2021. december 10., péntek

Öreg Banda

Kollár-Klemencz László: Öreg Banda


                                                                           




"Azok a legszebb dallamok, amik valamire hasonlítanak, de nem tudni, mire"

A családregény az összetartozást erősíti az olvasóban. A Kaldenecker család ősei az 1720-as években érkeztek meg Svábföldről Dunaharasztiba, az ő sorsukat, életük alakulásait követhetjük nyomon. Kollár-Klemencz László epizodikus töredékekből szőtt regénye elődök és utódok helykereséséről mesél.

Szeretem, amikor egy kisközösség életébe pillanthatunk bele. A szemünk előtt kel életre a valóság, szemléletes és izgalmas megismerni ezt a belső világot, a kialakult szokásokat, hagyományokat, az élet mindennapi pillanatait. Az összefonódások mindig érdekes és valós, emberi történeteket adnak. Jó és rossz döntések vagy kihagyott lehetőség következményeit adja az élet. Háborúk, kitelepítések öröm és gyász a világ változásai hogyan hatnak ezekre az emberekre. Igazi korrajz is egyben a regény.  

A próza egy lírai szépségű történetfűzér, egy valós életmese, ahol a jelenetek, életszerűen eleven képekkel egy valós történetet adnak. A családfa hajtásait követve, ahol mindenki ismer mindenkit, de "mindenki mindenkivel rokon." A családregényt olvasmányos, lírai elbeszélésmód jellemzi. Az életigenlés tetten érhető, meghatározó a regényben. Az irodalomban a magyar falu kedvelt téma, most Újhartyán és környékének lakói lettek főszereplők.



A szöveg jól olvasható, lendületes, a kis történetekből kibontakozó családtörténet évszázadokat ölel fel. Nem csupán érzelmileg fogja meg az olvasót, de ugyanakkor elgondolkoztatja. A kisemberek életét, sorsközösségét a történelem viharaiban jeleníti meg, annak izgalmas valóságát tárja fel. Újhartyán, Vecsés, Dunaharaszti svábok lakta településein ugyan úgy végig söpör a történelem véres szele, nem kímélve senkit. A politikai változások hatásai mellett a gazdasági-társadalmi átalakulást is nyomon követhetjük. Az idők változása fokozatosan telepszik rá és határozza meg az emberek életét. Az események sora, az elbeszélés hangulata, a gyerekkori emlékek és a fikció tökéletesen egységessé teszi a regényt. A családi tűzhely melege utáni vágy, a megértés és a megbékélés motiválja a szereplőket.

A nyitás is hatásos: Kaldenecker Miklós és családja életét a forint leértékelődése borítja fel. A módos sváb gazda tervei egyik pillanatról a másikra omlanak össze, de ő nem adja fel. A semmiből kell újrakezdeniük, felépíteni életüket. Fiuk Josef megnyíló zenei tehetsége és a fligliharni hangszer kapcsolata segít az élet átértékelésében, megalakul az Öreg Banda. Az elbeszélő gondolatvilága alapján ismerhetjük meg az ott élők örömeit, bánatát, a félelmeiket, és az egész regényt átjáró életszeretetet. A felgyorsult és megállíthatatlanul sodró események és azok hatása a sváb családok életére magát a történelmet adják. Jönnek a németek, majd a szovjetek, végül a kommunisták. Ezek mind a falu, mind pedig az ott élők lelkében mély nyomot hagynak. Veszteségek után a talpra állásban a zene és kisközösség ereje nyújt vigaszt. 


A történelem évtizedeinek és évszázadainak időrétegeit a születés és elmúlás, betegségek és a mindennapok apró örömei színesítik. Esküvők, családi összejövetelek, ahol a rezesbanda zenél. A jellemzően sírva vigadós jelenetek erős hangulati elemként hatásosak. A zene is ad egyféle összetartozási lehetőséget, ahogyan az Öreg Banda tagjai is évtizedek alatt cserélődnek, változnak. Ezek a történetek az emberi kapcsolatok mélyére is engednek betekintést. Ahogyan az életben is néha, a legváratlanabb pillanatokban szól bele a valóság.


Az itt lakó embereknek a föld és az állatok szeretete ad alapot. Ez szigorú, de jól bevált rend szerint működik, meghatározója életüknek. Kollár-Klemencz László ezekből a rövid anekdotákból, valós önéletrajzi elemekből, családi legendákból erős és sűrű történetekből, hol szomorú, hol megmosolyogtatóan vicces, néhol abszurd, vagy megrendítő olvasmányt gyúrt össze. Az elbeszélés képei néhol kifejezetten beszédesen filmszerűek. A legfájdalmasabb történelmi esemény, ami a lakosság jelentős részét megtépázta, az egyértelműen a sváb családok kitelepítésének traumája és a második világháború hatása. Amin csak a szeretet ereje és a vérségi kötelék segíthet sokat emberileg. 

"A boltost is elvitték munkaszolgálatra, közvetlen Radnóti mellett halt meg Abdán."

Mindezt a zene szeretete, terápiás hatása öleli át. Ahogyan a remek borító is sugallja, főleg a férfiak a meghatározóak ebben a családtörténetben, hiszen a fúvószene, a rézfúvós hangszer férfikiváltság. Azért a regényben erős, bátor nőkben sincs hiány. A regény eseményei kifinomult nyelven, szívmelengető érzékenységgel, végig látványos képekkel kelnek életre, amit a zene és a remek természetleírások még kifejezőbbé tesznek. Ettől lesz igazán élő a történetfolyam, Kollár-Klemencz László szívmelengető módon, férfias érzékenységgel, érezhetően őszintén mesél. Számomra az év egyik kedvence lett a regény. 


A regény ITT lehet a tiéd kedvezménnyel! 

     
Kollár-Klemencz László (1966. március 26.) a Kistehén zenekar énekese, dalszerző szövegírója. Rendező, filmes. 1991-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki karán szerzett diplomát tájrendező szakon. A Kistehén zenekar előadásainak vezetője, énekese, dalszerző-szövegírója. Több más kortárs zenei produkció, például a Budapest Bár és a Rájátszás vendégszereplője. Rövidfilmek forgatókönyvírója, és rendezője. Publikál a hazai irodalmi sajtóban.

A szerző portréját Révai Sára készítette.


A Magvető Kiadónál megjelent művei
Miért távolodnak a dolgok? (2015), A műanyag kerti székek élete (2018)



Magvető, Budapest, 2021
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631441178

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése