2015. július 24., péntek

Sír a hegyekben

Hjorth & Rosenfeldt: Sír a hegyekben
(Sebastian Bergman 3) Hűű… aztaaa..! Na, ez odavágott! Úgy kellett már egy ilyen olvasási élmény, mint egy falat kenyér.  Az előző két kötet ismeretében pedig biztos voltam benne, hogy ez a rész sem fog csalódást okozni és nem is okozott.
A remek borító mögött egy végig kidolgozott, részletgazdag, történet van, ahol érdekesen izgalmasak végre a magánéleti szálak is. A skandináv krimik egyik fő jellemzője, hogy a szereplők, nyomozók életét, problémáit is alaposan megismerhetjük. Ahogyan Lackberg, Nesbo vagy Indridason hőseit is közeli ismerősöknek érezhetjük, úgy a szerzőpáros által megálmodott nyomozócsoport is az olvasó életének részese lett. Élén kedvenc profilozónk a szexmániás, apaszerepre vágyó, magányos Sebastian Bergman áll.

Az előző történet A tanítvány egy börtönbüntetését töltő, pszichopata sorozatgyilkos esetét mutatta be. Ha filmes hasonlattal élnék az volt A bárányok hallgatnak, a mostani pedig talán a Mint a kámfor vagy a Nyomtalanul. Az egyéni megítélés kérdése, hogy egy pszichopata történet mennyivel izgalmasabb, feszültebb. Itt jó néhány nyom nélkül eltűnt embereket keresünk. Nekem ez a történet is tetszett, vitt végig, nem tudtam letenni. Elismerem, talán a krimiszál nem olyan erős, mint az előző esetben, kevésbé véres, de annyira remekül szőtték a szálakat, hogy a nyomozás mellett sok más történés adott okot gondolkodásra.


 Erős kezdéssel indít a történet. Egy bérgyilkosnő munkájába kapunk bepillantást. A felmerülő "probléma" a történet végére nyer értelmet és kap nagy hangsúlyt. Erről többet nem is árulok el, talán annyit: 2003-ban járunk.

 A múlt nagy titkai előbb-utóbb felszínre kerülnek. A jelen egyik legnagyobb társadalmi kérdése adja a nyomozás egyik szálát. A menekültek.
Társadalmi problémának rögtön itt van a fiait egyedül nevelő Shibeka. A Svédországba betelepült afgán család feje Hamid, egy réges-régi napon nyomtalanul eltűnt egyik rokonával együtt. Hosszú évek teltek el, Shibekát a remény éltette és a fiai. Hamid nem hagyta volna ott őket, tudja, érzi az asszonyok ősi ösztönével, hogy férje eltűnése mögött valami más lehet. Bizonyítéka azonban semmi nincs. Az ügy állambiztonsági kérdéseket is felvet, a titkosszolgálat is beavatkozik. A miértre meglepő választ fogunk kapni.

A vadregényes Jämtlandon két barátnő túrázik, amikor egy folyóvölgybe érve egyikük megcsúszik, és hirtelen megkapaszkodik valamiben, amiről kiderül, hogy nem más, mint egy csontváz keze. A királyi gyilkossági nyomozóhatóság remek csapat. Torkel Höglund vezetésével váratlanul nagy feladatot kapnak. A terület feltárása során hat holttestre bukkannak... annyit elárulok: a két eltűnt afgán nincs köztük.

Addig azonban sok egyéb fordulat színezi a történetet. Jó tíz évre visszamenőleg kell nyomokat találniuk a nyomozóknak. Pici mozaikokból, sokszor egészen jelentéktelennek látszó, összefüggésekre bukkannak.
Képbe kerül egy túrázó holland házaspár, ők is eltűntek, egy régi autóbaleset és egy olyan "Szarka", aki segítségnyújtás mellett meglopja az áldozatot. A több szálon futó cselekményben egy oknyomozó újságíró az, aki segítséget ad Shibekának. Az afgán néphagyományok szintén érdekes színei a kriminek. Az évekig tartó reménytelen várakozás után Shibeka bizonyosságot akar. Megható még és remek karakter a nagyfiú alakja. Ő lép apja helyébe, segít az anyjának az igazság kiderítésében. Tizenhat évesen ő lesz a családfő, a döntéshozó.

A tanítvány végén félbemaradt magánéleti szálak most itt folytatódnak. Nagyon jól bonyolítják a szerzők a szereplők életét, és újabb fordulatokat építenek szinte mindenki életébe. Sebastian a véletlen segítségével közel kerül lányához. Vanja élete nagy álmára vár: FBI tanfolyamra jelentkezik Amerikába. Erre minden esélye megvan, okos és rátermett, igazi apja lánya. Sebastian azonban meglepő módon nem annyira örül.
Bevallom, ez a húzása nagyon nem tetszett. Önző volt és a saját vágyait nézve meglepő dolgot tesz. Nem igazán való apának. Ebből még lesz probléma a későbbiekben, gondolom. Vanja pedig nem kicsit lesz -joggal- mérges rá.

Elinor is jelentős szerephez juttatja magát. Ő Sebastian alkalmi kapcsolata A tanítványból. Nos, nem kicsit kavarja össze a dolgokat. A hölgy szerelmes és ragaszkodik Sebastianhoz, aki viszont nagyon szabadulna tőle. Van ok tehát bőven, egy remek szórakoztató krimit olvashattam. A megoldás a könyv háromnegyedéig távolinak tűnik, majd a végére nagyon felpörögnek az események.  Minden részlet világossá válik, helyére kerülnek a mozaikok. Remekül kapcsolták össze az eseményeket. A befejezés erős, még az utolsó sorok is nagy fordulatokat hordoznak. A lezárás itt is nagyon ütősre, drámaira sikerült. Kifejezetten azt az érzést idézte bennem, mint A tetovált lány második része: hol a folytatás? Kérem azonnal! Remélem hamarosan olvasható lesz idehaza is.

A Sír a hegyekben egy remekül megírt, kerek történet. Kevéssé véres, de ez ne baj. Sok csavarral, érdekességgel, emberi kapcsolatainkról. Nagyon jó! Tényleg remekül szórakoztam, jó kikapcsolódás volt számomra. A szerzőpár hozta a szintet ezúttal is, nálam kedvencekké váltak. Akár a Könyvfesztiválon is örömmel látnám őket.

Köszönöm Animus!

5/5.
Michael Hjorth 1963-ban született, producer, rendező és forgatókönyvíró. Az ő nevéhez fűződik például a Henning Mankell regények megfilmesítéseihez írt forgatókönyvek.
Hans Rosenfeldt 1964-es évjárat, szintén forgatókönyvíró, valamint Svédországszerte ismert rádiós és tévés műsorvezető. Első közös munkájuk az Ingovány 2012-ben került a hazai könyvesboltokba, majd  A tanítvány 2014-ben.  


 A svéd kiadás borítója

Animus, Budapest, 2015
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243275 · Fordította: Bándi Eszter
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése