2020. január 6., hétfő

A két pápa

Anthony McCarten: A két pápa








                                                                                     








Először is: mindenkinek ajánlom, vallásosoknak és nem vallásosoknak, illetve bármilyen vallásúaknak, akiket picit is érdekelnek a katolikus egyházon belüli viszonyok. Érthetőbbé teszi, közelebb hozza az olvasókhoz az egyház belső működését, elfogadhatóbbá teszi Benedek pápa elég ellentmondásos alakját, megérteti a meghozott döntés hátterét. Remek portrét kapunk a két vezető egyházfőről.

A Vatikán titkai mindig sok érdekességet, izgalmas és meglepő fordulatokat okoztak az egyszerű halandóknak. Amikor Joseph Ratzinger, azaz XVI. Benedek pápa pápaságának kilencedik évében, 2013 februárjában váratlanul bejelentette a pápai hivatalról a hónap végével történő lemondását, ezzel nem kis megdöbbenést okozott. Nem csupán a híveknek, de a világnak is.

Úgy fogalmazott: „2013. február 28-án, este 8 órakor Róma és Szent Péter püspöki széke megürül, és az arra jogosultaknak új főpapválasztó konklávét kell összehívniuk”. Több mint 700 év után ő volt az első pápa, aki önként mondott le a hatalomról, Szent Péter trónjáról. 

Ezért sokakat érdekelhet, mi is zajlott a Vatikánban a lemondása idején. Valóban elég szokatlan az alaphelyzet, hogy egy pápa, a szokásoktól eltérően nem tölti ki élethosszig tartó hivatalát.
Vajon milyen konfliktusok előzték meg Benedek lemondását? Mekkora lelki és szellemi erőre volt szüksége, hogy ezt a fontos döntést meghozza?

Az egyház belső működését szinte nem ismerjük, azon kívül, hogy HA meghal a pápa, akkor jön és összeül a konklávé, majd megegyeznek, felszáll a fehér füst, és kapunk egy újabb pápát. Arról nem sokat tudunk, hogyan is, mi alapján zajlanak a választások. Most egy kiszivárogtató bíboros pontos adatokkal szolgált Benedek megválasztásának előzményeiről. Már ott és akkor is erős volt Bergoglio bíboros esélye. Így talán még érthetőbb a későbbi megválasztása.
Ami furcsa lehet, hogy két homlokegyenest különböző gondolkodású férfiúról van szó. A lényük, a viselkedésük, a gondolkodásuk és reakcióik a világ dolgaira elég nagy eltérést mutat.

                                                                                                               

Miközben két pápa története Bergoglio kardinális (a későbbi Ferenc pápa) és XVI. Benedek pápa kapcsolatát dolgozza fel, alapos és szemléletes portrét rajzol Anthony McCarten mindkét férfiról. Gondos, kimerítő és részletes hátteret ad a gyerekkoruk, taníttatásuk és szellemiségüket meghatározó neveltetésükről. Megelevenedik Argentina történelme és a II. világháború is természetesen meghatározó, ahogyan a vatikáni intrikák is hangsúlyosak. Bergoglio múltjába való visszatekintés a '70-es évek argentin katonai diktatúrájának idejére, ami fontos Bergoglio karakterének megértéséhez. Ratzinger egyházi pályafutásának jelentős állomása volt, amikor 1981-ben II. János Pál pápa a vatikáni Hittani Doktrínák Szent Kongregációjának prefektusává nevezte ki. A konzervatív nézeteiről ismert Ratzinger huszonnégy éven át vezette rendkívüli szigorral az egyik legbefolyásosabb vatikáni szervezetet.



Mindezen háttér mellé a könyv komoly kérdéseket feszeget. A család, válás, abortusz témái adottak, de nem kerülheti ki a szexuális botrányok sorozatát, ami alapjaiban rengette meg a katolikus egyházat. Az áthelyezések és a tanúk lefizetése nem a legjobb megoldás. Mindezek a pápa tudtával bizony kiábrándítóak. Itt a néhány éve Oscar-díjat kapott film is azonnal eszembe jutott. Ezt a témát járja körbe, valós tények alapján a Spotlight című film. Érdemes megnézni a könyv mellé.



Az is elég izgalmas kérdés, hogy miért egy ennyire más, közvetlenebb, maibb gondolkodású lett az utódja, a konvenciókhoz ragaszkodó XVI. Benedek pápának. Bergoglio bíboros, aki nem is akart pápa lenni, hiszen nyugállományba készült.

A két pápa alakja és története igazán szerethető, valóban adja magát a filmnek. (Még nem láttam) A hagyománytisztelő XVI. Benedek pápa, és a leendő, a reformista szemléletű Ferencnek nem kisebb feladata van, mint egyezségre kell jutniuk, hogy mely irányba vezessék tovább a katolikus egyházat.

Fordulatokban nem igazán bővelkedik a történet, de a szituáció alapfeszültsége adott. Kétségtelen, hogy a két főhős között fennálló feszültséget szemléletesen ábrázolja.

A valóságot tárja fel tényszerűen, ezzel emberközelivé téve a két egyházi vezető alakját. Az elfogadást, megértést segítheti a könyv és a film is, amire napjainkban nagyon nagy szükség lenne.
Mindezt a remek színészi játék, a helyszínek és a fényképezés emeli tökéletesre.

ITT tudod kedvezménnyel megrendelni a könyvet az Agave Kiadótól!





A könyv fülszövegéből:
A ​mindenség elmélete és A legsötétebb óra Oscar-díjra jelölt forgatókönyvírójának legújabb könyve egy korábban példa nélküli hatalomátvételről, a világ legerősebb vallási intézményéről és két nagyon különböző férfiról szól – akik történetesen mindketten a Vatikánban élnek.

Anthony McCarten alapos kutatómunkával vizsgálta az életüket, hogy megírhassa A két pápát, és mesterien fonja a történetüket egyetlen lebilincselő narratívává. Ebben a könyvben megismerhetjük Benedek és Ferenc jellemformáló élményeit a háború dúlta Németországban és Argentínában, és betekintést kapunk a vatikáni intrikák és komédiák egyszerre sötét és izgalmas világába, valamint a szexuális bántalmazási botrányokba, amelyek az alapokig rengették meg a világ egyik legátláthatatlanabb, ugyanakkor legfontosabb intézményét.


Anthony McCarten
1961. április 28. Új-Zéland
filmforgatókönyv író, producer és drámaíró. 2015-ben BAFTA-nyertes A mindenség elmélete forgatókönyvéért. Három gyermekével és feleségével alkot családot.




Képek a filmből!

Agave Könyvek, Budapest, 2019
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195986 · Fordította: Farkas Veronika









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése