2022. november 14., hétfő

Az emberek legtitkosabb emlékezete

Mohamed Mbougar Sarr: Az emberek legtitkosabb emlékezete


                                             





"A nagy könyvnek nincs tárgya, és nem szól semmiről, csak kimondani, megtalálni próbál valamit, de az a csak, ez minden, és az a valami, az is minden."




Mohamed Mbougar Sarr könyvét bátran nevezhetjük irodalmi csemegének, igazi szépirodalmi bravúr. Az alig 31 éves szenegáli szerző megérdemelten nyerte el tavaly a Goncourt-díjat. A Park Kiadónak köszönhetően példás gyorsasággal érkezett a magyar kiadás, Bognár Róbert élvezetes és gördülékeny fordításában. Egy nagyívű, egy évszázadot felölelő történet van a lapokon.

       
Mohamed egy izgalmas nyomozásra viszi olvasóit, áthatolva téren és időn keresztül. Ahogyan már az előszóban is utal a szerző Roberto Bolañó kultikussá lett regényére, a Vad nyomozók mintájára épül fel a cselekmény. Bővelkedik krimielemekben, van szerelem és két kiemelkedő női alak, akik sok meglepetést okoznak az olvasónak. Kétségtelen, a regény hosszú, sok szereplőt mozgató, de jól felépített, fordulatokban gazdag, kontinenseket és irodalmi műfajokat összekötő napló. A történetben szereplő fiatal szenegáli író, Diégane Latyr Faye2018-ban Párizsban felfedezte Az embertelenség labirintusa című, 1938-ban kiadott, de mára elfelejtett regényt. A kötet az 1938-as megjelenésekor rövid időre szenzációt és botrányt kavart, hiszen a szerzőről még senki nem hallott. Diégane lenyűgözve elindul ennek a titokzatos T.C. Elimane-nak a nyomába. Már szinte mániájává válik, hogy felkutassa az elfeledett szerzőt. Küldetése Argentínán keresztül Szenegálba viszi vissza, ahol a 92 éves Ousseynou Koumakh közel van a halálhoz. Marène Siga mesél, és elkezdi elegyíteni a távoli múltat ​​és jelent. Itt részletesen megismerjük a kis szenegáli falu életét, szertartásaikat, babonáikat, egyszerű lakóinak hagyományos életmódját. Egyeseket persze lenyűgöz a nagyváros, mások csak álmodoznak arról, hogy Párizsba, Franciaországba jussanak.
Miközben szorgalmasan felkeresi a fiatal afrikai szerzők körét, akik megkérdőjelezik az irodalmi alkotások és az afrikai irodalom helyét. A helyi lakosság természetesen elutasítja a nyugati kultúrát, túllépünk Afrika és a Nyugat szembeállításának megszokott kérdésén. 

Ebben a történetben a csodálatos elemek keverednek a fantasztikussal, megelevenedek a szenegáli mítoszok is. Olyan elmélkedés bontakozik ki, amelynek intelligenciája a humorral párosulva nyújt elgondolkodtató elmélkedést az irodalomról, a könyvek és szerzők világáról. Bizonyos értelemben ez egy rejtélyes történet. Érdekes emberekkel és helyekkel találkozunk a lapokon. Az egzisztenciális kérdéseket úgy adja elő, mintha egy kávézóban ülnénk, és az életről elmélkednénk. Olyan ez, mint egy elvarázsolt labirintus, az élet reflexiója az irodalomra, annak fontosságára. Mitől jó egy könyv, mit számít az író bőrszíne, vagy a gondolatisága, amit közvetít az adott regényével? Gyönyörűen és határozottan megírt könyv egy fiatal írótól. Az emberek legtitkosabb emlékezete nem csupán egy izgalmas nyomozás, amely a történelem több meghatározó pillanatát érinti. Az írás az irodalom egészének összetett elemzése, egyben tisztelgő emlékezés az elfeledett Yambo Ouologuem előtt.




    
Mohamed Mbougar Sarr 1990-ben született Szenegálban, Franciaországban él, eddig három regénye jelent meg. Magyarul ez az első könyve. A ​kötet 2021-ben Franciaország legrangosabb irodalmi elismerésében részesült, elnyerte a Goncourt-díjat.






Park, Budapest, 2022
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633558485 · Fordította: Bognár Róbert




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése