2015. szeptember 3., csütörtök

Tűzpróba

James Dashner: Tűzpróba
Az Útvesztő-trilógia második kötete 
(Filmes borítóval) 







Az útvesztő valóban csak a kezdet volt. A regény már az első mondattól lebilincselte az olvasóit. 
James Dashner „Az Útvesztő” című regénye biztos sikerre volt ítélve. A filmesek is rögtön felfigyeltek rá. Végre egy olyan könyv az ifjú olvasóknak, ami elrepíti őket egy különös világba és fantáziájukat is megmozgatja. Az elvarázsolt olvasók izgatottan várták a folytatásokat, amik természetesen ismét filmre kerültek. Alig 1 évvel ezelőtt mutatták be Az útvesztő trilógia első részét. 
Máris -alig két hét múlva- érkezik a hazai mozikba a folytatás a Tűzpróba. A Cartaphilus Kiadó a könyvet most filmes borítóval is elérhetővé tette a rajongók nagy örömére.





Az Útvesztő ugyancsak bestsellerré lett folytatásában Thomasra és társaira újabb vérfagyasztó megpróbáltatások várnak. A Föld felszínét hatalmas napkitörések jórészt felperzselték, az emberiséget megtizedelte egy halálos vírus. A fiatalok megtudják, hogy ők is megfertőződtek, ám ha kiállnak egy újabb Próbát, meggyógyulhatnak... addig azonban sok kaland és megpróbáltatás vár a csapatra. A második rész talán sokkal izgalmasabb volt, akciókban nincs hiány. Sorra merülnek fel újabb kérdések is. Nem lehet félretenni a könyvet, mert hátha a következő oldalon derül fény mindenre. A bolygó lakóinak nagy része odaveszett. Akik megbetegedtek azok előbb-utóbb tomboló véglénnyé váltak. Mark és Trina is a túlélők kis csoportjához tartozik. Mindennap az életben maradásért küzdenek, az élelmükért, a nyugalmukért. A természet lassan újjáéled. Vajon az emberiség teljes kiirtása a cél? Ki akarja a pusztulásukat? Létezik kiút ebből a borzalomból? Mi lesz a megoldás? Izgalmas kérdések kerülnek az olvasó elé. Az olvasási élmény mellé a film látványos akciójelenetekben és titokzatos fordulatokban bővelkedik. Világvége utáni világában egy csapat saját életére egyáltalán nem emlékező fiatal próbálja túlélni a riasztó hétköznapokat, és próbál keresztüljutni egy mindig változó labirintuson.     





Olyan is volt, amikor azt hittem, hogy végre mindent értek, de aztán ahogy a végére értem, rájöttem, hogy semmi nem az, aminek látszik elsőre. James Dashner mesterien csavarta meg a történet folyamát. Ezzel is fokozva, fenntartva az izgalmakat. Valóban egy nagyon jó kis sci-fi – kalandregény, a karakterek is szerethetően váltanak ki az olvasóban érzelmeket. Thomas kissé bátortalan, lehetne még vagányabb, Theresa pedig... hol ilyennek, hol olyannak láttam, pedig  összességében egy elég erős női karakter. Céltudatos, és a fináléban ezt csak jobban bizonyítja!  Brenda egy igazi csodabogár. Kissé nagyképűnek tűnik, Aris pedig a komolyságot képviseli a történetben.





Valóban viszonylag lassan indul be a történet, de a vége megmenti a könyvet. Mégis hiányzott néhány válasz, azok nem igazán lettek, a kérdések nem hogy fogytak volna, csak további nyitott kérdések maradtak az olvasóban. Persze, ez valószínűleg ügyes fogás a harmadik rész izgalmait fokozni hívatott. Elhiszem, hogy mások talán másként látták a könyvet, és ezt el is fogadom, nekem viszont tetszett, és kíváncsian várom a következő részt.  James Dashner elrugaszkodott a földtől, igen, és összehordott egy csomó képtelenséget, csakhogy ezzel megteremtett magának és nekünk egy (szerintem) hihetetlenül izgalmas világot. Végül is nem erről szól az egész fantasy-disztópia világ, vagy eleve a szórakoztató irodalom? Az első könyvhöz tökéletes folytatás érdekes meglepő és nagy kérdő jellel a végén.
Még egy fontos hír: Szeptemberben jelenik meg a trilógia előzmény-kötete, a Halálparancs.


Kellemes, borzongató izgalmakat az olvasóknak, és 2015. szeptember 17-én irány a mozi!


 


Tekintse meg a nagy sikerű könyvsorozat második kötete alapján készült film előzetesét.  Az Útvesztő folytatásában még különlegesebb vizuális világ és még fordulatosabb történet fokozza az eddigi izgalmakat. Hamarosan a mozikban!




Cartaphilus, Budapest, 2015
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632664453 ·  
Fordította: Havadi Krisztina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése