2013. május 4., szombat

Adél és Aliz

Fábián Janka: Adél és Aliz

                                                 


Az írónőtől ez az ötödik olvasásom. Eddig is színvonalasnak tartottam, szórakoztató, olvasmányos írásaiért, amit remekül helyez történelmi keretbe. Emma trilógiája is ötcsillagos, de amennyiben lehet fokozni új regénye toronymagasan a legjobb nekem, eddigi olvasásaim közül.


Hangulatában komorabb, nincs semmi rózsaszín felhő, a szerelmi szál sem nyálasodik el, amolyan édesen bús, mint egy korabeli sláger. Ennek a könyvnek kimondottan komoly a hangvétele, talán a rajongókat is meglepi, megosztja. Nekem az Emma fiai-t juttatta eszembe, azt hozta. Azért nem kell megijedni, olvasmányos, izgalmas kikapcsolódást fog nyújtani minden eddigi olvasónak. Remélem még hoz is újabb érdeklődőket. Nézzük a mesét, spoiler mentesen:
A Prológussal úgy indít, mint amikor váratlanul kap egy pofont az ember! Erős, hatásos kezdés! Lenin-fiúk, egy ártatlan fiatalember hiába könyörög az életéért a Duna-parton...
Ami a történelmi hátteret adja: az elbukott kommün után járunk, az 1919-es év nyárutóján. Itt veszi kezdetét Adél és Aliz története. Sejthető, hogy a meggyilkolt férfinak fontos szerepe van, ám ez igazán a vége felé kap nagy hangsúlyt. Bár, a szemfüles olvasó rájöhet, ki is volt a férfi.

Erzsébet Leányiskola és Kollégium, ahol a két leányka találkozik. Osztálytársak lesznek.  Már a két megérkezés az iskolába sokat elárul a két különböző hátterű lányról.
Adél: makacs, akaratos,karakteres teremtés, míg Aliz a vidéki kis naiv, szende, jól nevelt  kislány.


"– Szép név – mosolyodott el Aliz. – Igazán…nem lehetnénk mi barátnők? – kérdezte tétován, félre hajtott fejjel. – Mindkettőnk neve A-val kezdődik, és négy betűs. Ez akár jó előjel is lehet, nem gondolod?"

Így indul a testi-lelki barátságuk, amit végig valami feszült ellenszenv, irigység is beleng, legalábbis Adél részéről. Érdekes rész, sőt, megdöbbentő, amikor ráveszi Alizt egy új frizurára...
Ízelítőt kapunk a bentlakásos iskola életéből, hangulatából, mind a tanárok, mind az igazgatónő,
mind pedig a tanulók oldaláról. Fontos szereplő az iskola kertésze, Nagy Iván, mint egyetlen fiatal férfi a sok nő közt... Szerelmi három és négyszögek, ármánykodások tarkítják a történetet.
Háttérben a besúgók, a Trianon utáni szétszakadt ország hangulata, a bosszúért kiáltó uralkodó osztály, Rákosi pajtás, Kun Béla teszik hitelesebbé a képet.

Nagyon szépen beépül a történetbe az elhíresült "frankhamisítási" botrány! Ezt külön kiemelném, Fábián Janka remekül alakította a mesét úgy, hogy ez a valós, megtörtént eset is fontos szerephez jut. Akinek ez kimaradt történelemből, illetve többet szeretne tudni érdemes rákeresnie! (pl: A hamisítás a budapesti Térképészeti Intézetben történt, amely a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozott...). Amúgy a vidéki arisztokrata ifjúság naivitása elképesztő, mai szemmel: néhány bőrönd hamis pénzzel csődbe vinni a franciákat! A cselekményszövése mesteri. Nem csak
a mindenki szép és csinos, ruhaleírások, remek korrajzot is kapunk. Jól keveredik a szerelem, ármánykodás, a történelmi valósággal. mellé némi erotikát is kapunk.

Végig fordulatos, lebilincselő a történet, van kiért, miért izgulnunk: a vidéki nagybirtok élete, a kastély, ahol Aliz felnőtt, a szülők, a testvérek sorsa.  A két lány barátsága, egymás iránti vonzalmuk nagyon árnyaltan van ábrázolva. A szemünk előtt nőnek fel, érnek nővé, lesznek családos anyák. Megélt közös kis életük, örökre összeköti őket. Jól felépített regény ez, még, ha a rajongók közt kicsit megosztó lett is. Talán éppen a történelmi kor miatt. Talán itt az az igazi főszereplő. Nekem tetszett. A karakterek jól kidolgozottak, a köztük lévő kapcsolatok szövevényesen izgalmasak, emberiek.

 A befejezés sem a szokásos "minden jó, ha, jó a vége". Konkrétan a "Helena fordulattól" a végén leesett az állam! Elgondolkodtató, talán megrázó is. Jó volt a szereplők későbbi életébe is belesni. Többet nem árulok el, olvassátok el, érdemes!


5/5

Köszönöm az olvasás élményét Fábián Jankának és az Ulpius Kiadónak!


Ulpius-ház, Budapest, 2013
332 oldal · ISBN: 9789632546896
2 megjegyzés:

  1. Gabó, mindig úgy írsz, hogy utána nagyon szeretném elolvasni azt a könyvet, amit ajánlottál. Jankával találkoztam, nagyon szimpatikus fiatal hölgy, azt hiszem legközelebb majd én is dedikáltatok vele.

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek, szerintem is nagyon jó lett. Én magam is hasonlókat írtam a könyvről.

    VálaszTörlés