2021. január 26., kedd

Zöldlámpa

Matthew McConaughey: Zöldlámpa




                                                                         


"Ez nem hagyományos memoár."

Ezzel a mondattal indítja könyvét az Oscar-díjas színész, felkészítve az olvasóit, hogy ez bizony egy elég vegyes felvágott könyv. Egyáltalán nem mondanám kimagaslónak a színészéletrajzok sorában, hiszen nem is az, de egy élvezhető szintet hoz. McConaughey saját élettörténete vitathatatlanul érdekesebb, mint némelyik karakter, akiket a filmvásznon megtestesített. Rajongóknak kimondottan ajánlott, bár magamat nem sorolnám közéjük. Ahogy számoltam, talán négy-öt filmjét láttam.

Színészileg McConaughey egyáltalán nem tehetségtelen, ez már kiderült egyértelműen. A 90-es években leforgatott romantikus kaptafa sablonok az amerikai szépfiú karakterével ugyan vállalhatóak, szórakoztatni is lehet magas fokon, az sem kevés. Ezekkel a filmekkel azonban sajnos mély nyomot nem hagyott a filmtörténetben. Ezt ő maga is időben felismerte, ám tudott váltani, innen lesz valóban érdekes a könyv. Mondhatnám a vége menti az egészet.



       
Matthew nagyszerű, laza srácnak tűnik, többnyire szórakoztatott, néhol pedig irritált a leírt gondolatmenet, több helyen azt éreztem, "falvédő bölcsességeket", afféle lökhárító-matrica okosságokat olvasok (nem a nyíl keresi a célt, a cél vonzza a nyilat). A Zöldlámpa egy bölcsesség-cunamival felér, de igazi mélység nélkül.

Matthew McConaughey írt néhány értékes felismerésről és megfigyelésről saját életéből, a már megélt-tapasztalt ötven évének lenyomata ez. Azért önsegítő könyvnek ezt nem mondanám. 
A szerző azon meggyőződésével vitatkoznék, hogy a hazugság teljesen elfogadható, akárcsak a lopás.. ha nem buksz le. Nagyon más körülmények, gondolkodás és mentalitás jellemző az amerikai színészre. A jó adottságok az genetika, mellé szerencséje is volt, no meg ami szintén elvitathatatlan: a kitartása. Ez elismerést érdemlő. 

Könnyen osztja az észt és ad tanácsot, a könyv és az egész életfelfogása tipikusan amerikai. Mi itt ettől sajnos elég messze vagyunk... pl: amikor tele a hócipőd, csak úgy felpakolsz, fogod a kutyádat és nekivágsz a világnak egy lakókocsival vagy éppen motorral évekre...megtalálni önmagad, kiszellőztetni a fejed... na, persze, ahogy Móricka elképzeli. Bár tehetném, mert az érzés ismerős, ez vitathatatlan. Megtudjuk mi is a "zöldlámpa", mitől lesz ez a kötet egy vallomás, szerelmeslevél az élethez. A Zöldlámpa egy szórakoztató történet, önéletrajzi elemekkel meghintett kalandtörténet, bölcs útmutató, vagy inspiráló érv a szerelem és a család mellett. Őszinte mese a lelki és személyes út felfedezéséről.

A gyerekkor, diákévek emlékeit olvasva a feltűnő és figyelemreméltó őszinteség ami meglepi az olvasót. Ilyen mértékű kitárulkozás már-már durván mellbe vágó, teljességgel szokatlan egy sztártól. Különösen a szülei vad és zajos házaséletét tekintve. Bátran ír a bántalmazásokról, a szenvedélyes kibékülésekről, a szülők két válásáról, három házasságáról, egész bohém életvitelükről, ami fiaiknak is életre szóló példa maradt. Megismerjük testvéreivel való kapcsolatát, és kiderül, ő csak egy véletlennek köszönheti a létezését.  

          
Nyomon követhetjük az útját a hírnévig, hogyan sikerült befutnia Hollywoodban egy texasi család harmadik, legkisebb gyerekeként? Hogyan lett cserediák Ausztráliában, milyen munkákat vállalt az 1990-es években, merre folytatódott a karrierje az évezredforduló után, majd végül hogyan kapta meg az Oscar-díjat. Olvashatunk a boldogság és egyéb útkeresésről, vagy a filmes szakmáról is akad néhány érdekes info. Filmjei közül alig néhányra tér ki bővebben. Az első kiemelkedő sikere a Ha ölni kell és a True Detective tv-sorozat kap nagyobb teret, valamint a Mielőtt meghaltam, amiért az Oscart kapta. A többi érintőlegesen, felsorolás szerűen van említve. Szívesen olvastam volna a Jennifer Lopezzel közös vígjátékról, vagy a legfrissebb, Úriemberek filmje kulisszatitkairól, forgatásáról. Ezt éppen láttam és valóban parádés alakítást nyújtott benne. 





Matthew McConaughey korunk egyik legnépszerűbb és legkedveltebb színésze, aki azonban tényleg szeretné megismerni őt mélyebben, nem fogja. Mindenképpen megkapó, hogy a siker fényében sem veszítette el emberségét, figyelmét a külvilágra. Érdekes volt olvasni a HIV-pozitív férfi szerepéről, a felkészülés fázisairól és a film létrejöttéről, megtudni háttér információkat. Jó lett volna a saját véleményét is beleírja erről a kérdésről, a témáról. A céltudatossága volt, ami átjött az egésznek. McConaughey megmutatja a misztikus és spirituális elképzelését a világról, azt éreztem, kevéssé törődik azzal, hogy mit gondol róla a világ. A lényeg, és ez fontos, hogy jól érezze magát a bőrében. Amire készült életében, és amit eddig elért, tapasztalt azok összegzése olvasható. Hogyan látja a világot McConaughhey? A szerelem és apaság kérdésköre az, ami szintén motiváló erő volt életében. Megkapta, elérte ezt is, modell barátnője 2008-ban fiúval ajándékozta meg, amit további két másik gyermek és a házasságkötés tett kerekké.

"Az első lépés, amely az identitásunkhoz vezet, általában nem az, hogy tudom, ki vagyok, hanem, hogy tudom, ki nem vagyok. Kizárásos alapon haladunk."


    

Az egész kötet egy lelki utazás, egy amerikai férfi fejlődéstörténete, életfelfogása, ami csakis az övé. Ezekkel van ahol lehet azonosulni, de van, ami eléggé elrugaszkodott nekem. Matthew McConaughey már nem csak egy tipikus amerikai szépfiú, egy izmos test, ki tudott ebből a skatulyából törni, bizonyította immár írói tehetségét is ebben a különleges, egyedi kivitelű könyvben. 






XXI. Század, Budapest, 2020
298 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635680108 · Fordította: Pék Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése