2021. március 29., hétfő

Fejvadászok

Jo Nesbø: Fejvadászok



                                                               






Jo Nesbø (helyesen ejtve: ju neszbő)1960. március 29. (Oslo, Norvégia)

Norvég író, aki többé-kevésbé Oslóban él, ha éppen nem Thaiföldön gyakorolja egyik kedvenc hobbiját, a sziklamászást. Sokszínű arc: régóta van egy zenekara, amivel és ahogy ideje engedi rendszeresen fel is lép. Tematikát tekintve a skandináv krimik mellett a másik véglet, a gyermekirodalom felé is kacsintgat: van ugyanis egy lánya, rajta tesztelte először a Doktor Proktor Pukipora című vicces gyerekkönyv főhősének figuráját, a kétbalkezes professzort. A vidám regény azóta világsiker, eddig több, mint húsz nyelvre fordították le, öt része jelent meg. Harry Hole eddig 12 kötetben nyomozott.


    
Jo Nesbø zseniális manipulátor, ezt tudjuk a világsikerű Harry Hole-sorozatból. 
A Fejvadászokban sem okoz csalódást annak ellenére sem, hogy Harry-mentes krimit olvashatunk-nézhetünk. Nem a megszokott sztori, nem a megszokott történetfelépítés, mégis végletekig izgalmas, élvezetes, leköti az olvasó, néző figyelmét.

Szerzőnk olyan abszurd szituációkat épít a cselekménybe, amelyeket elsőre hihetetlennek érezhetünk. Minden apró részlet értelmet nyer, Nesbø tudatosan vezet félre minket egy bizonyos pontól, de a végére helyére kerülnek a mozaikok. Nincs üresjárat, folyamatosan pörög, változik a cselekmény, ezeregy csavar, zseniálisan felépítve, lezárva. Itt van egy sajátos stílusa, atmoszférája, amit meg kell szokni, ez egészen más, mint a Hole-krimik.

Nesbø könyveinek nyelvezete olvasmányos, fordulatai váratlanok, miliője filmszerű, nem véletlenül kaptak rá a filmesek is: a Fejvadászok 2011-ben került filmre Morten Tyldum rendezésében. A film remekül visszaadja a Nesbø-könyvek rideg, elidegenült világát, és kifejezetten meglepetés a folyamatosan fenntartott feszültség és egészen váratlan fordulatai miatt is. Főhősünk Roger Brown sikeres fejvadász a szerencse fia. Gátlástalan, nagyképű, irritálóan beképzelt figura, méregdrága öltönyben, aki a legnagyobb cégek vezetőinek kiválasztásához ad segítő tippeket. A siker mellé fényűző életmódot folytat, természetesen gyönyörű, galéria tulajdonos feleségével, amihez pénz kell. Rengeteg pénz. A pénz előteremtése mellett egyedül a "magassága" okoz neki komoly problémát, hiszen Roger alig 168 cm.

                     
A jól jövedelmező állása mellé hősünk, így műkincstolvajként is keres némi mellékest. A bajok és az események ezerrel pörögnek fel, amikor egy ex-kommandós vállalatvezért (Nikolaj Coster-Waldau) kéne kirabolni, egy valódi Rubensért... A remek kínálkozó alkalom Rogernek igazi kihívás, ám hamarosan fordul a kocka, a nagyszabású rablásba hiba csúszik, a vadászból csakhamar vad lesz, üldözöttje egy rémálomba illő ellenfélnek. Igazi macska-egér párharc veszi ezzel kezdetét, ahol folyton változik ki is a macska. A két főhős igazán kemény ellenfelei egymásnak, szó szerint mindent bevetnek a győzelemért. Okosan, logikusan felépített feszült cselekménye sodró lendülettel párosul.

Igazi morbid fekete humor,véres akciók adják az abszurd helyzetek sorát. A történet kissé morbid, már-már gyomorforgató egyik csúcsjelenetét a kerti pottyantós wc adja. Igaz, Roger élete 
 a tét... A mozi számos utalást, afféle tisztelgést tartalmaz Stieg Larsson Millenium trilógiája előtt. A film ritka pillanat, de szinte egy az egyben hozza a könyvet. Akciófilm a javából. Igazán pörgős, cselekményes, izgalmas. Fordulatos, agyalós, igényes, nem unalmas egy perce sem. A filmet bemutatása után azt rekordmennyiségben, több mint 50 országban adták el. Ajánlom a könyv mellé.

A könyvet ITT tudod megrendelni az Animus Kiadótól, most 20% kedvezménnyel!


      
A képen Nesbø a Fejvadászok főszereplőjével Aksel Hennie és a rendező Morten Tyldum közt látható

Fejvadászok (eredeti cím: Hodejegerne) norvég thriller, 100 perc, 2011




A könyv eredeti megjelenési éve: 2008
Animus, Budapest, 2011
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240557 · Fordította: Pék Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése