2013. január 21., hétfő

Kölykök


Patti Smith: Kölykök   









"Sok mindent mondtak Robertről, és sokat fognak még beszélni róla. Fiúk utánozzák majd a gesztusait. Fehér ruhás lányok siratják a göndör fürtjeit."


 A könyv fülszövegéből: 
„Mindketten Robert lelkéért imádkoztunk, ő eladni akarta, én megmenteni."
Patti Smith – a könnyűzene és a költészet találkozási pontjait kereső legendás énekes-dalszerző – fiatalkorának és egy elveszett generációnak állít emléket Kölykök című könyvében. A visszaemlékezés főszereplője egy egész életen át visszhangzó szerelem: ám Robert Mapplethorpe, a később világhírű fotóművész még ugyanúgy csak keresi az útját a kötet lapjain, mint Patti Smith, a punk leendő keresztanyja. Történetük mögött ott lüktet a késő hatvanas és hetvenes évek Amerikája, New York excentrikus művészvilága, feltűnik Allen Ginsberg, Andy Warhol, Janis Joplin vagy Jimi Hendrix is. A Kölykök 2010-ben elnyerte az amerikai National Book Awardot.


Két álmodozó kölyök, akik hittek az álmaikban. Nem volt egyenes az út, de végig járták. Egymás kezét fogva, bátorítva, biztatva, erőt adva a másiknak. Hittek önmagukban. Sikerült is nekik. Hallgatjuk a dalaikat, nézzük, gyönyörködünk a képeikben, még ma is huszonhárom évvel az egyikük halála után. Szépek, elgondolkodtatóak, meghökkentőek, őszinték. Sok mindent elmondanak. 
Másság és megnemértettség, amik nehezítették életüket. A megértés és a szeret utáni vágy, ami fő mozgatója volt dalaiknak, képeiknek. A hitük átsegítette őket a nehéz időszakon is.

A könyv vége nagyon őszinte, kitárulkozó, zaklatott. A betegség hirtelen jött és gyorsan végzett. Megrázó és megérint. Miután barátját, szerelmét elvesztette, neki sem maradt ereje, hite küzdeni. Ilyen mély a szerelem. Egyedül, társ nélkül a siker sem ér semmit.

Elgondolkodtat. A két nincstelen kölyökből két remek művész lett, egymás mellett, de külön külön. Isten kezét fogva elérték álmaikat.
„ Visszatértem a hétköznapi életbe.Messzire kerültem a világtól, amit ismertem, de Robertről sosem feledkeztem meg: az én kék csillagomról a személyes csillagrendszeremben.” (326.o.)


 Robert Mapplethorpe művészete mai napig is megosztó hatású. Mégis mindenütt sikerrel láthatók a kiállított képei. Egy elmúlt korszak művészei ők.
A korai évek voltak részletesebben bemutatva, hiszen utána a pár szétvált, és inkább Patti Smith-ről szól a regény. Ám Patti életének szerves része volt Mapplethorpe. Már nem együtt élték életüket, mégis figyelték, segítették egymás munkáit.
Jó lett volna arról is bővebben olvasni, amikor elismert művész lett, hogyan élte meg a sikert. Barátokról, szerelmekről. Az emberről. Az alapítványáról. Ennek ellenére is egy nagyszerű kordokumentum a regény.
http://youtu.be/0DK4sGiMZjA

                        Robert Mapplethorpe: Önarckép.

 4,5/5



Magvető, 2012
376 oldal · ISBN: 9789631430363 · Fordította: Illés Róbert

1 megjegyzés:

  1. Ilyenkor döbbenek rá, milyen keveset tudok erről a korszakról. Pedig a lelkem legmélyén nekem is egy 60-as évekbeli ÉN rejtőzik. Mégha már nem is engedem gyakran előjönni.

    VálaszTörlés