki orvot is hihető gyanúba keveri Angela, miközben a kórházban is egyre bonyolódnak az események. A két Giovanni, apa és fia története jellemző és hihető, ahogyan a karakterek is. 

Mindenki küzd élete démonaival. Bryant, Stacy, Penn helyzete nem könnyíti meg Kim dolgát sem. Stacy önálló feladatba kezd, magánnyomozást indít egy eltűnt tinilány után. Ez egy igen meglepő szál a történetben, ami végkifejlete ellenére is elképesztő. Pici humort Kim kutyája és Bryant hoz a krimibe. Jó krimi ez, csupán másképpen. Mondhatom: a könyv vége sokkoló, Stone részletesebb profilja is kirajzolódik előttünk. Ted, a pszichológus megsemmisítő portrét fest Kimről, elmagyarázva, miért képtelen a szerelemre. Mélységesen szomorúnak éreztem a befejezést. Az emberi kapcsolatok súlya, hibás döntések következményei meghatározóvá válnak a szereplők életében, ezt cipelni, soha nem könnyű. A feloldás nehezen jön, a hibás döntés következménye kihat egy életre. Várom a következő Kim Stone nyomozást, hiszen idehaza sajnos kissé le van maradva sorozat.


ITT tied lehet kedvezménnyel a krimi! 



                 

Angela Marsons brit krimi író. Első kötete, az Elfojtott sikoly, amellyel rögtön a brit Amazon sikerlistájának élére került. 

Több mint 5 millió példányban keltek el regényei, amelyeket eddig 30 nyelvre fordítottak le. Angela Marsons eddig megjelent könyvei a General Press Kiadónál: Elfojtott sikoly, Ördögi játszmák, Egy élet ára, Halálos játék, Vérvonal, Holt lelkek, Törött csontok, Gyilkos igazság.



General Press, Budapest, 2022
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634526667 · Fordította: Szabó István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése