2013. május 23., csütörtök

Véres tél

Mons Kallentoft: Véres tél 

Skandináv krimi a javából.  Több is mint egy sima krimi, regény sok-sok lélektani elemmel fűszerezve.

Mons Kallentoft svéd író nemzedékének egyik leghíresebb tagja. Idén negyvenöt éves. Pályája későn indult, első regényéért azonban máris elnyerte a svéd írószövetség díját. Negyedik könyvében alkotta meg Malin Fors nyomozónőt, aki a linköpingi rendőrségen dolgozik. Azóta hat regényt írt róla. Még négyet tervez. Ezzel a sorozatával világhírű lett: huszonhárom nyelven jelent már meg krimije.

Nálunk is nyár végére ígérik a sorozat folytatását a "Halálos nyár" címmel. 

 A Véres tél legegyedibb tulajdonsága abban rejlik, hogy a halott ember gondolatai, érzései végig követik a nyomozást. Roppant érdekes olvasni ezekről a gondolatokról már ettől is különlegessé válik a történet. A sok háttér információkból talán kihagytam volna, minden rendőr házassági, magánéleti válsággal küzd, minden skandináv krimiben....?  Persze, így kerekebb a történet. 

Érdekes szín az öregasszony, az anya figurája, ahogyan összetartja, irányítja a családi klánt. Itt is leginkább a múltban elkövetett bűnökért kell most a jelenben felelni. A nyomozónő szimpatikus figura, elszántan, kitartóan keresi a válaszokat, miközben a saját életét próbálja rendbe szedni. Még mindig szereti a volt férjét, és ez a vonzódás kölcsönös. Keresik egymáshoz a visszautat. Kriminél szokatlanul erős az érzelmi szál a regényben. Végig érezni a skandináv telet, a hideg hó vakítását, a lapok jól visszaadják a hangulatot.

A sztori sem előre kiszámítható, érdekesen kanyarognak a szálak. A jelen titkai a múltból erednek. Az érdekes végkifejlet sem marad el.

Az izgalmas sorozat első darabja ígéretes kezdés. Nekem a kissé hátborzongatóra sikerült, meghökkentő borító is tetszett! Remekül illik a könyvhöz.

Részlet a könyv fülszövegéből:

" Linköpinget végtelen erdő és pusztaság veszi körül. Az elszigetelt kis településen mintha megállt volna az idő. Az itt lakók pedig csak saját szabályaikat hajlandóak követni. Emberemlékezet óta nem volt olyan hideg, mint azon a februári éjszakán, amikor nem messze a várostól egy fáról lógó, meztelen,  kegyetlenül megcsonkított, véres hullára találtak..."

Köszönet a Libri kiadónak az izgalmakért!

Libri, Budapest, 2012

538 oldal · ISBN: 9789633101599

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése