2018. december 22., szombat

Fekete Halál

Bónizs Róbert: Fekete halál
(Toldi 2.)



                                                         




"Hihetetlen, hogy rövid idő alatt mennyi minden megváltozik. Végérvényesen. Észrevétlenül."










A Toldi-sorozat nagyon várt második kötete is az író figyelmeztetésével indul: aki Arany János által írt és megidézett alakot keresi, NE itt tegye. Bónizs Toldija más. Emberibb, szenvedőbb és esendőbb. Kemény, férfias, hős és alázatos, az igazságra érzékeny, odaadóan hűséges lovag.
Röviden összefoglalva: a történet cselekményes, kellően magával ragadó, olvasmányos.



A sorozat első kötetéből Toldi gyerekkorát, apródból lovaggá válását, felemelkedését, barátságát Lajos királlyal ismerhettük meg. A közöttük később kialakult konfliktus volt a történet vége. A mély férfibarátságot sokan nem nézték jó szemmel, az ármány sikerrel vert éket közéjük. A második, frissen megjelent kötet ott folytatja, ahol abbamaradt. Bónizs egyenletes színvonalon viszi tovább a történetet. Felkészültsége és a történet felépítése vitathatatlanul izgalmas és fordulatos. Korhű nyelvezete, ízes magyaros ritkán használt szavai jól színesítik a regényt. Élveztem olvasni, az első katarzisra sem kellett sokat várnom.




1348-ban járunk, Anjou "Nagy" Lajos királyunk és Toldi Miklós élete tovább pereg az olvasó előtt.
Miklósunk kegyvesztett lett, a királyi udvart maga mögött hagyta. Itáliában lelt új hazára. Európában tombol a pestis, a fekete halál. Frappáns és találó, hogy Miklós új zsoldoséletéhez új nevet is választ: a Fekete Halál néven elhíresült zsoldos Miklóst rejti. Megérdemelten illik is ez a név, bátor kegyetlenül erős alkatához. Katonai sikerei eredménye, hogy Itália-szerte rettegve emlegetik nevét, aminek híre eljut Lajos királyhoz is. A Miklóst kínzó rémálmok, lelki vívódásai, gyötrődései igen érzékletesen jelennek meg a történetben. A megtisztulás, lenyugvás folyamata az olvasó szeme előtt jól nyomon követhető a regényben. Most jobban Toldi alakja, élete áll az események középpontjában. 


Itt jött számomra az első szépséges rész: megjelenik egy fontos mellékszereplő, a Toldi-birtokról: Kisbence és az általa hozott üzenet felrázza Miklós lelkét. A másik főhősünk Anjou Lajos is küzd rendesen a lelkének kínjaival. A két férfi alakja karizmatikusan lengi be 
a cselekményt. Ami egyébként pontos és érzékletes, kivételes egy férfitól.

Lajos királyt nem csupán Nápolyi Johanna ármánykodásai, testvéröccse, Endre halálának körülményei foglalkoztatják. A Lengyel királyság is nehezíti életét. Mozgalmas csatajelenetek, kiomló belek és fröccsenő vér, roppanó torok, suhanó nyílvessző, valamint egyéb testnedvek most is akadnak. Kihagyhatatlan ez, de ha lehet ilyet mondani ízléses mértékben vannak jelen. Nem zavaróak, helye van a történésekben. Ezek arányát eltalálni elég nehéz, de Bónizs jól egyensúlyoz. Ahová odacsap a tollas buzogány, annak nyoma marad. Jót mosolyogtam a "Hé, paraszt.." részen. A középkor emberének élete, szokásai, az itáliai képek is jól illenek a regénybe.

A pestisjárvány, ami végig söpört Európán kemény és drámai küzdelmet adott a korszak emberének. Bepillanthatunk ebbe és a gyógyítás folyamataiba, valamint az áldozatok számáról is képet kapunk.
Bónizs Róbert felkészült, hozzáértőn megírt krónikát ad az olvasó kezébe.




Toldi György sem maradhat ki a történetből. A két testvér kapcsolata nem javul igazán, ami az okok ismeretében nem is meglepő. Miklós most vadabb, szenvedőbb, emberibb, majd lelki megtisztulása után ismét Lajos király hű lovagja lesz. Rozgonyi Piroska is jelen van ismét, aki váratlanul fontos szereplővé válik. Segítve Miklós metamorfózisát. Részleteiben is szép leírások vezetik át a mozgalmas jeleneteket. Kiemelkedően jó a két férfi lelki kínjainak ábrázolása, majd a barátság tisztázása. Ez szinte szavak nélküli megbocsájtást eredményez. A kőfaragó és a Szent László íja című kötetek után az Ördögi erő és a Fekete Halál egy kidolgozottabb mű. Toldi robosztus alakja kiemelkedik a regényből. A másodszülött fiú élete tele van kihívásokkal, amit nem csupán testi erejével győz le. Eredeti és színes a Lilith-rend szerepeltetése, de ezzel a vonallal nem tudtam mit kezdeni. Ez már az első részben is okozott némi fejtörést. Némi tündérbűbáj, egy csipet sárkányfű persze nem árt.



Kiemelném még a gyönyörű és kifejező borítót, ami hangulatában is remekül illeszkedik, méltó a regényhez. Hová, merre kanyarog még Toldi sorsa? Ez a harmadik részben fog kiderülni. Kíváncsian várom a történet lezárását, hiszen egy olyan hőst ismerhetünk meg, akiről valóban keveset tudhattunk eddig.





Bónizs Róbert: 1973. február 1-én született.

A TRT tagja, két antológiában is jelent meg novellája.

Regényei:
A kőfaragó (2014), Szent László íja (2015), Ördögi erő - Toldi 1 (2016)
A Gold Book Kiadónál jelennek meg kötetei.














Gold Book, Debrecen, 2018
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634265184

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése