2015. szeptember 16., szerda

Csodalány

Jodi Picoult: Csodalány      






                    


"Nem kell elfogadnunk egymás hitét
...de el kell fogadnunk, hogy mindenkinek joga van abban hinni, 
amiben hinni szeretne."






Már megszokhatták a rajongók, hogy Jodi Picoult bizony nagyon bátor, merész témaválasztásai megragadják az olvasó képzeletét. Az eredetileg 1999-ben megjelent Csodalány esetében is így van ez. Sokszínű téma, alapos gondolkodásra serkent. Nem hátrány, ha az olvasó némi Biblia-ismerettel rendelkezik. Úgy még hatásosabb, mélyebb a tartalom. A könyv története a Bibliához hasonlatosan két könyvre van osztva. A fejezeteket fontos idézetek vezetik be.


Kedvelem az írónő munkáit, jó néhányat olvastam is. Vannak saját, személyes kedvenceim tőle. Mikor a fülszöveget böngésztem kissé félve fogtam az olvasáshoz: a családi válság valamiféle szent maszlaggal lesz leöntve, erre tippeltem, rosszul. Szerencsére a történet komoly és időtálló, remek szórakozást ad szívhez szólóan. Imádtam olvasni, bizony azt a bizonyos saját top listámat felborította, helyet kér a dobogón.

A történet szerint egy igazi családi idillbe csöppen az olvasó, ami rövid időn belül átcsap egy csúnya házasságtörésbe. Innen jönnek a problémák, előkerülnek a múlt hibái is. A hűtlenséget egy gyors válás követi, ami fenekestől forgatja fel a kis Faith és édesanyja Mariah világát. Mariah élete arról szól, hogy kislánya mellett legyen, akit rajongva szeret. Azon igyekszik, hogy mindig mindent megadjon neki és boldog gyermekkort biztosítson a lánykának. Ő szeretne lenni a tökéletes anya. Ehhez jó úton is halad. Segítségnek feltűnik a nagymama, aki a történések motorja is. Úgy áll a lánya és az unokája mellett, hogy az nem zavaró, nem telepszik rájuk, ugyanakkor minden támogatást, segítséget, szeretetet megad nekik. Humora ironikus, néha nagyon is! Egyik kedvenc karakterem volt a regényben. Csodálatos "feltámadása" adja a média figyelmének kereszttüzébe a családot.



Faith barátja, őrzője akivel beszélget és látja is az Istent. Nagy kérdés, hogy Isten-e a barátja, vagy mindez csak trükk, szélhámosság, egy magányossá vált és rémült kislány képzelgései. A stigmák megjelenése a testén csoda-e vagy pedig szülői bántalmazást sejtet? A hihetetlen gyógyulások, feltámadások csodák vagy pedig van rá magyarázat? Amit nem tudunk magunknak megmagyarázni, arra ráfogjuk: Csoda! Azt gondolom, hogy nem is kell mindig mindent érteni, tudnunk az okát. Mindenki hisz valamiben, ez nem kérdéses. Az csak finom mellékszál, hogy a kislány nincs megkeresztelve, anyja révén ugyanis zsidó. Nem járnak templomba sem. A meglepetéseket tovább fokozza Faith azzal, hogy kijelenti: Isten, nő! Az külön érdekesség, hogy mindhárom egyház képviselői feltűnnek, magyarázatot keresve. Jodi nem teszi le a voksát, nem akarja az olvasót befolyásolni. Mindenki a maga hite szerint próbálja értelmezni a történéseket. Senki nem akarja a másikat meggyőzni a maga vélt, vagy valós igazáról.

 Anyukája és a nagyi természetesen feltétel nélkül hisznek a kislánynak. Szó sincs egy szeretethiányos gyermek képzelgéseiről, semmi trükk, vagy szemfényvesztés. Még, ha hihetetlennek is tűnik, de így van. Fairh nagyon is tudatos, anyukájához ragaszkodik. Tetszett, hogy nem édelegnek, nem lett a kislány a kizárólagos főhős, Fath a tiszta gyermeki ártatlanságot képviseli. Anyukája élete, szerelme, és a csoda ténye fontosak a regény gondolatiból. Remek karakterekkel színesített, olvasmányos a történés.


