2014. október 5., vasárnap

Az ember, akit Ovénak hívnak

Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
                                                                                       






Aztakutyafáját! Le vagyok nyűgözve! Régen olvastam ilyen nagy hatású könyvet!

Talán Ove történetében semmi különös nincs, és mégis éppen ettől remek. Emberi, tragikomikus mese napjainkból. Ove nem rossz ember, sőt! Csupán idegesítően ragaszkodik saját és a társadalmi szabályokhoz.  Ove 59 éves. Saabot vezet, ami számára egy világnézet. Elnézően lenéző a véleménye mindazokról, akik képesek Volvót, vagy pláne valami lehetetlen külföldi márkát vezetni svéd létükre.


Ove elvesztette a feleségét. Sonja volt az egyetlen ember, aki igazán szerette és megértette őt. Aki mellett fontosnak érezhette magát. Az egyetlen nő. Negyven évig. Akihez ő is kitartó szeretettel ragaszkodott. Sonja az élete biztos pontja volt. Ove saját világa összeomlik. Nem sokkal később Ovét munkahelyén idő előtt nyugdíjazzák. Nem csoda, ha az ég beborulni látszik felette. Értelmetlenül üresnek érzi napjait. Tétlenségre van ítélve. Egyedül van. Ove meg akar halni.

Ove naponta látogatja Sonja sírját, kedvenc virágait viszi neki. Beszélget vele. Beszámol minden történésről, fontos dologról. Az emberekről a sorházban, ahol negyven évig közösen éltek.
Arról, hogy mennyire megváltozott a világ körülöttünk. Mesél arról, hogy az új szomszéd, még tolatni sem tud utánfutóval... Innen indul el a kalandok sora.

Ezekből a "beszélgetésekből" megismerjük az életüket, személyiségüket, tragédiájukat.
Példamutató szeretetben élték le egymással az életüket. Nem spoilerezek, nem írok ezekről.
Érdemes elolvasni ezt a könyvet. Sírva nevetős, torokszorító. Néha egyszerre mindkettő.
Nagyon szerethető minden szereplő. Ilyen és hasonló alakok élnek a szomszédainkban, találkozhatunk velük az élet színpadán. Ha figyelünk rájuk. Ha félre tudjuk tenni meglévő beidegződéseinket. Maró gúny és igazi szatíra ez a fogyasztói társadalomról is.

"Az emberek mindig azt állítják, hogy Ove fekete-fehérben látja a világot. A lány pedig színes volt. 
Ő volt Ove összes színe."

Ove és szomszédai pergővé és nagyon mozgalmassá teszik a történetet. Akár a fiatalok, Jimmy, Mirsad és Adrian, vagy a másik baráti házaspár Anita és Rune életével is megismerkedhetünk.
Rune a Volvo-ra esküdött egész életében. Ovéval való kisded játszmáik egyik forrása ez volt. 

Minden karakter igazi emberi érzéseket képvisel és ezzel sok sok apró, de fontos kérdést is felvet.
Nem csak a szomszédok egymáshoz való viszonyáról, hiszen a békés egymás mellett élés okán óhatatlanul is belelátunk a másik életébe. Az elfogadás és a megértés különösen fontos.
Apa-fiú kapcsolatokról, összetartásról és szeretetről szól Ove és barátainak története.
Igazi életpillanatok ezek. Ove felnőtté válása pedig megmagyarázza minden későbbi tettét.
Az aktakukacokról és a bürokráciáról való véleményét mélyen osztom én magam is.

Az ember, akit Ovénak hívnak, és a macska, akit Ernestnek, különös kapcsolatban vannak.
Ove nem is szereti a macskákat, mert megbízhatatlanok szerinte. Mégis, valami Sonjára emlékezteti benne. Befogadja, ahogyan Mirsad is otthonra lel nála. Ove segítőkész ember, még ha
ez elsőre nem is tűnik úgy. Megtanítja vezetni a szomszéd állapotos feleségét, a saját Saabján beviszi a kórházba a "mamlaszt", aki még egy ablakot sem tud kinyitni, hiszen informatikus. Inkább képes leesni és lábát törni az Ovétól kölcsönkapott létráról...

Az új szomszéd, Patrick és iráni felesége Parvaneh három és hétéves lánykái is fontos szereplők. Igazi gyerekek, ez különösen a kórházi jelentben csúcsosodik ki. Ennél a résznél hosszan és szívből tudtam jót nevetni, ami rég volt már olvasmány esetén. Remek karakterábrázolása van minden szereplő esetében.

Nem kell mondanom, hogy Ovét a szomszédok egyszerűen vagy véletlen, de nem hagyják meghalni. Mindig történik valami, még ha ezt a véletlenre fogják is. A mogorva, magának való alakból kihozzák a szeretetet, feladatokat kap. Ez éltető elem lesz Ovénak.  Hiába készül különböző módon, igen alaposan az öngyilkosságra, hogy végre újra Sonjával legyen, mindig rátörnek a semmit nem gyanító szomszédok. Szükségük van rá. Ove ezermesterségét jól kamatoztatja: mindig akad valami, ami elromlik, egy csavar, ami ki, vagy éppen beszorul.Ő pedig enged a szelíd erőszaknak. Tartozik ismét valahová. Számítanak rá.

Hogyan zárul a történet? Mi is lesz a végkifejlet, mire tanít bennünket Ove? Olvassátok el!
Az élet valóban figyelemre méltó dolog. Számomra az idei év egyik legjobb könyve.
Mind stílusában, mind felépítésében élmény volt olvasni. Hangulata is jól érezhető a remek fordításnak köszönhetően.

A  kiadó kinek is ajánlotta ezt a könyvet:
Ajánljuk szomszédoknak, ezermestereknek és kétbalkezeseknek, morcosaknak és életvidámaknak ezt a nagyszerűen megírt, mély emberismeretről tanúskodó, hol nevettető, hol torokszorító történetet, amely minden idők egyik legnagyobb könyvsikere a kilencmilliós Svédországban 600.000 példány kelt el eddig a műből.
Én megértem és nem is csodálkozom ezen. Jó volt Ovét megismerni, olvasni róla és szomszédjairól.
Hiszen kicsit mindnyájunk szomszédai is.

Kinek is köszönhetjük Ove kalandjait? 
Fredrik Backman 1981-ben született, debütáló regénye, Az ember, akit Ovénak hívnak 2012 őszén jelent meg Svédországban, és még 25 országban aratott óriási sikert.
Magyarországon szeptemberben az Animus Kiadónál jelent meg.

         


Második regénye, a My Grandmother Sent Me to Tell You She’s Sorry 2013 szeptemberében látott napvilágot. Fredrik úgy tervezi, évente írni fog egy könyvet. Stockholm külvárosában él a feleségével és két gyermekével.
Bizakodva várom a következő magyar nyelvű megjelenést.

5/5.


Köszönet az Animus csapatának!



Animus, Budapest, 2014
336 oldal · ISBN: 9789633242384 · Fordította: Bándi Eszter

3 megjegyzés:

  1. Nagyon vártam már, hogy elolvashassam és nem csalódtam. Nevettem, kacagtam, elgondolkodtam, sírtam... Gratulálok az írónak és a fordítónak is. Az utóbbi időben fedeztem fel a skandináv írókat, eddigi kedvencem Jo Nesbo volt. Azt hiszem Fredrik Backman és Ove helyet követel az élen. Jogosan :D Várom az újabb könyveket!

    VálaszTörlés
  2. Mintha Rejtő Jenő visszatért volna!
    Régen olvastam ilyen szórakoztató, mély érzésű könyvet!

    VálaszTörlés