2021. december 5., vasárnap

A térkép szerint ismeretlen

Karczag György: A térkép szerint ismeretlen




                                                       





Szeretem a fantáziát megmozgató, színes, látványos, természetközeli leírásokat, a történelmet és a régészetet. Korábban találkoztam már a sajnálatosan fiatalon elhunyt szerző, Karczag György egyik történelmi regényével. A szemet gyönyörködtető új kiadás borítója sokat ígérő, azonnal megfogja a kíváncsi olvasót. A könyv története is kalandos, hiszen évtizedekig az asztalfiók mélyén pihent, majd tíz éve kis példányszámban kiadták. Ezért is voltam izgatott az új megjelenése okán a könyvért, hiszen ez egy ritkaság.

Írói tálentuma és nem mindennapi felkészültsége okán Karczag György neve a történelemrajongó olvasó előtt bizonyára ismert. Az Árpádi triász néven ismert, Zúgó nyilak, A trónon harmadik, Idegen páncélban nagyívű történelmi regényei alapot adnak a ma íróinak is. A három kötet nemrégiben jelent meg új borítóval, friss szöveggondozással. Ahogyan az 1968-69-ben íródott A térkép szerint ismeretlen Karczag György utolsó regénye is elérhető most a boltokban.

Érezhetően nem mai a regény, mégis érdekes, informatív, kellően izgalmas régészeti kalandregény annak minden kellékével. A felfedezés örömével vegyes kíváncsisággal, jóleső borzongással kezdtem olvasni a regényt. Kamaszkori emlékeket idézett meg, hangulatában Verne illetve Passuth László néhány könyve jutott eszembe. A nyelvezet, a kifejezésmód tökéletesen jól olvasható, nem fogott rajta az idő. Egzotikus helyen a zöld pokol mélyén, az őserdő érintetlen vadonjában kalandozhatunk. Azonban előzményképpen az odavezető út is tartogat meglepetéseket. Modern kori szerencse lovagok, kíváncsi felfedezők útitársai lehetünk ezen a veszélyes úton.

Az 1940-es években indul a regény egy hatásos nyitóképpel... Megismerjük főhősünk, Káldy Péter gyermekkorát, neveltetését, családi hátterét. Káldy képzett orvos és régész, aki a sors kegyeltje. Hogyan és miért került el Magyarországról Brazíliába? Itt a mögöttes tartalom is sokatmondó: az idegenben élő magyarok nehézségei, identitás megtartása, a hazaszeretet, a családi közös emlékek sokasága, és a barátságok fontosságáról olvashatunk. Különös, okos és kíváncsi fiatalember lett Péterből, aki a társasági konvenciókra afféle örök lázadóként tekint. Barátja Gábor Béla lelkes és bátor kalandor, kincsvadász dzsungelfelfedező. A közös háttér, származás mellett a meglepő és lélegzetelállító kalandok vonzzák a két fiatalt. Az Elveszett Város legendája viszi őket Amazónia őserdeibe.

Érdekes kalandok részesei lehetünk, emberi sorsok villannak fel a történelem viharán keresztül. Meghatározó barátságok szövődnek, emberileg is izgalmas, megindító a történet. Döbbenetes és hatásos volt megismerni hogyan áll össze egy expedíció, a látványosan megelevenedő tájról és helyszínről filmszerű képekben olvasni. Nem csak Indiana Jones-rajongóknak tudom ajánlani. Élelem és gyógyszerek, kevés technikai felszereléssel, szinte csak elszántan, mégis a tudomány előtt bizakodva vágnak neki a kalandos és veszélyes utazásnak a dzsungel mélyére. Az indián segítők, az őslakosok életéből, hagyományaikból is kapunk ízelítőt. A veszélyes út során, miközben egyre közelebb jutnak a titokzatos romvároshoz, ennek a régi, letűnt kultúrának különös hatása van a férfiak életére is.

Persze a veszélyek a barátok életét is fenyegetik. Káldy legfőbb két barátja mellett egy nő is feltűnik, aki kissé kuszálja a szálakat. A hiteles alapokon nyugvó regény a kalandos felfedezés izgalmait adja az olvasónak, miközben bejut Amazónia dzsungelébe. A "zöld pokol" veszélyei, egzotikus állatai és titkos kincseket rejtő romváros megtalálása számtalan izgalmat ad a regénynek. Az emberi tényező is jelentős momentuma az eseményeknek. A kalandos sorsú, utolsó Karczag György regény végre méltó formában várja olvasóit. Garantáltan fordulatos történet, ami maradandó élményeket, ismereteket ad mindenkinek. 


A régészeti kalandregény ITT vásárolható meg kedvezménnyel. 

További információk, érdekességek a Karczag György írói emlékoldalon! ITT találhatóak.



     
Karczag György (Budapest, 1941. március 14. – Budapest, 1978. június 23.) magyar író.

Negyvenhárom évvel Karczag György halála után végre egységes formában a Lazi Kiadó gondozásában piacra került az Árpádi triász – azaz a Zúgó nyilak, A trónon harmadik és az Idegen páncélban című zseniális regényhármas!



Pult, 2021
336 oldal · ISBN: 9786155374609

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése