2021. október 16., szombat

Mulat a Manézs

Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs



                                                                     





"A politika az, mikor nyolc majom el akar osztani négy banánt."




Hazánk jelenleg legnépszerűbb humoristája harmadik könyvével jelentkezett, ami a második regénye. Bár nem vagyok elkötelezett rajongója a stand-up műfajnak, de érdeklődve vettem kézbe a Helikon Kiadónál megjelent új regényt. Főleg, mert az előző, Meg se kínáltak című kifejezetten tetszett.


A fülszövegben ezt olvashatjuk a könyvről: „a Mulat a Manézs a cirkuszi bravúrokra is képes magyar nyelv karneváli dicshimnusza, szertelen, barokkosan burjánzó szatíra egy országról, amelyben a populizmus hamisítatlan zsenije uralkodik a fejszesuhanás egyszerűségével”.

A történet szerint nagy jubileumra készülődik Hettikánia cirkuszbirodalma: Luigi King uralomra jutásának harmincadik évfordulóját ünneplik. Buli van a sátorban és mindenféle módon megy az ünnepi műsor. Kegyetlenül éles szatíra ez a regény.  


         
Bödőcs meglepően jól ír, minden görcs nélkül összeszedett, alapos és jellemző, jól felismerhető a történetben megbújó üzenet. Azt gondolom, hogy maga a történetsor, a megfogalmazott vélemény az ország helyzetéről, a történelmi áthallásokkal együtt a tartalom nagyon jó, találó és tragikusan realista. Főhősünk, az ország vezére, azaz a cirkuszigazgató Luigi King karaktere minden hibája ellenére is emberi. A mesébe illően csodásan felvirágoztatott Cirkuszhaza, a cirkuszi sátor maga az országunk. Hettikánia Porondmestere nehéz nap előtt áll. Van itt minden, ami kell egy cirkuszba: illúzió, bohócorr, a múlt feldolgozása, kufircolás, áhítatos hazaszeret, rózsaillat, és a miért nincs tengerünk kérdés is előkerül. Bödőcs érzékenyen ábrázolja ezt a világot, érezhetően otthonosan lubickol benne. Érezhetően válik egyre rutinosabb íróvá.

Olvasás közben néha azt éreztem, hogy mennyire kegyetlenül életszerű a történet, milyen remek, jó meglátásokkal megáldott ez az ember. Tagadhatatlanul zseniális, nyelvi és mindenféle poénjai lenyűgöztek. A magyar valóság édes-bús, keserű esszenciája. Bödőcs afféle megmondóembernek számít, poénjai találóak, a keser-édes társadalomkép azonban nem túl hízelgő. Nem bántam meg az olvasást, döbbenetesen jó volt ez, csak a görbe tükörben megmutatkozó kép egyáltalán nem tetszett. Nyomasztó volt olvasni, felismerni a szereplőket. A néhol kiütköző izzadságszag ellenére alapvetően azért mosolyogtató volt. Ez kimondottan pozitív. Azonban egy idő után sajnos fárasztóak lettek ezek a cukormázba bújtatott humorbonbonok. Meglepő módon ez így nekem már nem volt vicces, nem az önfeledt szórakozást hozta. A tehetetlenség keserűsége egyre erősödött bennem. Pedig meg kell hagyni, a végső nagy buli jó lezárást adott, kifejezetten szórakoztató befejezést hozott. Azért reménykedem, a valóságban ugye nem kell harminc évet várnunk... kissé sírva-vigadós mulatozás volt ezt olvasni.


ITT megvásárolható kedvezménnyel a könyv! 

              
Bödőcs Tibor humorista. 1982. december 11-én született Zalaegerszegen. Négyévesen nem szökött meg a cirkusszal. Egy kis zalai faluban, Búcsúszentlászlón nőtt fel. A magyar irodalom ajtaját 2017-ben rúgta be az Addig se iszik irodalmi paródiáival. Meg se kínáltak című első regénye a kocsmapultnál, a második, a Mulat a Manézs a porondon játszódik.


Helikon, Budapest, 2021
212 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634796404

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése