2021. március 6., szombat

Apák könyve

Vámos Miklós: Apák könyve



                                                                        



Talán nem túlzás, ha azt gondolom,Vámos Miklós írói pályafutásának kiemelkedően fontos és jelentős csúcsa ez a regény. Bár kétségtelen, hogy Vámos sok jó regénnyel megörvendeztetett már, az pedig egyenesen izgalmas, hogy a másik meghatározó könyve az Anya csak egy van című volt az életemben. Lehetne még sorolni, akad bőven jó könyv a szerzői életműben. A Merítés-díj az évtized könyveit válogatta, akkor jutott eszembe ez a könyv, ami oda ugyan nem fért be, hiszen éppen húsz éve jelent meg. Itt az új borítós, különleges melléklettel ellátott jubileumi kiadás, ami a jövő héten kerül a boltokba.



A XX. századi kortárs magyar próza remeke ez a családregény. A tizenkét nemzedék sorsát nyomon követő eposz az 1700-as években indul, háromszáz évet ölel fel, hiszen 1999-ben a napfogyatkozás idején zárul. Az ezredvégi hangulat tökéletes lezárást ad. A történelmi korszakokon át követhetjük egy család történetét. Nem csak jó könyv, de fontos is. Akár az élet, fordulatos, örömteli, kegyetlen valóságában is szomorú. Végig fenntartja az olvasó kíváncsiságát, hogyan és merre alakul, fordul a szereplők életének kereke.

A cselekmény középpontjában egy zsidó család több generáción átívelő története áll. Vámos egy belső látású korrajzon belül ábrázolja, hogyan éli át egy magyarországi zsidó család az elmúlt három évszázad minden nyűgét és fájdalmát, megalázó terhét, milyen tapasztalatot szereznek, és adnak át a fiak az apák könyvében rögzítve. Vámos Miklós regénye az Apák könyve egy igazán fordulatos családtörténet.

A történelem és a politika hatása az emberek életére, sorsára elkerülhetetlenül ott van. Izgalmas látni, hogy az évszázadok sorsfordító pillanati a későbbi generációk életében hogyan köszönnek vissza. Izgalmas momentum a történetben a múltba látás képessége, ami picit erősíti a mágikus realizmus hatást. A lenyűgöző életrajzokból, sorsokból van mit tanulni. Nem mondom, néhol elég kacskaringós, de sok az oda-visszautalás, visszatérő motívumok.


  
A Stern (később Csillag) família nemzedékeinek életét követve egy kidolgozott és jól felépített családregényt olvashatunk. Hamar beszippant az események sora, lendületes történetvezetése. Több nemzedék sorsa, több évszázad eseményei elevenednek meg a lapokon. Középpontban a férfiak, apák, könnyek és érzések hullámzanak. Igen, vannak férfikönnyek is. Magával ragadó, kanyargós, ahogyan a sodró 20. század nagy fordulatait igyekszenek megérteni, kikerülni szereplőink. Nem igazán megy, elkerülhetetlenül gázol át rajtuk a történelem (zsidótörvények, háború, a Rajk-per, '56 történései ezek). Éles optikával megvilágított korrajz a könyv háromszáz éve, ahol nehéz sors jut ezeknek a férfiaknak. Számtalan tragédiával kell szembenézniük, pedig "CSAK" boldogok akarnak lenni az otthonteremtésben. Ehhez azonban szerencsére is szükség van - lenne. Szép történetek apákról, fiúkról, szeretetről, összetartozásról. Érdekfeszítő történet, végig cselekményes. Érezhetően nagy háttérmunka van a regényben. Vámos írói stílusa szívből jött, könnyedén és gördülékenyen ír, tökéletesen ábrázolja a történelmi korszakokat, nyelvet, hangulatot. Több kiadást megért az évek során, nem csak idehaza, de külföldön is számtalan olvasót hódított meg a regény. 

Élmény volt olvasni, tetszett a könyv nyelvezete is, sodorja magával az olvasót. Kedvenc lett, csak ajánlani tudom.  



"Kár, hogy ezt te nem már nem addigra többé mire
Jó volna beszélgetni veled, apa.
APUKÁM
ÉDESAPA
APUSKA
Beszélgetnünk kellett volna.
Jó lett volna, ha többet beszélgetünk.
vagy legalább egyszer.
egyetlenegyszer.
se"





Athenaeum, Budapest, 2021
600 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635430598 · Megjelenés időpontja: 2021. március 11.

1 megjegyzés:

  1. Nekem pedig ez volt az első könyvem tőle. Nagyon tetszett! Ahogy írod is, magával sodor a történet, bármelyik generáció életébe kényelmesen el tudtam helyezkedni én is, minden adott volt.
    Mégis a nyitókép, az első generáció maradt meg talán a legmaradandóbban.
    Nem is csodálom, hogy kedvenced lett.
    Vajon milyen különleges melléklettel bővül az új kiadás??

    VálaszTörlés