Jodi remekül állít ellenpéldát is. Feltűnik a médiacápa, a show-műsoráról ismert Ian Fletcher. Valódi ateista, egész élete arról szólt, hogy bizonyítsa: Isten nem létezik!  Való igaz, neki is minden oka, jó oka van elméletének bizonyítására. Sok olyan tragédia árnyékolta be életét, hogy kételkedjen. Az ő életének is van egy nagyon szomorú titka. Ian a másik kedvenc szereplőm, hatalmas jellemfejlődésről tesz tanúbizonyságot!
Fokozatosan szorulnak háttérbe önös érdekei, a műsor nézettsége és a hír hatalma. Ahogy megismeri és megszereti Faith-et és édesanyját. Fokozatosan sodródik egymás felé a két magányos és szeretetre, megértésre vágyódó ember. Lassan, de biztosan találnak menedéket egymásnál, pedig megismerkedésük elég viharosra sikerült, hiszen ellentétes oldalt képviseltek.


A másik szál, nem meglepetés egy bírósági tárgyalás: Colin az apuka ráébred, kislánya nélkül nem teljes az élete és, ami minden válásnál megalázó: anyukát le kell járatni, hiszen nála nincs biztonságban a média miatt. Izgalmas macska-egér játék kezdődik a bizonyítékok terén. Valahol a bíró is észrevehetően Mariah és a kislány pártján áll. Az önzetlen anyai szeretet és a feltétlen gyermeki ragaszkodás egyértelmű. Sok váratlan és meglepő fordulat vár még a szereplőkre és az olvasóra. Szívmelengető, szép történettel ajándékozott meg Jodi Pucoult. Nem cukormázas, nincs súlyos, gyógyíthatatlan betegség, csak a szeretet és a hit ereje. Biztosan sok újabb rajongóval nő az olvasók tábora. A Csodalány újra a legfontosabb kérdéseket feszegeti. Van-e, hol a határ csoda és valóság között? Összeegyeztethető-e az orvosi hivatás és a vallás?Amikor a tudomány már többre nem képes, jön a csoda. Csak hinni kell!



Érdemes elolvasni, kell egy szeretetre, az egymás iránti elfogadásra, összetartásra biztató történet. Lehet hibás a gondolat, amiben hiszünk, de hinni és bízni kell. Mindegy, hogy fehér vagy fekete a bőröd, avagy sárga. Istennek, vagy Allahnak imádkozol, ha úgy érzed erre van szükséged. Kell, ott fent egy ország...  Az emberek azt hallják, amit hallani akarnak. Abban hisznek, amiben hinni akarnak.

Ami még feltűnt: már több fordító is fordította Jodi könyveit magyarra, ám most éreztem leginkább, hogy a hétköznapi beszélt nyelv és az irodalmi között nem volt akkora különbség. Nagyon szép és kerek mondatok, jól olvasható és élvezetes a fordítás, ami most Peiker Éva munkája. Élmény volt olvasni gördülékeny stílusát.



Jodi Picoult számos irodalmi díj birtokosa, eddig több, mint húsz kötet fűződik a nevéhez.  1992 óta jelennek meg regényei, a New York Times bestseller szerzője.
A Princeton Egyetemen tanult kreatív írást, ahol a férjét is megismerte. Vele és három gyermekükkel él egy New Hampshire-i kisvárosban. Főbb sikerkönyvei: A nővérem húga, Elrabolt az apám, Vezeklés, Sorsfordítók, Tizenkilenc perc, Gyere haza! Egyszerű igazság, Házirend.
Köteteit idehaza kizárólag az Athenaeum Kiadó gondozza.








5/5   



                                                                           



Köszönet a kiadónak!


Eredeti mű: Jodi Picoult: Keeping Faith
Eredeti megjelenés éve: 1999.   


Athenaeum, Budapest, 2015
568 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632934518 · 
 Fordította: Peiker Éva








3 megjegyzés:

  1. Nagyon egyformán gondolkodunk erről a könyvről. :) És Jodi Picoult-ról is. :) Bea

    VálaszTörlés
  2. Olyan nyugtató volt olvasni ! Jól esett a lelkemnek.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon kedvelem a könyveit,de még van amit nem olvastam el,felírtam a címeket köszönöm:)

    VálaszTörlés