2019. május 1., szerda

Fantomfájások

Bjarte Breiteig: Fantomfájások




                                         














Bjarte Breiteig a könyvfesztivál vendégeként járt hazánkban. Izgalmas és tartalmas beszélgetésen mutatta be első, idehaza megjelent novelláskötetét. Ami igazából kettő. A Fantomfájások Norvégiában 1998-ban jelent meg, rögtön elnyerte az elsőkönyvesek díját. Ez a kötete 15 novellát tartalmaz. A Pótlékok című novelláskötete 2000-ben jelent meg hét írásával. Mi ezt a két kötetet most egyben kaptuk meg.



Szeretem a novellákat. Látszólag csupa apróságok ezek az írások a hétköznapokból. Többnyire bosszantóak, szomorúak, vagy éppen a boldogabb élet lehetőségét keresőek, a magány börtönébe beletörődött emberekről. Mindegyik kis írásban megjelenik a fájdalom valami miatt. Ezeket a fájdalmakat gyermekek és felnőttek cipelik lelkükben. Szokatlan és váratlan életpillanatokat mutat be az olvasóinak a szerző, kiváló hangulatot teremtve. Veszteségek, ki nem mondott fájdalmak, sérelmek a témái. Olyan emberek, kapcsolatok érzések adják a történeteket, ahol a remény, annak vágya a legfőbb motiváció. Szikár és rövid írások, egy-egy jellemző életképpel kerülnek elénk. Az első csokorból kiemelkedik a Nem történt semmi, A ruhaszárító és a Stockholm című novella. Könnyen és gyorsan olvasható kötet, mégis ez egy olyan gyűjtemény, amelyet nem felejtesz el olyan hamar. Erős hatást tud elérni a kötet. Izgalmas utazás az északi emberek lelkébe, gondolataiba, érzéseikbe. Izgalmassá teszi a többféle látásmód, megközelítés.


A múlt emlékei, a gyerekkori gondtalanság is megidéződik: Az Úr a Gecsemáné-kertben hőse is az apa halála után emlékszik vissza saját gyermekkorára. A Jelek vagy az Egyszervolt kisfiú tetszettek még innen. Itt a hideg norvég éjszakák, a természet áll a középpontban. Az álmok, emlékek keveredése idézi vissza az élet egykor fontos pillanatait. Az irodalom eszközeivel hangulatokat villant fel. Ezek mesterien ábrázolják az emberi lélek fájdalmait, az örök reményt, bizakodást és vágyat. Olyan történetek ezek , ahol az emberek igyekeznek kompenzálni a vágyakat és a magányt. Néha bizony másnak jelentéktelennek tűnő dolgokon rágódunk, hordozzuk a fájdalmunkat. Kell valami vigasz, ami a hétköznapokon átsegít. A kritikusok Breiteig legjobb elbeszéléseit Hemingway szikár kíméletlenségéhez hasonlítják. Nem véletlen.

Olyan apróságok, szinte jelentéktelen esetek jelennek meg, amit vagy továbbgondolhat az olvasó, vagy csodálkozva döbbenhet rá: tényleg ebben és így élünk. Az emberek sebezhetőségéről, a magány szorító kínjáról férfi és a nő közötti kapcsolatokról ír szemléletes módon a szerző. Groteszk eszközeivel, néhol ironikusan idézi a hétköznapok történéseit. 

A borongós észak erős képekben, szűkszavúan jelenik meg, ám némi reményt keltő napsugár beszivárog ezekbe az írásokba. Minden lehetséges eszközt megragadva ismerős és ismeretlen élethelyzetek villannak fel előttünk. Ezek szemléletes bemutatásával különösen a második részben találkozhatunk. Az irodalom kompetencia és a mesemondás jól működik együtt, hatásos, erős novellákat olvashattam. Innen a Távozás (Valaki néz), Kistesók és a Szél üvölt a falakban novellák emelkedtek ki nekem. Szívesen olvasnék nagyobb lélegzetű történetet is a szerzőtől, hiszen hazájában regénye is jelent meg.


A kötet ITT megvásárolható a kiadótól! 


Bjarte Breiteig:(1974) norvég író.

A Bergeni Egyetemen fizikát és irodalmat tanult. Fantomfájások novelláskötete 1998-ban jelent meg, amivel elnyerte a norvég elsőkönyvesek díját. Azóta két elbeszéléskötete és egy regénye jelent meg.





Noran Libro, Budapest, 2019
218 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155900648 · Fordította: Fejérvári Boldizsár

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése