2019. június 14., péntek

Cellába zárva

Christine Leunens: Cellába zára 
Az eltitkolt béke rabja


                                                     

                                                                                                   




"A szeretet nem birtoklás, nem arról szól, hogy ketrecbe zárunk valakit a magunk kedvéért."






Christine Leunens regénye 1927-ben, Ausztriában veszi kezdetét. Ekkor születik meg a történet főhőse, narrátorunk Johannes Betzler. A regény kezdete, nyitó sorai a boldog gyermekkort idézik fel költői szépséggel. Megismerjük a családi hátteret, nagyszülőket, és az akkori életről kapunk néhány képet. Az írónő néhány mondattal lenyűgöző pszichológiai tanulmányt ad a családról. Az olvasó számára megelevenedik a Betzler-ház és környezete, látja maga előtt a "schönbuni sárgára" festett házat és lakóit. Johannes nővérének hirtelen halála és a második világháború kitörése felforgatja nem csak a család életét.


Johannes Betzlerrel egy átlagos kisfiú, amikor a politika ráhatása megváltoztatja a gyerekkorát, jellemét és gondolkodását. Kiválóan jeleníti meg a náci eszmék hatását a fiatal gyerek szellemi fejlődésére. Ez fokozatosan komoly nézetbeli különbségekhez vezet, különösen az apjával szemben. A szülők hiába óvnák a fogékony és lelkes ifjút, az agymosás kezdetét veszi és hatásosan működik. Alig tizenkét évesen már a Jungvolk boldog tagja. Büszkén feszít az egyenruhában, örül a tagságnak. Ezzel elindul az eszmét követve azon az úton, ami egyre nagyobb szakadékhoz vezet a szülőkkel. Tenni nem tudnak semmit, hiszen ez kötelező a Hitlerjugendbe kerülés előtt. A náci gépezet tökéletesen működik, jelenik meg "áldásos" tevékenysége, léleknyomorító hatása a fiatalokra. Első nagy feladatuk a könyvégetésben való tevékeny segítés... Szívszorító, szomorú volt olvasni erről.


A történet erős képekkel ábrázolja a történelem borzalmait. Az elvakult eszmekövetés, annak hatásai a fiatalokra különösen lélekölő hatással van. Valósággal "bedarálja" őket az eszme. A német birodalomban egyre erősödött és lett veszedelmesebb a hitleri gondolatok féktelen hirdetése, ami Ausztriában is veszedelmes méreteket öltött. Az Anschluss idején járunk, Németország megszállja Ausztriát.

Megdöbbentően hatásos a nácizmus terjedése, hatásainak ábrázolása. A szülők és a saját gyerekük közti távolodás lélektana szomorú, de valós. Egy kamaszodó fiú, aki ártatlanul a lelkébe fogadja a náci álmot. A háború őrültsége visszavonhatatlanul belépett Johannes életébe, egészen magával ragadja. Elég hamar kijózanodhatna, komoly sebesülést kap, elveszíti fél karját. Ám ez sem rettenti el, nincs visszatartó ereje. Ambíciója töretlen, vakbuzgó hittel éli mindennapjait. A második világháború félelmetes hátteret ad a bécsi család történetének.



A Betzler-ház falai között valami titok lappang. Felbukkan egy fiatal zsidó nő, Elsa, akit a fiú tudta nélkül rejtegetnek a szülők. Nem kis kockázatot vállalva ezzel. A lány nem csak a világ elől bújt el, kezdetben a fiú elöl is. A hazugságok hálója egyre szorosabbra fonódik. A történelem zajosan dübörög, elsodorja az apát is a családtól. A pszichológiai kapcsolatok finoman árnyalt helyzetekben jelenik meg a történetben. A történelem és az érzelmek viharai zajlanak a lapokon. Fontos szerep jut a nagymamának, ő az egyik legszínesebb, legeredetibb karakter, aki tiszta szemmel látja a világot.


A hazugságok sem semmisítik meg a valóságot, amikor a fiú felfedezi a lányt. A regény feltárja Johannes cselekedeteinek motivációit és következményeit, valamint az Elsa között kialakuló kapcsolatot.
Megtetszik neki, a vágyak és az ösztön működésbe lép. Az önmaga megtévesztő hazugságaival eléri, hogy fogva tartja a lányt. A "szerelem" , mint egy ritka madár a két fiatalt egymás karjaiba sodorja, bár elég egyoldalú ez a vonzalom. Elsa kiszolgáltatott helyzetben van, szívében már van egy másik fiú. Johannes pontosan tudja, hogy Elsa csak addig maradhat az övé, amíg tart a háború… Kierőszakolt, rabságban tartott helyzetében Elsa kiszolgáltatott minden tekintetben. A szeretetet, szerelmet kierőszakolni nem lehet még háborúban sem. Tovább bonyolítja a kialakult helyzetet, egy napon a béke elérkezik. Johannes azonban megtévesztő híreket ad Elsának, német győzelemről mesél, akik még mindig a zsidókat üldözik.


Johannes és Elsa története itt fordul át szomorú és bizarr helyzeteket adva. A történet érdekes és elgondolkodtató, hogyan lehet ebből a helyzetből kikerülni, mi a jó megoldás? Lelkileg hogyan élik meg nem csak a háború rémségeit, de fogságot is. A zsidóüldözésről nem is beszélve, oda az eszmébe vetett hit, hiszen Elsa zsidó származású. Johannes és Elsa között a végére komoly párharc zajlik. Furcsa, abszurd helyzetek váltják egymást a regényben, amíg a megoldás megérkezik.

A regényből a világhírű rendező, Taika Waititi készített filmet Jojo Rabbit címmel, főszerepben Scarlett Johansson, Sam Rockwell látható; Adolf Hitlert a rendező játssza. A filmet 2019. november végén mutatják be az Egyesült Államokban.




ITT tudod megrendelni a regényt kedvezménnyel!






Athenaeum, Budapest, 2019
328 oldal · ISBN: 9789632938332 · Fordította: Tábori Zoltán


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése