2021. december 6., hétfő

Knausgård: Ősz

Karl Ove Knausgård: Ősz
(Évszakok 1)



                                                                





A norvég sztáríró, Knausgård monumentális önéletrajzi regényfolyama ugyan lezárult, de szerencsére itt az újabb sorozata. A Magvető Kiadó jóvoltából tovább merülhetünk Knausgård különleges univerzumában.


      
A gyermek születése mindig meghatározó öröm egy család életében. Az új élet érkezése adott apropót a szerzőnek, aki éppen negyedik gyermekét várja feleségével, Lindával. Már tudjuk, hogy egy kislánnyal bővül hamarosan a família. Az Évszakok címet viselő sorozat első darabja az Ősz. Értelemszerűen három hónapot ölel fel a kötet, ami mindig egy levéllel indul a születendő gyermeknek címezve. Knausgård precíz, néha brutálisan őszinte önelemző képet igyekszik festeni a világról, ahová érkezik a kislány. Az ismerkedés fázisai lírai szépségű vallomásait olvashatjuk egy férfi, egy apa lelkéből.

Az Ősz apró kis történetei azt mutatják, hogy Karl Ove Knausgårdnak megvan a képessége, stílusa és bátorsága ahhoz, hogy elmerengjen a világról, az élet értelméről. Ez nem újdonság, aki olvasta életrajzi sorozatát tudja ezt. A keretről, ami nem a kép, de egybefoglalja azt. Ezek az ujjgyakorlatok adnak merengésre és gondolkodásra okot az olvasónak is, az őt körülvevő világ apró csodáinak értékelésére.

Gyermek születik, és az apa leül, hogy írjon neki. Megmutatja a gyermeknek, mi vár rá az őt körülvevő világból. Megismerjük a másik három gyermek születését is röviden, ami igazán érzelmes vallomás. A számtalan jelenség, állatok és emberek mellett ír a napról, az almáról és az apja gumicsizmájáról, vagy a konzervdobozról. A borzról és a méhekről, a barna delfinekről, a termoszról és az ágyról, a magányról, miközben a gyermek édesanyja pocakjában növekszik. Mindhárom hónap mögött látszólag sok apró semmiség, már-már "jelentéktelennek tűnő", de mégis fontos dolog húzódik meg. A rácsodálkozás öröme, az élet dolgaira. Afféle füves könyvként is olvashatjuk, nekem Márai Sándor kötetét juttatta eszembe. Abban is biztos vagyok, minden olvasó talál kapcsolódási pontokat. 

   
Amikor a szöveg felemelkedik, érkezik a tipikus Knausgård-féle effektus. Más szemmel láttatja a legegyszerűbb, jelentéktelennek tűnő dolgokat, és olyan jelentést ad nekik, amely a nagy kérdéseken való töprengés útjára lép. Ezt bátran nevezhetjük művészetnek. 
Minden, amit ebben a világban természetesnek tartunk, ráébreszt, hogy valóban vendégek vagyunk csupán itt a földön. Knausgård egyik erőssége íróként remek megfigyelőképessége, a valóság és az emberi tapasztalat összegyúrása.

Ez is az irodalom feladata, hogy felismerést ébreszt. Az Ősz történetei nem csak jó olvasási élményeket, hanem jelentős a-ha élményeket is kínálnak az olvasónak. Továbbra is fenntartom, kell, nem árt némi élettapasztalat ezek felismeréséhez. Knausgård profi, nem véletlen a ma élő írók egyik legnagyobbja. Ezek a rövid, tömör szövegei ugyanolyan mély érzelmi töltetűek, mint korábbi könyvei. Megismerjük mélységében Knausgård különleges tehetségét, hogy az olvasóval új és kiszámíthatatlan módon láttassa a világgal. Ez a lét örömét is adja az olvasónak. Olyan szépen írni egy nejlonzacskóról, a fogakról és a benzinről, a magányról, a csendről, egy pár gumicsizmáról vagy a gyerekek hányásáról, (és egyéb testnevekről) az már bravúr. Kifejezetten tetszettek a Van Gogh és Flaubert jelentőségét, munkásságát méltató írásai. Egy érett férfi, egy apa gondolatait olvashatjuk. A lét nagy kérdéseiről új szempontok alapján merenghetünk, rácsodálkozva a szürke hétköznapokból a körülöttünk zakatoló világ sorsára. Az Ősz A. Dobos Éva gördülékeny és érző fordításában került az olvasókhoz. Izgatottan várom a további folytatásokat.

A könyvet Vanessa Baird gyönyörű festményei illusztrálják, amelyeket Knausgard válogatott szövegeihez.

ITT lehet kedvezménnyel a tiéd a könyv!


                    
Karl Ove Knausgård: norvég író, 1968. december 6-án született; legismertebb műve a Harcom (Min Kamp) című hatrészes önéletrajzi regénysorozat. Ez a norvég irodalom egyik legkiemelkedőbb teljesítménye: az alig ötmilliós országban a Min Kamp-ciklus több mint 450 000 példányban kelt el.
Knausgård tanácsadóként közreműködött a Biblia norvég újrafordításában is.
Díjai: Norvég Kritikusok Irodalmi Díja (1998), Brage-díj (2009), NRK P2 Hallgatók Díja (Norvég közszolgálati rádió) (2009), Év Könyve Díj, a Morgenbladet című norvég hetilapban (2010), Welt-Literaturpreis – a Die Welt nemzetközi szerzőknek ítélt díja (2015) néhány az elnyert számtalan sok elismeréséből.

Magvető, Budapest, 2021
228 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631441123 · Fordította: A. Dobos Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése