2021. december 2., csütörtök

A méregkeverő patikárius

Sarah Penner: A méregkeverő patikárius



                                                     





A tizennyolcadik századi London mélyén megbúvó titkos patika története és a gyönyörűséges borító azonnal megfogta a képzeletem. Egy kissé misztikus, de nagyon is varázslatos mesét olvashattam, ahol a női sorsok kapnak főszerepet.

Hideg és sötét éjszaka van 1791 februárjában, amikor kezdetét veszi a történet. A patikárius Nella, aki édesanyjától tanulta a gyógynövények titkát és hatásait, várja leendő új ügyfelét. Amikor a jelzett időben megjelenik, Nella megdöbben. Ugyanis egy tizenkét éves Eliza nevű lány érkezik, aki gazdasszonya kérésére ment el Nellához. Akkor még egyikőjük sem sejti, hogy ez a találkozás megváltoztatja mindkettejük életét, sőt, hatása évszázadok után is érvényesül. Azt talán nem is kell mondani, a sötét sikátor mélyén meghúzódó patika szokatlan ügyfélkört szolgál ki. Csak és kizárólag női vásárlók fordulnak meg Nella rejtett kis boltjában. A nők mindenhonnan érkeznek hozzá gyógyító bájitalaiért kencékért és különféle mérgekért...Akkoriban divatos és egyszerű volt ez a fajta probléma megoldás. A történet ezen része azonnal a tiszazugi méregkeverő asszonyokat idézte bennem. Természetesen van néhány szabály Nella patikájában. A mérget soha nem szabad más nő ellen használni, az áldozat, a méreg fajtáját és a gyilkos nevét pedig nyilvántartásba veszi. Eliza nyílt szívű, okos és kíváncsi kis teremtés, aki hamarosan Nella segítőjévé válik.

Nehéz spoiler nélkül mesélni bármit is erről a jól átgondolt, pörgős, titkokkal terhelt történetről. Tetszett a párhuzamos történetvezetés, ugyanis az események hatása napjainkban kezd új értelmet nyerni. Színre lép harmadik hősnőnk, Caroline Parcewell, aki a mai Londonba érkezik tizedik házassági évfordulóját ünnepelni. Egyedül van, férj nélkül, ami fokozza saját démonai elől való menekülését. Bepillantást nyerünk egy kiüresedő házasságba, ahol a szerelem már rég elillant.

Caroline Parcewell foglalkozására nézve történész. Így a Temze-parton sétálva lelkes kíváncsisággal csatlakozik a sárforgatók csapatához. Egy színes, több száz éves gyógyszeres fiolát talál, ami beindítja a történéseket és összekapcsolja a múlt és a jelen eseményeit. Caroline eljut a British Library könyvtárba, ahol a kétszáz évvel ezelőtti Londont kísértő, megoldatlan patikusgyilkosságok nyomára bukkan. Akkoriban nem volt még toxikológiai orvostan, lehetetlen megbecsülni hányan estek áldozatul a mérgezési hullámnak. Akad ugyan, amiről az ember érzi, hogy ez azért finoman szólva nem túl reális, azonban a stílus és a cselekmény elvitte a hátán a történetet. A tizennyolcadik századi London kiváló háttér, ezek a részek kimondottan jól hozzák a hangulatot. Jó kis kosztümös filmet lehetne forgatni a könyvből. 

             
Izgalmas, eredeti az alapötlet, erős, önállóságra törekvő női karakterek világába viszi a kíváncsi olvasót. A szereplők sorsa halálos titkokat rejt. Az olvasó Carolinnel együtt fedezheti fel a múltba vezető nyomokat, miközben a szerelem és bosszú, a megtévesztés kap még hangsúlyt. A nőkről való gondoskodást Nella elég egyedien értelmezte, bár a nőknek nagyon kevés választási lehetőségük volt ebben a Londonban. A tudás azonban hatalom.

Caroline a sötét hátsó sikátort felfedezve elhatározza, hogy mindent tudni akar a patikáról, Nelláról és Elizáról. A megjelenő férj csak további bonyodalmak forrása lesz, mire a titkok sűrű hálója sok váratlan fordulat után lehull. Ki és hogyan marad életben, mi lett Nella és Elíza sorsa az igazán meghökkentő lesz. Érdekesség, hogy eredeti receptek is találhatóak a kötet végén. Csak óvatosan, mértékkel, mert mint látjuk a gyógynövények is lehetnek ártalmasak...A korabeli London sötét sikátorának mélyéről elindulva napjainkban nyer izgalmas megoldást a történet. Misztikus, szórakoztató krimi Sarah Penner első bemutatkozó regénye. A méregkeverő patikárius meséje negyven nyelven jelent meg világszerte.



ITT kedvezménnyel tiéd lehet Nella története, ami ekönyv formátumban is beszerezhető! 











Central Könyvek, Budapest, 2021
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633249246 · Fordította: Novák Petra







1 megjegyzés:

  1. Szia! Jaj, nagyon tetszett ez az ajánlód, kíváncsi lettem erre a századokon, női sorsokon átívelő történetre! Olyan kellemesen, kedvesen írod le az olvasási élményedet, jó szokásodhoz híven hozzátéve az egyedi meglátásaidat, amiket a sorok között találsz! 18. századi London és napjain Temzéje, tényleg remek hangulatot biztosíthat! Ne aggódj nem lepleztél le titkokat a történetből, egy ilyen regényt mindenképp érdemes elolvasni, különlegesnek tűnik! Ismét köszönöm!

    VálaszTörlés