2019. május 29., szerda

Az eastwicki boszorkányok

John Updike: Az eastwicki boszorkányok 









                                                                                                           



"A rosszaság olyan, mint az étel, ha belekóstol az ember, nehéz abbahagyni;"



Az eastwicki boszorkányok John Updike 1984-ben megjelent regénye. A története Rhode Island városkájában játszódik. Az amerikai álmos, konzervatív kisvárosi milliő hangulata adott. Tökéletes háttérelem. Eastwick és lakóinak leírása látványos. Azonban van valami a levegőben...

Itt él a három, különféle módokon magára maradt, (elvált, megözvegyült barátnő) Alexandra, a fekete hajú szobrásznő, Jane, a vörös démon csellótanárnő és Sukie, a szexi szőke újságírónő. A három, meglehetősen furcsa képességgel rendelkező nő, a hangulatuk szerint képesek megváltoztatni akár az időjárást is.


A koruk és sorsuk miatt is barátnők fő témája, elfoglaltsága a pasivadászat. Ez az adott környezetben elég behatárolt. Miután gátlások nélkül tesznek próbára minden lehetséges férfiút, az álmos kisváros levegője felizzik. Egy ismeretlen idegen érkezik ebbe a zárt közösségbe. "A FÉRFI", nem akárki. Személyesen maga az ördög, ám erről hősnőink nem sejtenek semmit. Daryl Van Horne New Yorkból érkezik ide, megvásárolja a régóta üresen álló városszéli kastélyt, amivel rögtön az érdeklődés középpontjába kerül. A három grácia azonnal rárepül, ismerkedésbe kezdenek, mindenki magának akarja a férfit. A férfit elbűvöli a három nő személyisége, örömmel fogadja az érdeklődést kissé különc személye iránt. A három részből felépülő regény első fejezete ezzel telik, a "becserkészés" működik. Az ismeretlen idegen megérkezése a városka többi lakójában is kíváncsiságot ébreszt.

Updike regénye egyedi, mással nem összetéveszthető, témája a Biblia óta adott. Tetszettek Updike női karakterei. Először is Alexandra, Sukie és Jane önálló, független nők, akik a legtöbbet hozzák ki az életükből. Mondjuk a gyereknevelés terén eléggé lazák. A pozitív minta nem válik feminista zászlólobogtatássá. Updike olyan férfi, aki érezte, hogy mi zajlik a nők lelkében. Ezt tökéletesen adja vissza. A három barátnő egymást is kivesézi, csipkelődésből, gyermeteg bosszúból nincs hiány. Igazi női társaság ez, intrikákkal, viszályokkal, rivalizálással. Daryl Van Horn azonban egészen felborítja akarva-akaratlan a varázsüstöt. Azonban az ember társas lény, kellene egy stabil társ, partner, egy férfi. Akinek az sem baj, ha szőrös a kézfeje.



"A boszorkányság, ha egyszer fölütötte a fejét egy közösségben, könnyen elvadul, akik életre hívták, elveszítik fölötte az uralmukat, s oly szabadon tombol, hogy boszorkánynak, áldozatnak egyaránt leesik tőle az álla."


Amikor boszijaink ráébrednek a megrendezett heti összejöveteleik egyikén, hogy különleges képességekkel bírnak, és minden úgy lesz, ahogy akarják. Azért ugye, óvatosan a kívánságokkal, mert még valóra válnak, legyen az átok vagy áldás. Ezek a csajos-koktélozós, álmodozós-merengős, pletykálkodós esték, igazi "boszorkány-csütörtök" módra funkcionál a regényben. A három nő kihasználja és tovább tökéletesíti (minden gátlás nélkül) a hatalmát, kitanulják a mágia csínját-bínját. A kialakult helyzetet tovább bonyolítja egy keresztény nő, aki felismeri a boszorkányokat. Misztikus varázslatok, mágia és humor, no és némi szexuális tabudöntögetés adja a regény sava-borsát. A párkapcsolati problémák nem új keletűek.


Updike gyönyörűen ír, ugyan néha elkalandozik, elmereng dolgok felett, ezért nevezhetjük akár kissé terjengősnek is a stílust. Sajátos nyelvezete van, amit szokni kell. Viszont a hangulat és a karakterek, illetve maga a környezet, a kisvárosi milliő tökéletesen jelenik meg. A harmadik rész pedig mindent visz. A csattanó meglepő és meghökkentő. A varázslat oda-vissza működik, még áldozatok árán is.

Updike párkapcsolatai tanácsai, az életről alkotott véleménye fanyar, egyedi hangulatot eredményez. Mindezt nyakon öntve egy nagy adag, egyedi humorral. A regényből 1987-ben film is készült, parádés szereposztással. Daryl Van Horne-t Jack Nicholson, Alexandra Cher, Jane Susan Sarandon míg Suki szerepében Michelle Pfeiffer alakított nagyot. Azonban a film, csak a regény alapjait, karaktereit vitte tovább. Ha valaki többre vágyik, olvassa el a könyvet, hiszen az klasszisokkal több és jobb. A fordító ezúttal Göncz Árpád, neve a minőségre garancia. Az eastwicki özvegyek címmel a regény folytása 2008-ban jelent meg. Ez lett az utolsó Updike regény-megjelenés.



„Az egyik legjobb Updike, ami egyben azt is jelenti, hogy a 20. század egyik legjobb amerikai regénye.” –Newsday

ITT tudod beszerezni otthonra a boszorkányokat! 


                                                                                                             

John Updike: amerikai regényíró, költő, novellista, irodalom-és műkritikus.
1932. március 18. (Reading, USA) – 2009. január 27. (Danvers, USA)
1957-ben úgy döntött, hogy minden idejét a szépirodalomnak szenteli.

Pulitzer-díjjal tüntették ki a Nyúl-sorozat két regényéért A Nyúlháj (1981) és a Nyúlszív (1990) Kétszer kapta meg az egyik legrangosabb amerikai irodalmi elismerést, a National Book Awards-ot.
76 éves korában tüdőrákban hunyt el.



XXI. Század, Budapest, 2019
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155955471 Fordította: Göncz Árpád











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése