2017. október 19., csütörtök

Gyöngyök a mélyben

Bohumil Hrabal: Gyöngyök a mélyben
Hrabal füveskönyve






"… aki a kocsmában hal meg, az Isten kiválasztottja. Kocsmában halnak meg a legkevesebben, emiatt van ott oly sok ember."









A népszerű cseh író jellemzően fontos, humorral megírt történeteinek legjava, eszenciája az a kis kötet. A kiemelt gondolatok rögtön a sör, kocsma hangulatát idézik elsőnek.

Az író, a cseh kispolgár megtestesítője közismerten szerette a sört. Nem véletlenül játszott jelentős szerepet életében, hiszen nevelőapja a sörgyár könyvelője volt, ebben a környezetben nevelkedett a kis Bohumil. Azt is tudjuk, nem volt jó tanuló, az iskolánál sokkal jobban érdekelte a sörgyár világa és a munkások történetei. Ami valljuk be, nem olyan meglepő. Ezek az élmények, tapasztalatok jól követhetőek a Sörgyári capriccio regényében. Elképesztő figurák mellett nőtt fel, akiket sok humorral, szeretettel idéz meg ebben a művében. Ebből is sok jellemző mondat került a válogatásba.

A sörgyári időszak mellett az iskoláskor, a diákévek, öregkori szerelme, az elmagányosodás és a macskás korszak jelenik meg a gondolatok között. Ez az életrajzi szál, amelyre felfűzték Hrabal jellemző és jelentősebb gondolatait.

"Kerskóban mindig szép idő van, csak megfelelően kell hozzá öltözködni."

Megelevenednek a kerskói kis tanyán eltöltött évek képei, vagy a prágai Arany Tigris söröző fontos pillanatai. Volt, hogy itt adott interjút, bonyolított le jelentős találkozókat. Bölcsesség és életöröm jellemzi, amire csak a csehek képesek. Hrabal stílusa, érzékenysége, embersége és életszeretete pontosan és jól érzékelhetően kiolvashatóak ezekből az idézetekből.

Bohumil Hrabal Díszgyász című kötetében édesanyja, apja, nagybátyja emlékét idézi fel, ami itt is megelevenedik, ahogyan a Hóvirágünnep vagy a Levelek Áprilkának főbb gondolatai is. Hrabal öregkori szerelmének, az amerikai diáklánynak, Áprilkának írt sorai nagyon fontosak az idősödő szerző életében. Érzékeny gondolatok ezek. Hrabal ír az idős ember kiszolgáltatottságáról, félelmeiről, amit átélt, megtapasztalt. Természetesen a macskái iránti szeretetéről is bekerült néhány gondolat.



"Valaha úgy képzeltem el a mennyországot, hogy macskák is vannak ott."


A politika jellemzően meghatározta egész sorsát, életét. A csehszlovák hatóságok számos könyvét nem engedték megjelenni a hetvenes években. A rendszerváltozás örömteli eseményei, a hogyan is gabalyodott bele a kommunizmus utolsó éveiben a belügyesek szőtte hálóba, is akad idézet. A kirajzolódó portré kedvet ad megismerni a nagyszerű műveket teljességében. Érdemes elmélyedni, megismerni a szövegek egészét. Akit érdekel Hrabal személye, szereti stílusát, mindenképpen olvassa el ezt a kedvcsináló idézetgyűjteményt.




a könyv fülszövege:

Ha van közép-európai író, aki igazán közel áll a magyarok szívéhez-lelkéhez, akkor az Bohumil Hrabal. A hétköznapi élet szereplőiből és apró dolgaiból csodát varázsoló író minden – tematikus válogatásunkban szereplő – gondolata megérdemli, hogy eltöprengjünk a világon és önmagunkon. (Belőlük erőt merítve Pepín bácsival együtt talán mi magunk is vallani fogjuk: "Az élet csodálatos, nem mintha tényleg az lenne, de én annak látom…")





Lazi, Szeged, 2017
168 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632673387

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése