2020. január 19., vasárnap

The Irishman - Az ír

Charles Brandt: The Irishman - Az Ír
Hallom, szobafestő vagy!





                                                                   










2019 végén került a mozikba Az Ír című amerikai gengsztereposz, Martin Scorsese 26. egészestés filmje. Ennek alapja Charles Brandt dokumentum-életrajzi regénye volt, ami egy lenyűgöző beszámoló az alvilágról. Kordokumentum is lehet, hiszen a forrás valóban hiteles. A szerző közel öt éven át rögzített interjúkat Sheerannal, aki az életéről és a maffia-kapcsolatokról beszélt.
Az eredetileg idehaza 2011-ben megjelent kötet most filmes borítóval és közel 100 oldalnyi anyaggal kiegészítve került újra a boltokba. Olvasmányos, tényeken alapuló maffiatörténet ez a javából. A maffia bérgyilkosának élettörténete olvasható a film előtt is, hiszen a regény bővebb, alaposabb hátteret mutat be, ezáltal érthetőbbé teszi a film eseményeit, a miérteket. Frank Sheeran életének története ez Hoffa eltűnéséig és utána.


A Hallom, szobafestő vagy az alvilági zsargonban bérgyilkost jelöl. A történet az ír származású Frank Sheerannal készült négyszemközti interjúkon alapul. Ezen memoár alapján Amerika XX. századi történelmének fontos és jellemző időszakát ismerhetjük meg. Az ötvenes évek maffiakapcsolatai napjainkig nyúlnak. A valós élet a legjobb forgatókönyvíró, így a korszakról elég színes és mozgalmas tablót olvashatunk. A szervezett bűnözésnek és a politikának összefonódásairól a szakszervezeti mozgalom belső titkairól, leszámolásokról, a maffiaregények legjobb pillanatai idéződnek fel. Nem csupán a szereplők jelleme alakul, de az alvilági kapcsolatok szövevényes világa is ingatag. A korszak fontos eseményei is megelevenednek. (a kubai válság, Kennedy megválasztása és a dallasi merénylet, Hoffa fénykora, felemelkedése, a börtönévek majd a titokzatos eltűnése).




Nem árt ismerni néhány háttértörténést, az események előzményében elmerülni. A valós életet meghatározó esetekről hull le a lepel. Jimmy Hoffa, az Amerika szerte népszerű szakszervezeti vezető neve a magyar olvasónak talán nem sokat mond. Az Ő titokzatos, 1975. július 30-án való eltűnése áll a középpontban. A regény és a film ugyan ad egyfajta választ, ám még mindig eltűntként tartják nyilván Hoffát. A II. világháborús katona Frank felemelkedése, érzelmek nélküli gyilkológép szerepe a regény központi eleme. Az egyszerű teherautósofőr előbb csak apróbb munkákat végez a maffiának, majd lesz Hoffa testtőre, bizalmas jóbarátja. A bérgyilkos visszaidézni Jimmy Hoffa meggyilkolását, hátterét és a körülményeket, és azt, hogy neki milyen szerepe volt ebben. Frank Sheeran a jó katona életének mottója: Parancsra tettem... ami természetesen az erkölcsi ítélettől nem menti fel. A családi kapcsolatok háttere, Frank lelkivilága is remekül kirajzolódik az interjúkból. A feszült kezdés után a könyv felidézi Sheeran életét: a gyermekkorát, és a híres katolikus neveltetést, kitérve a 411 napos katonai szolgálatra, ami későbbi éltének meghatározója lett.





Martin Scorsese azon kevés alkotók egyike, akik az évtizedek során fajsúlyos mesterműveikkel alapozták meg sikereiket. Kétség sem férhet hozzá, hogy ma ő a gengszterfilmek egyik legnagyobb művésze.

Remek stílusérzékkel teremti meg a hangulatot, foglalja egy utazás keretébe a regény történetét. Garantáltan egy remek gengszterfilmet kap a néző, amit a főszereplők játéka emel igazán magasba: Robert de Niro, Al Pacino és Joe Pesci azok a megkerülhetetlen legendás színészek, akik a maffiafilmek zseniális alakjai. Ezt mindannyian bizonyították számtalan filmben. Kétségtelen, Scorsese ismét mesterművet tett le az asztalra. Valóban egyedi alkotás Az Ír. Olvasható életrajznak, történelemnek vagy kriminek, hiszen a mozgalmas és rengeteg titokkal átszőtt Amerika a maffia és a politika hatalmában él és virul, bár ez a korszak mára (talán) elmúlt. (? )


ITT tudod a könyvet megrendelni! 

képek a filmből.



Helikon, Budapest, 2019
536 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632277783 · Fordította: Bihari György

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése