2019. június 19., szerda

Smörgås

Tanja Dusy: Smörgås
Finomságok a deszkán










                                                                                       






A kiváló és egyedi hangulatú skandináv krimik térhódítása után az északi szépirodalom is kezd hazánkban egyre nagyobb teret nyerni az olvasóknál. Figyelő szemünk az északiak életvezetését is egyre jobban magáévá teszi. Tudjuk a dánok boldogságának titkát, a hygge alapjai nálunk is hatásosan működnek. A svédek lagom életérzése és a fika is begyűrűzött hozzánk.




A stresszmentes élet, a relax életvitel néha még nehézségekbe ütközik, ám egyre jobban érezzük a pillanat megélésének fontosságát. A skandináv életmód terjedésével most egy új mágikus szó kerül a figyelem középpontjába: Smörgås. Ez a skandináv terülj-terülj asztalkám igazi szín és illat orgiája az egészséges ételek mellett még izgalmas is. Most különösen szezonja van a baráti-családi összejöveteleknek, kerti partiknak, hétvégi találkozóknak. Kiülni a kertbe egy finom, hideg limonádéval, jó társasággal eltölteni egy kellemes nyárestét, önmagában élmény lehet. A magyaros vendéglátás legalább olyan közismert, ahol az asztali örömök, ételek körül forog minden ilyen társas rendezvény.

Már a könyv látványa fenomenális! A hangulatos fotók étvágygerjesztőek. Ettől bizony beindul az olvasó nyálelválasztása, megkordul a gyomra.

Biztos vagyok benne, minden olvasó talál kedvére való finomságot, új receptet, amit szívesen kipróbál. A Smörgås egy nagyszerű recept gyűjtemény válogatás. Színpompás fotói, igényes kivitele kiemelkedik a szakácskönyvek közül. 15 témakörre lebontva, évszakoknak megfelelően fedezhetünk fel új ízeket, könnyedebb ételeket. Itt mindenkinek van valami: zöldfűszeres sajtkrémek, hal, hús, zöldség, gyümölcs és sajt, mártások, és kenyérfinomságokkal adhatunk valami újat vendégeinknek, barátainknak. Hozzunk ki többet a vajas kenyérből, fedezzük fel (újra) a csicseriborsót, legyen színes és látványos, no és finom a kínálat. Érdemes erre egy kis időt szánni, frissíteni, megújítani a kerti partik ízvilágát.




A sült, grillezett kolbászfélék finomak, ám nehezen emészthetőek, így fontos szempont a nyári melegben nem leterhelni a gyomrot. A zsíros és meleg sültek mellett inkább a sajtokat, salátákat részesítsük előnybe. Érdemes az egészséges táplálkozás felé nyitni. Jóllakni másképp is lehet, ha nem is űzzük végleg el a kolbászokat, húsokat asztalunkról. Szezonja van a gyümölcsöknek, színes zöldségeknek, érdemes új ízeket, másféle recepteket kipróbálni, felfedezni a finom falatok tárházát.

A sokféle zöldséges nyers ételek, gyümölcs és egyéb hideg finomságok egyszerűen elkészíthetőek, túl nagy szakács-tudományt nem igényelnek.


Mindig minden függ az alkalomtól, és a vendégektől. Gondoltak a vegánokra, a glutén és laktóz-érzékenyekre is a receptek válogatásánál. A további receptek olyan országok ízeivel, ételeivel ismertet meg, mint Görögország, Olaszország, Spanyolország vagy India. Kiváló ötlet, hogy
a négy évszak szerint vannak a finomságok a vendégek kínálására. Találunk ropogtatni való nasit, édességek is, vagy szendvicseket a szivárvány szerinti összeállítások. Van ünnepek szerinti kínálat is. A svédasztal fogalma új tartalommal telt meg. Tetszett a könyv szerkezete a sok könnyen és lazán, változatosan megvalósítható receptek gyűjteménye. Kis kreativitással elkápráztathatjuk a vendégeinket, akik jóllakottan távoznak majd tőlünk.
Izgalmas és finom, változatos  kirándulás ez a kötet nem csupán az egészséges életmód vagy az újdonságok kedvelőinek. 100 recept található a könyvben.


ITT tudod megrendelni ezt a receptgyűjteményt!




Tanja Dusy: Több szakácskönyve jelent már meg, hiszen tizenöt éve írja ezeket. A konyhában érzi jól magát. Vallja, az egészséges ételek mellett az egyszerűség is fontos.




Partvonal, 2019
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155783227
Fordította: Farkas Sylvia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése