2019. május 16., csütörtök

Hazátlanok

Kováts Judit: Hazátlanok 



                                                       


                                                                                               




"Mindenki azt mondja, hogy nem kell aggódni, és mindenki aggódik. Én is."





A történész írónő harmadik regénye történetileg hiteles, fordulatosan elbeszélt, irodalmi formába öntött szembesítés a múlt embert próbáló borzalmaival. Kováts Judit mindezt élethűen ábrázolja.
A politikai háttér és a megelevenített korszak súlyos témát ad az olvasónak. Most érzésem szerint a történelem került hangsúlyosabb szerepbe. A személyes sorsok, drámák ugyan végig ott vannak, mégis a családtörténetet most keret a pusztító valósághoz. Megrázó és fájdalmas képekben elevenedik meg a múlt. Ezt még drámaibbá teszik a személyes sorsok ábrázolásai. Döbbenetes olvasni, át(túl)élni még inkább az lehetett. Őszintén, nyíltan írt a magyarok, svábok, szlovákok embertelen megaláztatásairól, szenvedéseiről. Nem lányregény, ez (sajnos) a megtörtént valóság.


Amikor a Megtagadva című első regényét elolvastam még 2013 elején tudtam, hogy a további munkáira is érdeklődéssel várok. Annak a regénynek a mottója tökéletesen illik ide is: „A ​múlttól nem lehet szabadulni. Szembe kell vele nézni.”




Cipeljük, visszük magunkkal a múltat. Fájdalmas szembenézésre készülhetünk most is. Kováts Judit végig szépen és pontosan fogalmaz, kíméletlen őszinteséggel ábrázolja a kisemberek életét a történelem viharában. Ami megfogott és lenyűgözött az a kiszolgáltatott és emberi mivoltukban többszörösen is megalázott emberekből áradó túlélési ösztön. Ezt nem lehet kibírni - gondoltam olvasás közben. És mégis. A tömény borzalom, a fájdalom eleven képekkel, hitelesen jelenik meg az olvasó előtt. A félelem, rettegés és nélkülözés mellé az élelem hiánya, betegségek és a kíméletlen (vagy megváltó) halál várt rájuk. A bőséges háttér, alapos kutatómunka érezhető a történet felépítésén. A regény történelmi háttere a második világháború végétől mutatja be Lilli, a késmárki diáklány és családja sorsát. A vérzivataros idők néha bizony ép ésszel érthetetlenek a kisembereknek, a miértre nincs is értelmes magyarázat. A politikai hadakozások, játszmák áldozatai vagyunk. Lili német származású, Szlovákiában élnek. Előbb a partizánok, majd a hadsereg elől menekülnek, kerülnek deportálásra. A borítón megjelenő hátizsák szimbóluma végig kíséri a regény történet, kifejezi az állandó menekülést. Valóban csak annyi holmijuk volt, amit magukon viseltek, kézben el tudtak vinni. Életük darabjaira hullott, tárgyaik az új honfoglalók martaléka lett. A végén a lezárásban is hangsúlyos szerepet kap a hátizsák. Tetszett ez a reményt keltő befejezés.



Az új Csehszlovákiában csak cseh és szlovák ajkúaknak van hely. Anyjával és várandós nővérével Bajorországba egy menekülttáborba kerülnek, apja börtönbe zárva. A mindennapos éhezés, nélkülözés és megalázás tragédiája nem csak a családot viseli meg. Ezek ugyan a tankönyvekből ismert tények, ám így olvasni a megelevenedő valóságról fájdalmasan drámai. Nem kell nagy fantázia elképzelni valóban mit ért, jelentett egy amerikai élelmiszercsomag. Itt a szereplőink nem Elszakítva vannak, (utalva a második regényre) de kiszakítva is a régi környezetükből, életükből.

Kiszolgáltatottak, hazátlanok. Gyökereiket erőszakkal tépték el. Reményt a túlélésre a nagymama meséiből, humorából és a régi emlékekből merítenek. A megrázó valóság mégis nehéz helyzetekbe sodorja a család tagjait. A történelmi háttér mellett az érzelmi tartalom is megrázó. Az írónő történetvezetése ügyesen kerüli el a buktatókat. Nem válik sem csöpögőssé, nem kelt hamis illúziókat.
Kellően realisztikus, és személyes családtörténetet olvashattam. Fontos témáról írt ezúttal is Kováts Judit. A megoldást nem is lehetne elképzelni ebben a helyzetben másképp. Bátran ajánlom minden érdeklődő, gondolkodni akaró olvasónak!


ITT tudod kedvezménnyel megvásárolni az új regényt! 






Kováts Judit: író, korábban történész-levéltáros Nyíregyházán született Kutatási területei közé tartozott a hadtörténet és a katonai térképészet is. Elbeszéléséket, novellákat, tárcákat publikált különféle irodalmi folyóiratokban és portálokon.
A Megtagadva című regényt a Rádiószínházban is bemutatták 2014-ben.
A Magvető Kiadónál ez a harmadik regénye.


















Magvető, Budapest, 2019
408 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631438420









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése