2021. október 7., csütörtök

Világtalálkozó

Kadarkai Endre: Világtalálkozó


                                                                 



"Az élet azért csodálatos, mert ennyire veszélyes. Rendkívül veszélyes." - Iványi Gábor


A Világtalálkozó című rádióműsor beszélgetéseinek alapötlete a két egészen más pályán mozgó, népszerű és elismert emberek találkozása adta. Ezek az interjúk most írott formában, mint könyv is megjelent. A népszerű, közismert emberek beszélgetéseiből egy olvasmányos, érdekes és elgondolkodtató háttér elevenedik meg. Nagyon szeretem az ilyen személyes, közvetlen beszélgetéseket, interjúkat, ahol van idő komoly kérdésekre is. Mindig elsősorban tanulságosnak éreztem, ahogy megélik a népszerűségüket, kezelik az életüket, hogyan jutottak el oda, vagy mi az ami még motiválja őket. Bevallom, nem mindenki munkásságát ismertem mélyebben. Felfedezésnek is jó élmény volt a könyvet olvasni. Remekül összeválogatott interjúkat olvashattam érdekes emberekkel.

                        
A siker, az ismertség kezelése is egyéni. Valóban elsőre szinte sokkoló némelyik összeállítás: Rost Andrea operaénekesnő és Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes birkózó vagy Bangó Margit a nótaéneklés hazai királynője és Medgyesi Péter volt miniszterelnök találkozása sok őszinte, megindító emberi pillanatot villant fel. Nem kevésbé izgalmas a nyitó és a záró beszélgetés Csányi Vilmos egyetemi tanár biológus Ganxsta Zolee zenész, rapperrel alkottak párost, vagy Nádasdy Ádám nyelvész, műfordító és L. L. Junior énekes beszélgetése. Nádasdy őszintén bevallja, voltak félelmei, de igen érdeklődő ezért is vállalta a beszélgetést. Izgalmas és megindító, vagy éppen vicces és különleges, ahogyan egymást felfedezik ezek az emberek. Ide sorolhatnám Szirtes Ági színésznő és Klein Dávid hegymászó egymásra csodálkozó találkozását is. 

                           
A gondolkodásuk, empátiájuk segíti az egymásra hangolódást ezeknél az embereknél. Nem kevésbé volt meglepő egyik kedvenc szépíróm, Háy János vallomása, aki Szabó Zsófival került most először egy műsorba. Háy János olvasásról és írásról szóló mondatait érdemes megjegyezni. 

"Nem az a cél, hogy téged beavassalak abba, ami velem történt, nem akarom, hogy egy kukkoló legyél, hanem azt akarom, hogy olvasóként legyél kíváncsi önmagadra, a saját sorsodra. A te lelkednek és a műben megteremtett érzelmi erőnek kell találkoznia."


Elgondolkodtató az a nyitottság, ahogy ezek a művészek, viszonyultak egymáshoz. Akadtak persze vicces pillanatok, megindító drámák is. Sándor Pál filmrendező és Szécsi Zoltán volt vízilabdázó történetei vagy Árpa Attila és Grecsó Krisztián mély érzelmeket megmozgató vallomásai az apaság kérdésében. Volt, hogy más szemmel kezdtem nézni, figyelni az interjúalany életét, munkásságát. Nem csak a nemük vagy a koruk különböző, de sok esetben a családi háttér, neveltetés is eléggé élesen eltért. Ettől lettek valósak, emberközeliek ezek a találkozások.


    "Nagyon sok mindenről nem tudja az ember, hogy miért történik, de abban bízik, hogy a Jóisten viszont tudja." _ Lackfi János

Kadarkai Endre baráti hangulatú beszélgetéseiből a mélyebb tartalom, emberismeret villant fel. Sosem ment el bulvár felszínesség felé egyik interjú sem. Olyan dolgok kerültek felszínre, amik hozzátesznek a már ismert emberről kialakult képhez. A család, gyerekek szerepe, a szerelem ereje mindig jelentős pont volt. Összesen 16 párosinterjú került a kötetbe, amik a Klubrádióban hangzottak el. Számomra azok az élettörténetek is hordoztak érdekességet, tanulságot, ahol a páros egyik felét nem ismertem vagy nem igazán érdekelt a munkássága. Vagy a felfedezés örömét, vagy a rácsodálkozás izgalmát adták ezek a sorsfordító vallomások. Úgy formálnak véleményt mai világunkról, pályájuk lélekemelő pillanatairól, veszteségekről és a siker áráról, hogy mindegyik személyes vallomássá válik.  


                 
Egyik legmeghökkentőbb Ambrus Attila sorsa, élete és beszélgetése volt Iványi Gábor lelkésszel. Az ő gondolataikkal az egyik legemberibb beszélgetés került a válogatásba. Jó példa ez is az elfogadásra, arra, sajnos mennyire egyszerűen törünk pálcát mások felett, ítélkezünk alaposabb ismeret nélkül. A megbocsájtás, a sérelmek cipelése egy életen mérgező. Ez több beszélgetésben is felmerült. Ebben a békétlenkedő világban nagy szükség van a nyitottságra és az elfogadásra. Nagyon megérintett Enyedi Ildikó és Hrutka János beszélgetése, de Babarczy Eszter vallomása is mélyen őszinte, emberi volt.

Aki egy kicsit is szeret interjúkat olvasni ne hagyja ki, hiszen érdemes odafigyelni ezekre az emberekre. Valóban elgondolkodtatóak ezek a beszélgetések, fontos kérdésekre adnak választ a kérdezettek. A közvetlen és kötetlen hangulatuk miatt is jó olvasmány a könyv.


    
Kadarkai Endre YouTube csatornáján megkereshetőek, visszanézhetőek ezek a beszélgetések. Ami az írott változatban sajnos elveszik, az élő adásban látható. Egy-egy mosoly, gesztus, az egyéni reakciók ott természetesen látványosabbak. Viszont az olvasás élménye nagyobb teret ad az átgondolásra, a megelevenedő sorsok, emlékek, örömök és tragédiák átélésére. A beszélgetések hangulata tökéletesen átjön a könyvből. Elgondolkodtató háttér bontakozik ki, olyan történeteket olvashatunk az életük meghatározó sorsfordító pillanatairól, ahol egyéniségük is megjelenik. 

   


Igazán eredeti ötlet volt ezeket az embereket így összehozni, akik az életben nagy valószínűséggel soha nem is találkoztak volna. Izgalmas, emberi pillanatok születtek. Olyan azonosságok kerültek felszínre, ami néha az érintett riportalanyokat is meglepte. Hiába különbözik a hivatásuk, az értékrendjük, az életfelfogásuk, a habitusuk, mégis akadnak azonosságok. A világlátásuk, gondolataik találkozásából az egymásra csodálkozás és az inspirálás élménye bontakozik ki. A kötetben szereplő hírességek már bizonyítottak a maguk területén. Akár művészet, tudomány, sport vagy politika, aki itt szerepel, annak teljesítménye példaértékű, a gondolataikra érdemes odafigyelni. Ajánlom mindenkinek jó szívvel a tartalmas, igényes kivitelű könyvet.


        
Kadarkai Endre 1985-ben született Révkomáromban. Televízióban, rádióban és YouTube-on is készített interjúsorozatokat. Legismertebb műsorai: Arckép, Nemadomfel, Egyszóval, Világtalálkozó, Szavakon túl.



Helikon, Budapest, 2021
386 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634796480

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése