2015. július 26., vasárnap

A három testőr

 Alexandre Dumas: A három testőr  
  


"Egy mindenkiért, mindenki egyért!"







A blog most induló új rovata kamaszkorom számomra egyik legkedvesebb és talán legmeghatározóbb olvasmányélményéről szól. Úgy gondolom ezt a könyvet illetve a belőle készült számtalan tv-s vagy mozifilmet mindenki látta. Remélem olvasta is, mert ez az a történet, amiben kaland, ármány és szerelem sok humorral jelenik meg. 13-16 év közt kihagyhatatlan, alap darab, ám később is remek élményt ad. Olvasás után minden kamaszfiú d'Artagnan akar lenni. A testőrök jelmondata pedig a hű barátság, önzetlen segítség, a becsület szinonimájává válik. Ez mindörökre bevésődik az olvasóba. 

Kamaszkoromban megesküdtem volna ez a világ legjobb könyve! Nagyon tudtam azonosulni a vidéki fiúval, aki testőr akart lenni. A három testőr barátsága, összetartása példaértékű. A történések kellően izgalmasak, kalandosak, humora van. Remek móka megmenteni a királynő becsületét! És ugye a gonosz bíboros ármánykodásai, a hatalomvágy… csodálatos, többször elolvastam. Minden benne van, ami egy kamaszt megfog, története okos, fordulatos, cselekményben gazdag, alkalmas arra, hogy megszerettesse az olvasást. Hősök, akikkel lehet azonosulni. A gonosz és gyönyörűséges Milady ármánykodása, sötét titka pedig még izgalmasabbá tette. Ő a történet legizgalmasabb alakja, szinte egy külön könyvet megérne az élete.  

Ez a regény Dumas talán legismertebb könyve a Monte Cristo grófja mellett.  Dumas nagy mesemondó, mesterien forgatja a szavakat. Nem véletlen, hogy több regényéből film is készült.  


Nézzük a történetet egészen röviden:  

A regény cselekménye a gyenge kezű XIII. Lajos uralkodása alatt játszódik. Abban a korban, amikor egymást érik a cselszövések, udvari intrikák, amikor nyom nélkül tűnnek el udvaroncok, katonák, gazdag polgárok, mert keresztezték a mindenható Richelieu bíboros útjait.  D’Artagnan 1625 áprilisában indul el Párizsba, hogy valóra váltsa legnagyobb álmát: testőr akar lenni. A regény főhősei a királyi testőrség három tagja  Athos, Porthos és Aramis és a vidéki, elszegényedett nemesi családból származó D’Artagnan. A három testőr, akik négyen vannak, hiszen a kalandosra sikerült megismerkedésük után a négy férfi elválaszthatatlan jó baráttá válik. Igazi összetartó, férfibarátság ez. A regényben megrajzolja Dumas mindegyik férfi portréját. Megismerjük addigi életüket, titkaikat, ki miért is került a testőrök soraiba.

A fiatal, kissé zöldfülű, tapasztalatlan  D’Artagnan idősödő szállásadójának csinos, fiatal feleségével, Constance Bonacieux-vel, azonnal szerelembe esik. A hölgy nem másnak, mint Ausztriai Anna királynénak a  varrónője és bizalmasa. Házasságuk XIII. Lajossal boldogtalan, a királyné az angol főminiszterrel, Buckingham herceggel flörtöl. Constance és D’Artagnan segítenek nekik találkozni, amikor a királyné könnyelműen megajándékozza lovagját bizonyos gyémántfüggőkkel, amelyeket eredetileg férjétől, a királytól kapott... ez adja a regény alaptörténetét, hiszen beépített kémeitől a bíboros tudomást szerez az ajándékról, és fondorlatos bosszút tervez a királyné ellen.

Bepillantást kapunk az udvari intrikákba, feltűnik a szerelem, a bosszú, és cselszövésekben sincs hiány.  D’Artagnan és barátai elindulnak Londonba, hogy visszakérjék a gyémántokat Buckinghamtől. Az út tele van a bíboros csapdáival. Athos, Porthos és Aramis súlyosan megsérül; csak D’Artagnan érkezik meg Angliába. Visszaszerzi az ékszereket, és elviszi Anna királynénak, épp időben, hogy megmentse a becsületét. A bíborosra olyan nagy hatással van mindez, hogy meghívja D’Artagnant a saját csapataiba, ám a fiú nem fogadja el az ajánlatot... A bíboros bosszúja hamar elérkezik: következő este Constance-t elrabolják...
Közben megismeri Milady de Wintert, nehezen tud ellenállni a nő bűverejének, bájának. Érzi, gyanítja, hogy a Milady a bíboros kéme, már majdnem besétál a csapdába. Amikor mégis a Miladyvel tölti az éjszakát felfedezi a nő rejtegetett titkát: észreveszi, hogy a Milady vállába liliomot égettek, ami a bűnösök jele. Eszébe jut egy történet, amelyet Athos mesélt neki egyszer, és megdöbbenve jön rá, hogy a Milady nem az a nemes angol hölgy, akinek hitte, hanem valójában Athos halottnak hitt felesége...  

A sok kaland és fordulat mellett történelmi igazságokra is bukkanhatunk a regényben: a hugenották elleni harc La Rochelle -ben, a Franciaország és Anglia közti háború, Buckingham hercege meggyilkolása a fanatikus puritán John Felton által. A történetnek remek hátteret ad a történelem. Valós helyzetek, alakok teszik hitelesebbé a regényt.

A sok-sok kaland  után egyedül d’Artagnan marad testőr, Athos visszavonul a birtokára, Porthos feleségül vesz egy gazdag özvegyet és letelepedik valahol vidéken, Aramis pedig pap lesz. Életük azonban még egyszer összefonódik a Húsz év múlva lapjain, és a Bragalonne Vicomte című regényekben. Dumas-nak ezt a három könyvét együtt D'Artagnan-románcoknak is nevezik. Franciaországban emlékmű is őrzi a négy barát emlékét.

A három testőr többféle fordításban is elérhető. 







Alexandre Dumas, teljes nevén Dumas Davy de la Pailleterie (1802. július 24. – 1870. december 5.) francia író, legismertebb művei kalandos történelmi regények, amelyek a világ legolvasottabb francia írójává tették. Több regényéből (például a Monte Cristo grófja és a D’Artagnan történetek) készült filmadaptáció, de írt színműveket, újságcikkeket is, és rengeteg emberrel levelezett. Apai nagyanyja fekete rabszolganő volt. Dumas számos szellemíró segítségét is igénybe vette. Közülük a legismertebb Auguste Maquet volt. Maquet vázolta fel például a „Monte Cristo grófja” cselekményét, de fontos szerepe volt „A három testőr”-nek és folytatásainak, illetve Dumas sok más regényének megírásában is. Amikor együtt dolgoztak, Maquet találta ki és vázolta fel a cselekményt, Dumas pedig kidolgozta a részleteket, párbeszédeket, és a befejező részeket. Strómanjait mindig becsülettel megfizette, nevüket feltüntette - volt, aki megpróbálkozott az önálló írással is, furcsa, de Dumas nélkül nem mentek semmire. 
Egyik legjobb barátja Victor Hugo volt - az ő kávéházi asztaluk volt a romantika központja (Alfred de Vigny is a baráti körhöz tartozott, olyannyira, hogy a mindig előkelő modorú Hugóról mintázta Dumas Athos figuráját, a mindig nagyevő, társainál rendetlenebb Porthos ő maga volt, a rejtélyeskedő, szertartásosan vallásos Aramis modellje pedig Vigny.) Összes művei - regények, drámák, emlékiratok, novellák - végül több mint 300 kötetben jelentek meg.   


Eredeti mű: Alexandre Dumas: Les trois mousquetaires
Eredeti megjelenés éve: 1844  


 
Európa, Budapest, 2010
688 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630789875 ·  
 


3 megjegyzés:

  1. Nem tudom az előző két komment el ment e, mert a Gmail néha nálam ledob(és Bloggerben meg azon keresztül tudok bejelentkezni), és csak Explorerben tudok kommentet írní, sehol máshol(se Firefoxban, se Chromeban.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amúgy azt írtam volna, hogy a testőrregényekből két kedvenc feldolgozásom van, a Vasálarcos, meg a 2014-es Muskétások című sorozat, amiből jövőre jön a harmadik évad.

      Törlés
  2. Köszi!
    Ajánlanám a régi, Faye Dunaway alakításában a Miladyt Ha jól rémlik olyan 1973-74-es film.

    VálaszTörlés