2020. január 5., vasárnap

A vaskezű

Benkő László: A vaskezű
(Mátyás király 2.)






                                                                                             









Benkő László Mátyás király életét, uralkodását bemutató sorozata átfogó képet ad, közel hozza és szemléletes háttérrel eleveníti fel a korszakot. Az első kötetből, ami Isten választottja címmel került a boltokba a gyermekkorát, családi hátterét, neveltetését ismerhette meg az érdeklődő olvasó. Ez az első rész egészen a királlyá választásig követi Mátyás életútját.


Ami a történelem órákon megragadt bennünk, azt most sok színes és jelentős részlet mellett eleveníthetjük fel, bővítve tudásunkat. Sok érdekesség lapul a történetben. Mátyás közismerten legendás alakja talán az egyik legnépszerűbb és legismertebb királyunk. Mesék és mondák, számtalan változatban keringő legendák mellé most a valóság ad hű képet róla. Karizmatikus alakja valóban kiemelkedő királlyá tette, a Magyar Királyság virágkorát élte uralkodása alatt. Az talán nem újdonság senkinek, hogy alig tizenöt évesen került a trónra. Azonban az, hogy nem vált az őt támogató segítői bábjává, már elég meglepő. Pontos elképzelése, jó rálátása volt a korszak politikájáról, amit "vaskézzel" betartatott. Rendeletei, és kiváló háttérrel bíró harcosai segítették ezen az úton, ahol sok más fontos alak mellé megjelenik természetesen a rettenthetetlen erejű Kinizsi is. A Hunyadi név kiváló és elismert "török-riasztó" volt. Jankó vajda fiának legyőzése több szempontból is a törökök nagy vágya volt a hódítások mellett. Afféle presztízskérdés volt ez számukra, ami a Nándorfehérvári diadal után érthető is.



Mátyás és a családja adja a fő vonalat, kitérve házasságára, ami a szabadulásához is segítette. A kor erkölcse, szokásai vagy szertartásai árnyalttá teszik a képet. Az ifjú Mátyás uralkodásának első tizenöt évét mutatja be a szerző. Nem volt egyszerű helyzetben, de pontosan látta és tudta kivel hogyan kell bánjon, ki lehet szövetségese. Ezek a neveltetését, tanulmányait erősítve vezették jó döntésekre, miközben az országot több irányból is fenyegette az ellen. Frigyes német-római császár, a leendő após, Podjebrád György mellé a török szultán csapataival kellett birokra kelnie. Diplomáciai érzéke kiválóan működött, még a családi belviszály esetében is. Segítő nagybátyját, a kiváló katonát, Szilágyi Mihályt is várfogságra ítélte, majd ügyesen megegyezett vele. Kíméletlenül megmutatta hadi erejét, ha erre volt szükség, azonban ellene volt a felesleges vérontásnak. Ha kellett, az adót is többször beszedte, biztosítva a katonai erőt. Hiszen mindenki egyfelé húzta az ország szekerét, bár természetesen akadtak lázadó nagyurak, belviszály és lázongások is. Izgalmas és meglepő, hogy a királlyá választás és a koronázás között hét év telt el. Ezek az okok is kiderülnek a regényből. A pápai hatalom hatása is meglepően új volt számomra. Mátyás és Róma viszonya mellett a kémek, kereskedők kiterjedt hálózata is remekül működött.


A jellemfejlődésre nagy hangsúlyt fektet az író, hiszen a tanulmányai, neveltetése meghatározó volt a későbbi sorát tekintve. Tiszta szívű, józan gondolkodású, művelt és erős kezű uralkodója volt Magyarországnak, amit az ellenfelei is elismertek, tiszteltek. A szerelmi szálak hoztak még finom izgalmakat, hiszen a fiatal király igen kedvelte a női nemet. Tisztelettel bánt ezekkel a nőkkel, akik közül kettő került igen közel a szívéhez. Barbara Edelpeck kisasszonnyal folytatott viszonyát mélységében is megismerhetjük, aminek eredménye lett Mátyás egyetlen fiú utódja. A politikai alku miatt létrejött  házassága tragédiája mellett ez egészen egyszerű következmény volt. Katalinnal kötött házassága után volt 13 év, amíg Aragóniai Beatrix színre lépett.... Olvasmányos formában jó korrajzot kapunk, ahol a szereplők lélektana, gondolataik és érzelmeik kellő hangsúlyt adnak a történelmi tényeknek.



A jól megírt karakterek közül a nagyasszony, Szilágyi Erzsébet alakja is eleven valójában jelenik meg: aggódó, fiát féltő, ám végig segítő, támogató édesanya, aki még az unokát is elfogadta, szerette, habár a viszony, amiből született nem törvényes volt. Mindent megtett és segítette a királyt, hogy az ország megőrizze önállóságát. Nem csak a csaták és harcok kötötték le a király erejét, ezek a magánéleti háttérképek sok izgalmas és romantikus hangulatot adtak a regényhez. Jó volt több szemszögből is megismerni a korszak fontos történéseit, csaták és ármánykodások hátterét. Egy mozgalmas és sodró történelmi regényt olvashattam, ami még úgy is magával ragadott, hogy ismertem az eseményeket. Informatív, nagyívű történelmi kalandregény Benkő László kiváló tolmácsolásában.

ITT tudod megszerezni a sorozatot vagy ezt a részt a Lazi Kiadónál!



Benkő László:
(Szombathely, 1952. március 13.) író. A Magyar Írószövetség tagja.
2004-től kezdte írásait publikálni, a magyar középkorról (Honfoglalás, kalandozások kora - Viharlovasok, és a Tatárjárás) írott történelmi regényei mellett szerzője A Zrínyiek-sorozat három kötetének. Nevéhez fűződik a Honfoglalás trilógia és a Viharlovasok pentatológia, vagy a Szent László életét bemutató trilógia. Legutóbb Kinizsi életét és A pozsonyi csata eseményeit írta meg a történelmet kedvelő olvasóknak.


Lazi, Szeged, 2019
440 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632674162



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése