2021. január 8., péntek

A végzet ösvénye

Benkő László: A végzet ösvénye
Kun László, a kétszívű II.


                                                                  



Az első részben megismert zavaros és zaklatott korszak szereplői visszatérnek. A folytatás talán még az első résztől is izgalmasabb és érdekesebb. A könyv cselekménye az eddigieknél árnyaltabb képet ad az 1286–1290-es évek Magyarországáról. Az olvasó mélyebb betekintést kap a Kun László királyságát feszítő ellentétekről és viszályokról. Tájékozódhat, és megértheti azokat az ellentéteket, belső és külső feszültségeket, amelyek meghatározzák a szereplők cselekedeteit.
Annak ellenére, hogy Kun László életének egyes szakaszait már ismertem, tudtam mi lesz a végkifejlet, élvezettel merültem el ebben a korabeli világban. Az írói stílus továbbra is letisztult és könnyen érthető.

A történet mozgalmas, színes, amíg a tragédiába torkolló végkifejletig jutunk. Nem szeretném ezeket felsorolni, vagy elrontani az olvasók kedvét, hogy előre elárulok fontos eseményeket. Ezek is 
a könyv erősségei közé tartoznak. Gyakorlatilag minden fejezetben történik valami fontos, ami fenntartja a figyelmet. Könnyedén lehet haladni vele, jómagam teljesen azonosulni tudtam a szereplőkkel. A karakterek továbbra is életszerűek, akiknek a tettei és döntései mögött ésszerű és elképzelhető indokok állnak. Különösen a Vatikán, a pápa ráhatása, elképzelése volt döbbenetes, akit idehaza Ladomér érsek képviselt. Mindez csak olaj volt a tűzre. László király elég öntörvényű volt, nem tűrt meg maga felett semmilyen földi hatalmat, és a Szentszékkel is bátran szembeszállt. Az ország belső békéje, egysége így csak álom maradt ismét. A történelmi kor, és cselekmény ábrázolása nagyon magával ragadó. Néhány új szereplő is felbukkan a kötetben, akiknek fontos szerep jut.


Továbbra is folyik a harc a trónért, a hatalomért, az árulást, barátságot, hűséget és szerelmet találjuk az események mozgatói között. Anyját, Erzsébetet ügyesen eltávolította a hatalomból, ám a bárókkal és a keresztény egyházzal rengeteg vitája, harca maradt. Hiába voltak katonai és politikai sikerei, ha az ellene folytatott intrikát nem tudta legyőzni. Erre még ügyesen a feleségét, Izabellát is felhasználták ellenségei. Mély érzelmeket, gondolatokat ébresztett a könyv története. A cselekmény nagy hangsúlyt fektet a "második tatárjárásra", amivel a király a végső útjára lépett.

László király sorsa és élete már-már borítékolhatóan hordozza a drámai véget. Valóban elég zaklatottra sikerült élete, hiszen már a gyerekkora sem volt egyszerű. Ezt az első részből ismerhetjük meg bővebben. Később kiszámíthatatlan viselkedésével pedig nem kevés gondot okozott önmagának is. Ezt nem csupán a saját természete vagy a körülmények okozták, de életmódja miatt sem örvendett nagy népszerűségnek. Mindez odavezetett, hogy éppen a szeretett kunjai mondták ki rá a halálos ítéletet. Lehet izgulni, borzongani, elgondolkodni a cselekményen.



A regény pedig nem csupán egy szórakoztató, kalandos olvasmány, hiszen a történelmi események, az ábrázolt események, tények, mégis az információk egyúttal ismeretbővítő jellegűek is. A könyv megint egy hiánypótlás is lehet, hiszen ez a gazdag és színes, mozgalmas háttér valahogy kimaradt a történelem könyvből, talán ezért is elég negatív a király tetteinek megítélése. A sors úgy hozta, hogy a kivételes adottságokkal megáldott Kun László élete rövidre lett szabva. Mire kiteljesedhetett volna és eredményeket tudott volna elérni, lesújtottak az orgyilkosok. Alig 28 évet élt, így tényleg rövidke lett a valóban uralkodással eltöltött ideje. Ha hagyják végre kiteljesedni, lehetett volna nagy király. A trónutódlás problémája további nehézségeket jelentett a Magyar Királyság számára. Az egyéni érdekek, a végtelen önzés, a széthúzás sajnos nem újdonság.

Élmény volt megismerni, olvasni ezt az újabb Benkő László regényt. Ajánlom mindenkinek, aki szereti az igényesen megírt történelmi könyveket.  

Az első részről ITT olvashatsz bővebben. 
A regényt a Lazi Kiadótól ITT tudod megrendelni kedvezménnyel.


  
Benkő László: (Szombathely, 1952. március 13.) író. A Magyar Írószövetség tagja.

2004-től kezdte írásait publikálni, a magyar középkorról (Honfoglalás, kalandozások kora - Viharlovasok, és a Tatárjárás) írott történelmi regényei mellett szerzője A Zrínyiek-sorozat köteteinek, a Balassi Bálint életét bemutató regénynek vagy a Pozsonyi csata is megelevenedik általa. Megjelent modern kori bűnügyi kalandregénye, érzelmes kutyatörténete, valamint két legújabb kori mű, amelyek a második világháborúban olasz hadszíntéren, illetve a rendszerváltás időszakában, német és orosz területeken játszódnak. A fentiek mellett írói álnéven húsz romantikus lektűr szerzője is.






Lazi, Szeged, 2020
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632674742

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése