2015. április 26., vasárnap

Szörényi 70!

Szörényi 70!


                         
Április 26-án 70 éves SZÖRÉNYI LEVENTE beatzenész, énekes, gitáros, zeneszerző, az Illés együttes, majd a Fonográf frontembere. Több tucat sikeralbum és színpadi darab szerzője, előadója. A Kossuth-díjjal kitüntetett Levi szombaton a Millenárison dedikálta a frissen megjelent életrajzi könyvét. Nekem is.


Szörényi Levente (teljes nevén: Szörényi Levente Bálint,   Szörényi Gyula festőművész, grafikus, főiskolai tanár és Paul Veronika gyermekeként született Gmunden, Ausztria, 1945. április 26-án. Kossuth és Erkel-díjas zeneszerző, gitáros, énekes, szövegíró. Jelentős részt vállalt a magyar beatzene megteremtésében. Illés Lajossal és a Tolcsvay fivérek zenekarával együtt, nevéhez fűződik a Kárpát-medence népzenéjének és a modern beat-/rockzenének a házasítása. Ezáltal sokat köszönhet a munkásságának a népzene népszerűsítésének ügye.

1964-ben ismerkedett meg Illés Lajossal, aki később többször is hívta vendégszerepelni a bercsényis Illés bulikra. A koncertek sikere nyomán aztán Illés Lajos  felkérte, hogy csatlakozzon a frissen átalakult zenekarához. Levente aztán végül azzal a feltétellel, hogy bátyját, Szabolcsot is hozhatja, elvállalta a felkérést.
Így született meg a legendássá váló ILLÉS együttes. 
Az 1966-os Táncdalfesztiválon szerepeltek a Még fáj minden csók című dalukkal, amellyel második díjat nyertek. 1968-ban az Amikor én még kissrác voltam című dalukkal első helyen végeztek, a fődíjon kívül még 5 díjat kaptak. A sikersorozat 1973-ban az együttes felbomlásával ért véget. Utolsó közös lemezük stílszerűen a Ne sírjatok lányok! címet kapta. Néhány legendás Illés-dal: Ne gondold, Eljöttél, Az utcán, Good-bye London, Little Richard, Légy jó kicsit hozzám, Keresem a szót, Miért hagytuk, hogy így legyen, Sárga rózsa.
Néhány népszerű Illés-sláger: Ne gondold, Még fáj minden csók, A utcán, Keresem a szót, Eljöttél, A szó veszélyes fegyver, Amikor én még kissrác voltam, Miért hagytuk, hogy így legyen, Good bye London, Légy jó kicsit hozzá, Little Richard.

A Cultura Magazin cikke csak engedéllyel másolható.
Néhány népszerű Illés-sláger: Ne gondold, Még fáj minden csók, A utcán, Keresem a szót, Eljöttél, A szó veszélyes fegyver, Amikor én még kissrác voltam, Miért hagytuk, hogy így legyen, Good bye London, Légy jó kicsit hozzá, Little Richard.

A Cultura Magazin cikke csak engedéllyel másolható. Ekkor jelent meg Levente első szóló albuma az Az Utazás című lemez is. A  felvételeket a már alakulóban lévő FONOGRÁF együttes, és az Illés együttes tagjai, -Illés Lajos kivételével- készítették. A lemez stílusa eltér az Illés együttes stílusától, a country zene beépítési kísérlete a beatzenébe. A lemez sikerdalai a címadó dal mellett: Dal az ártatlanságról, A lány, akit szerettem, Az angolna, Életrajz. Ezen a lemezen jelent meg a Fonográf későbbi sikerdalának számító Vidéki kislány fal is. A lemez szerepel a Minden idők legjobb magyar lemezei listán. Ezzel a borítóval ismert:

A Fonográf alapító tagja, zeneszerzője és énekese volt, 1974-1984. között létezett az együttes. Zenéjük kapcsán egy hetvenes évek végi reklámkampány miatt a country-rock-ot szokták emlegetni, ám valójában a kor szinte minden zenei irányzata hatott rájuk. A Fonográf-stílus jellemzői: countryrock, hard rock és progresszív elemek, bonyolultabb dalok, nagyívű gitárszólók, tökéletes vokál és hangszeres játék. A zenekar hivatalosan soha nem oszlott fel, noha 1984-ben megtartották a búcsúkoncertjeiket. Ez  három telt házas sportcsarnok-beli koncertet takar. 5 sorlemezük jelent meg, 1978-ban az Útközben volt az utolsó Fonográf album, ami a már említett listán a 10. helyen áll. A Jelenkor című 1984-es albumot előbb betiltották, majd agyonhallgatták és eldugták az üzletekben....


Készítettek lemezeket Koncz Zsuzsának (hetet), együtt dolgozott Kovács Kati, Halász Judit és Sebestyén Márta lemezein is. Több filmzenét is írt, többek közt: Eltávozott nap, Ezek a fiatalok, A Kenguru, A Trombitás zenéit is Ő jegyzi. 
1980–ban jelent meg a „Szörényi–Bródy Az első 15 év” című 360 oldalas könyv a Zeneműkiadó gondozásában Koltay Gábortól, amely a zenekar történetét foglalja össze.  A sok egyéb más munkák miatt a zenészek külön utat jártak, ami a Fonográf végét is jelentette. Ekkor került a boltokba második szólólemeze a Hazatérés is, ahogyan szerzőtársa Bródy János szóló lemeze is ekkor jelent meg.

Az Illés együttes újraéledésére 1981-ben került sor. A KONCERT címmel erről mozifilm is készült. Számtalan sikeres rockopera és színpadi mű szerzője:  1982-ben nagy sikerrel bemutatták a Kőműves Kelemen című rockballadát, amelyet több évig játszottak. A legsikeresebb, az István, a király amit 1983-ban mutattak be a városligeti Királydombon. A daraboz azóta is sikerrel játsszák mindenfelé, elkészültek a további részei is. Színpadi műveit élvonalbeli művészek adják elő. Sokak számára a Szörényi-művekben való szerep adta a kiugrási lehetőséget, az országos ismertséget, a későbbi karrier lehetőségét.(Varga Miklós, Vikidál Gyula).

A műveivel a klasszikus és a könnyűzenét elválasztó határvonalat rendre átlépő alkotó a magyar rockzene emblamatikus alakja., zenéi meghatározóak. 2003-as darabja: a Jankovics Marcell által készített animációs filmhez írott zenéből készült zenekari szvitet, valamint a Wass Albert szövegére komponált Elég volt, című kóruskantátát is kiemelném.

Munkássága elismeréseként 1983-ban Erkel Ferenc-díjat kapott, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 1996-ban a Huszka Jenő Életműdíjat vehette át, 2000-ben megosztott Kossuth-díjat kapott az Illés együttes tagjaival. 2003-ban Prima díjat, 2012-ben Jubileumi Prima Primissima díjat kapott, 2010-ben Budapest díszpolgára lett.

Az életét összefoglaló, munkásságáról teljes képet adó frissen megjelent könyv sok érdekességet, háttérinformációkat is tartalmaz. Stumpf András jegyzi a Trubadúr Kiadónál jelent meg néhány napja.  Alcíme, mi más is lehetne? Rohan az idő. A könyvről itt bővebben! Katt. 

Isten éltesse jó egészségben Leventét!  Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése