2014. október 1., szerda

Gertruda esküje

Ram Oren: Gertruda esküje 




„Vannak jó keresztények és rossz keresztények, s vannak jó zsidók és rossz zsidók – mondta. – A legfontosabb, hogy jó emberek-e, akik szeretni fognak, és akiket szeretni fogsz."


                                                                             


Ram Oren ma valószínűleg a legnépszerűbb izraeli író, akinek könyveiből csak Izraelben egymillió példány fogyott eddig.  A tényregényként jegyzett Gertruda esküje az idei olvasmányaim egyik legmegrázóbb, ugyanakkor legmaradandóbb élményét adta. A könyv története olvasmányos és beszippant. Nem könnyű, nem vidám. Nem is lehet, hiszen a holokauszt adja az alapot hozzá.
A háború nem a kedvenc témáim közé tartozik, mégis kíváncsivá tett a könyv története és nem bántam meg! Olvasmányélmény volt a javából. Fontos és elgondolkodtató mű. Fordulatos és nagyon emberi, furcsa lehet, ha azt írom: szép történet. Ami ráadásul még igaz is.

Mindenkinek jó szívvel ajánlom. Ezt nem csak az érdeklődőknek, de mindenkinek el kellene olvasnia! Okulásul, hogy ne történhessenek meg újra ilyen társadalmi és emberi drámák.
Vigyáznunk kellene a világra. Nem gyűlölködni, viszályt szítani. Úgy élni, hogy a békés és boldog élethez a jogát mindenki megtalálja. Elkerülni egy újabb világégést, borzalmat.

Ram Oren a holokauszt két különböző, emberi drámáját szőtte lebilincselő módon össze. A szerző írásának hála, az események peregnek az olvasó szemei előtt. A sok párbeszéddel és eredeti fényképekkel megjelent könyv így még hitelesebb, kiemeli életrajzi elemeit. A korabeli történelmi események is megjelennek a történetben: a "Kristályéjszaka" leírása dokumentum értékű.

Röviden a tartalomról:
 Gertruda Babilinska a keresztény nevelőnő többször is saját élete kockáztatásával menti meg a lengyel zsidó házaspár egyetlen gyermekét. A család drámáján keresztül követhetjük nyomon a világháború kitörését, annak pusztítását. Emberi sorsok villannak fel a történet során. Az esztelen gyűlölet és a népirtás borzalmai döbbenetesek még olvasva is. Ők ezt át, szerencsével pedig túlélték.

                           
A varsói zsidó család egyetlen gyermeke Michael Stolowitzky története izgalmasan kapcsolódik össze Karl Rink SS százados életével. A német férfi, aki szerelemből házasodva zsidó nőt vesz feleségül, majd a gazdasági válság idején belép a pártba, és SS tiszt lesz... Több, mint érdekes életút vár rá is. Naivan hisz az eszmében, hogy "elnézik" neki a felesége vallását, és ő maga sem hiszi, hogy ez események ennyire drámai fordulatot hoznak nem csak az ő, de az egész világ életébe is.
Feleségét sem tudja megmenteni parancsnokai karmaitól, csupán a kislányát. Később már lehull a szeméről a hályog, menti és segíti az embereket.

A Gertruda esküje mégsem elsősorban a szenvedésről, hanem az emberségről, a túlélésről és az odaadó feltétlen szeretetről szól. A híres Exodus hajó egyetlen katolikus utasaként is elhíresült Gertruda Babilinska, valamint Karl Rink SS-százados emberségének hála, az ötéves korában elárvult Mike elkerülhette a lágerek poklát. Hihetetlen sok gyötrő kaland után 1947-ben nevelőanyjával elindulhatott Izrael felé. 

  
                                              Az Exodus hajó


 A többi is történelem: az Exodus utasait visszatoloncolták Ciprusra, majd Franciaországba. Megrázó az utazás leírása, körülményei.Valóban hihetetlen menekülésük volt. Emberi drámák sora olvasható a lapokon.
Gertruda és Mike végül szerencsésen eljutnak Izraelbe, de addig még többször is el akarják szakítani őket egymástól. Példaértékű az asszony szeretete és kitartása. Az élet kárpótolta, Gertruda hátralévő életét boldogságban jó egészségben élhette meg. 
Michael Stolowitzky, a nevelőnője által megmentett zsidó kisfiú ma már természetesen felnőtt ember. Magyarország a tizenegyedik ország, ahol nagyszerű történetükkel találkozhatnak az olvasók.
     
                            




Atlantic Press, Budapest, 2014
352 oldal · ISBN: 9786155332562 · Fordította: Szántó András



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése