2022. november 17., csütörtök

A Morgue utcai kettős gyilkosság



Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság



                                                 




A General Press Kiadó útjára bocsájtotta Krimikönyvtár címet viselő sorozatát. Ebben műfajteremtő alapműveket, elfeledett klasszikusokat adnak az olvasó kezébe. A nyitó kötet nem is lehetne más, mint a műfajt teremtő Edgar Allan Poe klasszikusa, A Morgue utcai kettős gyilkosság. Igazi ínyencfalat a krimikedvelő rajongóknak ez a rövid válogatás. Poe legjobb bűnügyi történeteiből álló kötet alap és jó alkalom a műfajjal ismerkedni. 

Az irodalomtörténet általában A Morgue utcai kettős gyilkosság (1841) című Poe novellától számítja a modern bűnügyi irodalom kezdeteit. A címadó novella mellé még két másik történet került a kötetbe.

Ahogyan a cím elárulja egy brutális kettős gyilkosság elkövetőjét keressük Párizsban. Izgalmas, a hagyományos krimi vonalán halad a történet. Meghökkentő, már-már abszurd, kellően galád eset, ami a részletekből épül fel. Az elkövető személye pedig inkább elképesztő, szinte hihetetlen lehet. Azonban minden apró bizonyíték ellene szól... Azért is érdekes még Poe novellája, mert a világirodalom talán első mesterdetektívjének Auguste Dupin-nek a debütálásának lehetünk szemtanúi. A későbbi Sherlok Holmes karakter előfutára a nyomozó. A logikus gondolkodás központi szerepet játszik a történetben, jellemzően fontos Dupin híres elemző készsége.


A második novella a Marie Roget titokzatos eltűnése (1843). Ez valóságos eset alapján íródott: egy Mary Rogers nevű fiatal nőt holtan találtak New Yorkban, azonban Poe a történetet Párizsba helyezte át. A történetben Dupin nyomozó karaktere tovább épül, aki a legjobb tudása szerint nyomoz. Amikor az eltűnt Marie holttestét néhány nap múlva a Szajnában találják lebegve, nyilvánvalóan gyilkosság történt. Kinek és miért volt útban a szegény lány? A korabeli sajtó felkapja az esetet, az újságok Mary életével és halálával foglalkoznak. Edgar Allen Poe vagyis Dupin a tényeken alapuló fikcióhoz fordult, hogy megértse az eset hátterét. Itt is a sötét misztikum, az emberi aljasság áll a háttérben. Ez a történet jól indult, de számomra technikai részletekben volt alapos, ami a nyomozás hátterét mutatta be. Kicsit elvesztünk a részletekben. Úgy olvastam, mint egy nyomozóknak ajánlott korabeli tankönyvet, sem mint egy gyilkossági rejtélyt.

Az ellopott levél a harmadik novella a kötetben, két részből épül fel. Monsieur G, Párizs rendőrfőnöke felkeresi Dupint egy problémával: Elloptak egy személyes, titkos levelet, és arra használják, hogy megzsarolják azt, akitől ellopták. Az illető egy magas rangú hölgy...az ellopott levél visszaszerzése adja a bonyodalmat, hiszen tudjuk azt is, ki a tolvaj. A novella második fele Dupin magyarázatából áll a krónikás számára, hogy hogyan szerezte meg a levelet. Ez egy humoros, leleményes háttérből kibontakozó anekdota-szerű történet. Mindhárom eset végig hangulatos, amiben a megoldás főleg a logikára épült.



ITT rendelhető a kötet!



                
Edgar Allan Poe (1809. január 19. – 1849. október 7.) amerikai költő, novellista, szerkesztő és kritikus volt, a romantika korának egyik legfontosabb szerzője. A leginkább misztikus, hátborzongató történetei révén ismert Poe az első amerikai novellisták egyike volt, emellett őt tartják a detektívregény „feltalálójának” is. Ezen kívül a korban újnak számító sci-fi területén is alkotott. Az első közismert amerikai író volt, aki pusztán az írásból akart megélni; emiatt szinte egész életében anyagi gondokkal küzdött. Később a próza felé fordult. Poe munkássága az egész világirodalomra hatással volt, de közvetetten olyan tudományokat is befolyásolt, mint a kozmológia és a kriptográfia. Emellett Poe és művei a kortárs irodalomban, zenében és filmekben is gyakran felbukkannak. Több házban, amelyben élt, ma múzeum található.


General Press, Budapest, 2022
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634526971 · Fordította: Balabán Péter, Pásztor Árpád

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése