2024. augusztus 29., csütörtök

Nyár záró, ősz váró

 




Nyár záró, ősz váró




                                             









Bár még mindig tombol a nyár, az ősz visszavonhatatlanul itt közeleg a kertek alatt. Jövő héten indul az iskola, ami véget vet a nyári vakációnak. Beindulnak a kiadók is, hiszen szeptember a könyvfesztivál hónapja, rengeteg új megjelenéssel, számtalan ismert és népszerű író érkezik hozzánk látogatóba. Kis összefoglalót készítettem ezekről. 

      
A nyár sok érdekes és jó olvasmányt hozott. Ezek közül nálam kiemelkedő élményt hagyott, fontos kedvencem lett: Vanessa Chan: Velünk a vihar,(21. Század) Sissel-Jo Gazan: A fecske röpte,(Jaffa) Kovács-ikrek: Lesz majd minden (Európa) kötete a szépirodalomból.

Ha a krimi termést nézem, onnan meghatározó élmény James Kestrel: Az öt december, ami szintén az Európa kiadványa, Linda Castillo: Sötét szív és Anders de la Motte: Elveszett lelkek misztikus thrillere. Ez a kettő a Generál Pressnél jelent meg.

Egyéb kategóriából a Helikon kiadványát, a Révész-életrajzot emelném ki, a Magvető Nádasdy Ádám Billeg a csónak versei mellé. Imádtam olvasni életigenlősége miatt a Csakazértis szerelem című Jakupcsek Gabriella könyvet. A fenti könyvek mindegyikét jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek. 




Az őszi programdömpingből az izlandi írózseni, Jón Kalman Steffánsson újabb látogatása ami mindent visz. Neki két új kötete is megjelenik a könyvfesztiválra, ahol Ő lesz a díszvendég!

Tagadhatatlanul két krimiíró látogatása lesz még fontos, kiemelkedő esemény. Érkezik a norvég krimikirály, Jo Nesbø. Vadonatúj krimije a Vérségi kötelék megjelenése lesz az apropó. Ez A birodalom folytatásaként jelenik meg az Animus Kiadónál.


A másik krimiszerző a rajongók nagy örömére J. D. Barker is Budapestre jön. Az Agave vendégeként érkezik Barker Budapestre, szeptember 27-én lehet találkozni vele! Új krimije Zárt ajtók mögött címmel, szeptember 24-től kapható. 


                                                                                                      

A hölgyekről se feledkezzünk meg, Yrsa Sigurðardóttir szintén Izlandról érkezik, a PesText fesztivál keretein belül Budapestre látogat szeptember 28-án. Nagy kedvencem, akivel 2015-ben már 
volt szerencsém találkozni, a Lótolvajok, Megtagadom írója, a norvég Per Petterson is a PesText vendége lesz! Ő Szeptember 27-én érkezik Magyarországra. Természetesen neki is jelenik meg új könyve: az eredetileg 1987-es Szájában ​hamu, cipőjében homok lesz itthon is elérhető magyarul.


      
Evezzünk hazai vizekre. Szeptember közepén érkezik Finy Petra ötödik regénye, mely megrendítő történet a szerelem és barátság erejéről 1968-ból. Nagy érdeklődéssel várom ezt az Ultramarin című regényt, ami a 21. Század Kiadónál jelenik meg. Szintén várom a kiadó másik újdonságát, Kordos Szabolcs Az Egy város legújabb titkai-t.






                                                                                         


A végére vissza a krimikhez. Tavaly Hidas Bence És mindent betemet a hó első kötete mindent vitt nálam. Szeptember közepén érkezik az új krimije A hamis Merkúr. Izgatottan várom.
Fontos hír a krimirajongóknak, hogy N. Nagy Zoltán új krimije, ami a trilógia lezárása is szeptembertől kapható.
Az Idegen tollak mellé a GABO Kiadó újra kiadja a teljes sorozatot, új, remek borítóval. A könyvek szeptember első hetében kerülnek a könyvesboltokba. N. Nagy a mai hazai kriszerzők egyik legjobbja, kivételesen alapos, egyedi hangulatú történetei megfogják az olvasót. érdemes beszerezni a trilógiát.
A fenti könyvekről későbbiekben lesz bővebb blogbejegyzés is. Találkozzunk a bemutatókon, dedikálásokon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése